Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Σεμινάρια υπόγειας διπλωματίας

Αποφυλακίστηκαν οι τρεις πράκτορες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών BND, που είχαν συλληφθεί στο Κόσσοβο και κατηγορούνται ως αυτουργοί βομβιστικής επίθεσης εναντίον κτιρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα.

Οι τρεις μυστικοί πράκτορες αφέθησαν ελεύθεροι μετά από επίμονα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τη διακοπή ή τον περιορισμό της οικονομικής βοήθειας προς το Κόσσοβο.
Ωστόσο, η υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει «σκοτεινή», τόσο σε ό,τι αφορά στην ταυτότητα των δραστών της βομβιστικής επίθεσης, όσο και στους λόγους της παρουσίας των Γερμανών πρακτόρων στο Κόσσοβο.

Οι φήμες και τα σενάρια οργίασαν από την πρώτη στιγμή, αφού ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η γερμανική κυβέρνηση -από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της κοσσοβάρικης ανεξαρτησίας και μεγαλύτερος οικονομικός χορηγός μετά τις ΗΠΑ-, ήταν δυνατόν να υπονομεύει το νεοσύστατο κρατίδιο και μάλιστα με τέτοιου είδους ενέργειες.
Έμπειροι διπλωματικοί σχολιαστές, είχαν μάλιστα εξαρχής εκτιμήσει ότι πίσω από την επίθεση κρύβονταν αλβανικοί κύκλοι, οι οποίοι με τη σύλληψη των πρακτόρων επεδίωκαν να πιέσουν τη γερμανική πλευρά.

Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό «Focus» προχωράει ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι οι τρεις συλληφθέντες βρίσκονταν σε αποστολή, με στόχο να συλλέξουν πληροφορίες για τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Χακίμ Θάτσι, πρώην ηγέτη που παρακρατικού UCK. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι πράκτορες είχαν πετύχει στην αποστολή τους, αφού είχαν ανακαλύψει στοιχεία για στενές σχέσεις Κοσσοβάρων πολιτικών με τη Μαφία.
Τα στοιχεία αυτά, που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε ένα φορητό υπολογιστή, ήταν, κατά το «Focus», η πραγματική αιτία της σύλληψης των πρακτόρων της BND.


Πηγή: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»