Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ποιά κράτη μας κυνηγούν περισσότερο!

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων κατονομάζει, σε έκθεσή της, τις 10 χειρότερες περιοχές στον κόσμο για τους bloggers. Η άνθιση της online κουλτούρας σε πολλές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, έχει οδηγήσει σε καταστολή από την πλευρά των κυβερνήσεων των εν λόγω χωρών, καταγγέλλει η Επιτροπή.

Πρώτη στη λίστα έρχεται η Βιρμανία, όπου το στρατιωτικό καθεστώς επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση στο ίντερνετ και φυλακίζει για χρόνια ανθρώπους που «ανεβάζουν» υλικό επικριτικό για το καθεστώς. «Οι bloggers ηγούνται στην επανάσταση της πληροφόρησης και ο αριθμός τους εξαπλώνεται ραγδαία», αναφέρει ο Joel Simon, o Εκτελεστικός Διευθυντής της Επιτροπής.

«Αλλά οι κυβερνήσεις μαθαίνουν γρήγορα το πως να στρέφουν την τεχνολογία ενάντια στους bloggers λογοκρίνοντας και φιλτράροντας το ίντερνετ, περιορίζοντας την online πρόσβαση και παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα. Όταν όλα αυτά αποτυγχάνουν, οι αρχές απλά φυλακίζουν κάποιους bloggers ώστε να αναγκάσουν την υπόλοιπη online κοινότητα στην σιγή ή την αυτολογοκρισία», συμπληρώνει.

Περιοριστικές ρυθμίσεις, εκφοβισμό και καταστολή αντιμετωπίζουν και οι bloggers στο Ιράν, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και την Αίγυπτο, ενώ η Κίνα και το Βιετνάμ είναι από τις λιγότερο φιλικές χώρες της Ασίας απέναντι στην κουλτούρα του blogging. Το Τουρκμενιστάν και η Κούβα – χώρες στις οποίες η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι αυστηρά περιορισμένη – συμπληρώνουν τη λίστα των 10 χωρών που ασκούν την μεγαλύτερη καταπίεση στην ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο.

Η έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων είχε ως στόχο την επισήμανση της Παγκόσμιας Μέρας της Ελευθερίας του Τύπου – την 3η του Μάη – και την ανάδειξη της online καταπίεσης ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ελευθερία του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή συγκαταλέγει τους bloggers των οποίων η δουλειά είναι ειδησεογραφική στην κατηγορία των δημοσιογράφων.

Το 2008, οι bloggers και άλλοι δημοσιογράφοι του διαδικτύου αποτελούσαν την μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα που βρισκόταν στη φυλακή, ξεπερνώντας – για πρώτη φορά – τους δημοσιογράφους που εργάζονταν στον Τύπο, την τηλεόραση και την ραδιοφωνία.

Πηγή: Committee to Protect Journalists

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»