Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Θιβέτ. Το σημαντικότερο "Παρατηρητήριο" της Κίνας στην Κεντρική Ασία

Αποφασισμένη να πατάξει την εξέγερση στο Θιβέτ δηλώνει η Κίνα, την ώρα που το εξόριστο θιβετιανό κοινοβούλιο κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρούς από τη 10η Μαρτίου ώς σήμερα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την έδρα του στην Νταραμσάλα της Ινδίας, το κοινοβούλιο καταγγέλλει το θάνατο «εκατοντάδων Θιβετιανών λόγω της χρήσης βίας». Η εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς, τις ξένες κυβερνήσεις και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν κατά της κινεζικής καταστολής, ενώ εξέφρασε φόβους για τον κίνδυνο νέας μεγάλης σφαγής μετά τη χθεσινή εκπνοή του τελεσιγράφου που απηύθυνε το Πεκίνο προς τους διαδηλωτές, καλώντας τους να παραδοθούν προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν με επιείκεια. Στον αντίποδα, ο κυβερνήτης του Θιβέτ δήλωσε ότι οι θάνατοι ανέρχονται σε 16 και απέδωσε την ευθύνη στους Θιβετιανούς διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες που θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Νέες συγκρούσεις

Η Λάσα δεν φαίνεται να έζησε χθες νέες συκρούσεις -οι πληροφορίες άλλωστε σπανίζουν, καθώς η περιοχή είναι κλειστή για τους δημοσιογράφους, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση κινεζικών και διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων. Εζησε όμως, σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών «Τάιμς», σκηνές ντροπής με τις δυνάμεις ασφαλείας να περιφέρουν δεκάδες συλληφθέντες Θιβετιανούς με χειροπέδες στους δρόμους της πόλης. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε από την πλευρά του τους Θιβετιανούς ακτιβιστές για επιθέσεις εναντίον των κινεζικών πρεσβειών στο εξωτερικό (χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα περιστατικά) τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει με κάθε τρόπο την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Κι ενώ διαδηλώσεις, με ή χωρίς επεισόδια, διεξάγονταν χθες σε γειτονικές κινεζικές επαρχίες, καθώς και στο Νεπάλ και την Ινδία, η διεθνής κοινότητα εξέφραζε ανησυχία για τις εξελίξεις. Ε.Ε. και Γαλλία καλούσαν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ζήτησε από το Πεκίνο να επιδιώξει ουσιαστικό διάλογο με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ. Διαφορετική άποψη έχει όμως η Μόσχα, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την «πολιτικοποίηση της κατάστασης στο Θιβέτ», εκτιμώντας ότι ο διάλογος με τον Δαλάι Λάμα «εντάσσεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»