Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Αλβανία: Μελλοντικός προμηθευτής ενέργειας για τα Βαλκάνια ;



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι η Αλβανία θα γίνει μια ενεργειακή δύναμη στα Βαλκάνια. «Η Αλβανία έχει περισσότερα από 20 δισ. KWh ενεργειακό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιήσει. Η χώρα διαθέτει, εξάλλου, δυναμικό παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ήδη οι άδειες για την παραγωγή 1.000 MW αιολικής ενέργειας έχουν δοθεί», πρόσθεσε.

Ο Μπερίσα τόνισε επίσης ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τον προσανατολισμό της στα σχέδια για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και η Ιταλία είναι ένας σημαντικός εταίρος για συνεργασία σε αυτό τον τομέα.

Ωστόσο, η Αλβανία δεν είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που προσανατολίζεται στην παραγωγή πυρηνική ενέργειας. Στη Ρουμανία υπάρχει η μονάδα 1 (Unit 1) του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Cernavoda, η οποία διαχειρίζεται πυρηνική ενέργεια για πολιτική χρήση. Στα 12 χρόνια της λειτουργίας της, η μονάδα έχει παράγει 65 εκατομμύρια MWe.

Στο μεταξύ, συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Αλβανίας και η Ιταλίας. Στη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στις 2 Δεκεμβρίου υπογράφηκαν συμφωνίες αξίας άνω των 2 δισ. Ευρώ, ενώ αναμένεται να υπογραφούν και άλλες άνω των 3 δισ.

Πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»