Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Αιματοβαμμένο θα μπεί το 2009

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.
"Το Ισραήλ έχει κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη στιγμή που θα αναγκαστεί να δράσει, αλλά αυτή η στιγμή έφθασε.
Θα εξαντλήσουμε (τον χρόνο) προκειμένου να επέλθει η αλλαγή στην εξίσωση", δήλωσε στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Κνεσέτ- του ισραηλινού κοινοβουλίου- στην Ιερουσαλήμ.


Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να καθυστερήσει, έως την Τετάρτη, την κατεπείγουσα σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για την διαμόρφωση κοινής θέσης μετά τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 229 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τουλάχιστον 700 χθες Σάββατο.
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είπε στους δημοσιογράφους ότι η σύνοδος αναβλήθηκε διότι πολλοί υπουργοί ήταν "απασχολημένοι", καθώς βρίσκονταν στις συναντήσεις δύο αραβικών περιφερειακών οργάνων: του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και της Ένωσης του Μαγρέμπ.
"Ο χρόνος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Η σύνοδος σε επίπεδο υπουργών καθυστερεί.
αλλά δε θα μείνουμε σιωπηλοί, οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν", δήλωσε ο Μούσα.
Νωρίτερα χθες Σάββατο αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου έλεγαν ότι η σύνοδος επρόκειτο να λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής. Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τη Λιβύη--το μόνο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των αραβικών κρατών--να ζητήσει κατεπείγουσα σύγκλησή του.
Οι Αραβικές κυβερνήσεις καταδίκασαν ομόθυμα τις επιθέσεις και κάλεσαν να υπάρξει άμεσος τερματισμός τους. Ωστόσο οι εκκλήσεις για κατεπείγουσα σύνοδό του φάνηκαν να συναντούν αντιδράσεις μόλις 4-5 από τις 22 κυβερνήσεις-μέλη του υιοθέτησαν την ιδέα, πολύ λιγότερες από τις 14 που απαιτούνται, δήλωσε αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου υπό τον όρο να μην κατονομασθεί. Οι 'Αραβες ηγέτες συχνά διστάζουν να συμμετέχουν σε συνόδους σε περιόδους κρίσεων χωρίς προετοιμασία. Η Χαμάς κάλεσε τις Αραβικές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ--εάν διατηρούν τέτοιες--και να εργασθούν για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Ωστόσο η Αίγυπτος, η μόνη αραβική χώρα που γειτνιάζει με τη Γάζα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ διατήρησε την μεθόριο κλειστή το μεγαλύτερο διάστημα επιβολής του ισραηλινού αποκλεισμού.
Ο Μούσα εκτίμησε ότι οι χθεσινές επιθέσεις είναι μόνον η αρχή.
"Αντιμετωπίζουμε ένα θέαμα διαρκείας, που σχεδιάσθηκε προσεκτικά.
Έτσι, θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλές απώλειες.
Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή", δήλωσε.

ΠΗΓΗ: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»