Σε συμβιβασμό έφτασαν το Βερολίνο και το Παρίσι στο επίμαχο θέμα της συγκρότησης μιας «Ευρωμεσογειακής Ένωσης», με τους Γάλλους να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μεγάλο μέρος της αρχικής τους ιδέας.
Στη συνάντησή τους στο Ανόβερο, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Αγκέλα Μέρκελ έδωσε τη συγκατάθεσή της, αφού έλαβε τη διαβεβαίωση του Νικολά Σαρκοζί ότι το εγχείρημα θα κινείται σαφώς εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες-μέλη και δεν συνιστά μια προσπάθεια επιβολής της γαλλικής ηγεμονίας στον χώρο της Μεσογείου «από την πίσω πόρτα».
Συμβιβασμός
«Θα διαπιστώσετε ότι φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό στο θέμα της Ευρωμεσογειακής Ένωσης, από την οποία δεν αποκλείεται κανείς», δήλωσε ο Σαρκοζί μετά το πέρας της καθιερωμένης συνόδου των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας. Η Μέρκελ, από την πλευρά της, επισήμανε: «Δεν έχει σημασία για μένα εάν ονομάζεται Ευρωμεσογειακή Ένωση ή Ένωση για τη Μεσόγειο. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των χωρών-μελών της ΕΕ».
Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έδειξε να ικανοποιεί και μία από τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες εκτός Ε.Ε. -την Τουρκία. «Μας δόθηκαν εγγυήσεις ότι η Ευρωμεσογειακή Ένωση δεν αποτελεί κάποια εναλλακτική λύση στην πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και ότι η ιδέα αυτή έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Είναι ειλικρινείς ως προς αυτό», δήλωσε (ανωνύμως) προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ένας Τούρκος διπλωμάτης, αναφερόμενος στη γνωστή πρόταση του Σαρκοζί, στο πλαίσιο της κατηγορηματικής του άρνησης να δεχτεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση της προαναγγελθείσας ιδρυτικής διάσκεψης της Ευρωμεσογειακής Ένωσης, πιθανότατα στις 13 και 14 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, λίγες μέρες δηλαδή μετά την ανάληψη από τον Σαρκοζί της εξάμηνης προεδρίας της Κοινότητας.
Επαφές
Μέχρι τότε, η γαλλική διπλωματία είναι βέβαιο ότι θα επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επαφών με όλες τις χώρες της Μεσογείου, επιχειρώντας να κατοχυρώσει ντε φάκτο (αφού απέτυχε να το κάνει ντε γιούρε) τον ρόλο του Παρισιού στην ευρύτερη περιοχή. «Θέλουμε να αλλάξουμε από την κορυφή μέχρι τα νύχια την Πρωτοβουλία της Βαρκελώνης, με στόχο ένα συνεταιρισμό ανάμεσα σε ίσους», δήλωσε ο σύμβουλος του Σαρκοζί Ανρί Γκουαϊνό, κινητήριος μοχλός της προσπάθειας για συγκρότηση της Ευρωμεσογειακής Ένωσης.
Ωστόσο, ήδη αρκετοί στη Γαλλία κάνουν λόγο για ήττα και θεωρούν ότι η διατήρηση καλών σχέσεων με τους Γερμανούς υπερίσχυσε τελικώς των φιλοδοξιών του Σαρκοζί για ένα πιο ηγεμονικό ρόλο στις εξελίξεις.
«Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί μια παραδοχή από την πλευρά των Γάλλων ότι χρειάζονται τη στήριξη της Γερμανίας έτσι ώστε η προεδρία τους να είναι επιτυχής», σχολίασε η Ντανιέλα Σβάρτζερ, αναλυτής στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Θεμάτων. Το ζητούμενο, τώρα, είναι εάν και κατά πόσο ο συμβιβασμός αυτός θα αποτελέσει οδηγό για τη διευθέτηση και των υπόλοιπων ανοιχτών μετώπων ανάμεσα στις δύο ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις, έτσι ώστε ο γαλλογερμανικός άξονας να τεθεί και πάλι σε λειτουργία.
Που διαφωνούν Παρίσι Βερολίνο
Για την ΕΚΤ: Ο Σαρκοζί τάσσεται υπέρ μιας μορφής «επιτήρησης», ενώ η Μέρκελ στηρίζει την πλήρη ανεξαρτησία.
Για τα πυρηνικά: Η Γαλλία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της με πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ η Γερμανία έχει αποφασίσει (θεωρητικά) να τους θέσει σταδιακά εκτός λειτουργίας.
Για τις εκπομπές: Το Βερολίνο αντιτίθεται στη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για τις εκπομπές διοξειδίου, υπακούοντας στο λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Για το Αφγανιστάν: Η Μέρκελ απορρίπτει τις πιέσεις των ΗΠΑ για αποστολή ενισχύσεων, ενώ ο Σαρκοζί εμφανίζεται έτοιμος να παίξει πιο ενεργό ρόλο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η Μέρκελ πάει Μόσχα
Η Αγκέλα Μέρκελ θα είναι η πρώτη ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας που θα επισκεφθεί επισήμως τη Μόσχα μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Βερολίνο στις διμερείς σχέσεις. Όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία, η Μέρκελ θα βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, μετά την επίσημη πρόσκληση που της απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για συνομιλίες τόσο με τον ίδιο όσο και με τον εκλεκτό και διάδοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ, αν και συνεχάρη τον Μεντβέντεφ για την εκλογή του και του ευχήθηκε «τύχη και επιτυχία» στο έργο του, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι «δεν τηρήθηκαν αυστηρά οι δημοκρατικοί κανόνες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου