Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

O Χάρος δεν υπολογίζει ούτε χριστούγεννα ούτε ραμαζάνι!

Νέος κύκλος βίας ανοίγει στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας (ιδιαίτερα στην πόλη της Γάζας) με στόχο θέσεις της Χαμάς.

Βαρύτατες είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές: Σύμφωνα με τη Χαμάς οι νεκροί φτάνουν τους 155 και οι τραυματίες τους 200.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι μόνο σε ένα κτίριο που επλήγη σκοτώθηκαν 40 άτομα.

Πρόκειται για κτίριο της αστυνομίας στην πόλη της Γάζας, όπου διεξαγόταν τελετή αποφοίτησης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην πόλη, μέλος και ο ίδιος της Χαμάς.

Αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κατήγγειλε την επιθετικότητα του Ισραήλ. Ο Αμπάς δήλωσε ότι ξεκινά άμεσα επαφές με ξένους ηγέτες προκειμένου να σταματήσει την αιματοχυσία.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν εγκαταστάσεις, όπου δρουν τρομοκράτες.

«Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο» αναγνώρισε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι επιχειρήσεις...

H Χαμάς διέταξε γενική αντεπίθεση και πράγματι οι πρώτες ρουκέτες έπεσαν στο έδαφος του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία Ισραηλινή και να τραυματιστούν άλλα τέσσερα άτομα.

Ο πύραυλος έπληξε την κατοικία του θύματος στην πόλη Νετιβότ, ενώ πύραυλοι έπεσαν και στην πόλη Ασκελόν.

Από τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ όσο και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει την επίθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν άλλο τις επιθέσεις μελών της Χαμάς στο έδαφος του νότιου Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε σε σαουδαραβική εφημερίδα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη Γάζα.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να σταματήσουμε τους πυραύλους της Χαμάς» τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα Ασκάρ αλ Ασουάτ της Σαουδικής Αραβίας.

«Δεν αποχωρήσαμε από τη Γάζα για να ξαναγυρίσουμε τώρα» ξεκαθάρισε, τονίζοντας ωστόσο πως φοβάται που βλέπει τη Χαμάς να επιχειρεί και στη Δυτική Όχθη «ένα πραξικόπημα».

Μέτρα λαμβάνει και η Αίγυπτος

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έστειλε ενισχύσεις κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, οι Αρχές έστειλαν έξι νοσοκομειακά οχήματα στο μεθοριακό σταθμό της Ράφα, καθώς ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έδωσε εντολές να ανοίξει η μεθόριος, ώστε οι ιατρικές υπηρεσίες να προσφέρουν βοήθεια σε τραυματίες.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ, όπως και οι επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα.

Από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, ζήτησε επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών συναντώνται εκτάκτως την Κυριακή ή τη Δευτέρα στο Κάιρο, προκειμένου να διαμορφώσουν μια κοινή θέση έναντι των εξελίξεων. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Παράλληλα, η Λιβύη -ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας- δήλωσε ότι θα επιδιώξει σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, προκειμένου να καταδικαστεί η ισραηλινή επιθετικότητα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»