![]() |
Gilani has said the offer will be on condition that fighters give up arms and renounce violence [AFP] |
Source: Al Jazeera and agencies |
![]() |
Gilani has said the offer will be on condition that fighters give up arms and renounce violence [AFP] |
|
|
Source: Al Jazeera and agencies |
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
00:30
0
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Αφοπλισμός Ανταρτών, Πακιστάν, Πολιτικοί Ελιγμοί, Ταλιμπάν, Tdi
BEIRUT, March 30 (Source: RIA Novosti) - Iraq criticized the final declaration of the Arab League summit that concluded its two-day work in the Syrian capital on Sunday.
The summit's final declaration called for national reconciliation in Iraq and urged an end to fighting between Shiite insurgents and the U.S. supported Iraqi forces in the city of Basra in southern Iraq. However, the Iraqi delegation said the declaration failed to condemn terrorism in the country.
"We have reservations over the text [of the declaration]. It does not include the efforts by the Iraqi government for national reconciliation and it does not condemn terrorism and violence," Shiite Vice-President Adel Abdul-Mehdi said.
Fighting between the followers of Shiite cleric Moqtada al-Sadr and Iraqi government forces erupted six days ago and has spread to other parts of the country since then.
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
00:26
0
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Ιράκ, Σύνοδος Αραβικών Κρατών, Τρομοκρατία, Tdi
4 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ...
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-Τζέου, του Εθνικιστικού Κόμματος, κάλεσε σήμερα την Κίνα να απομακρύνει τους πυραύλους της που στρέφονται κατά του νησιού του (Ταϊβάν), πριν οι δυο πλευρές αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Μα Γινγκ-Τζέου έκανε τις δηλώσεις αυτές στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη σαρωτική νίκη που πέτυχε σήμερα στις προεδρικές εκλογές στη χώρα.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
The Iraq Invasion: Five Years On | ||||
Source: Al Jazeera | ||||
|
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
00:45
1 αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με ΗΠΑ, Ιράκ, Νέος Ψυχρός Πόλεμος, Πετρέλαιο, Σκακιέρα, Το Μεγάλο Παιχνίδι, Υδρογονάνθρακες, Tdi
Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Φατμίρ Μεντίου, στον απόηχο του πολύνεκρου δυστυχήματος σε στρατόπεδο-αποθήκη πυρομαχικών έξω από τα Τίρανα. «Η παραίτησή μου είναι μια πράξη ευθύνης», δήλωσε ο Μεντίου, πρόεδρος του μικρού δεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα. Ωστόσο, τα δύο μεγαλύτερα σοσιαλιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, του Εντι Ράμα και του Ιλίρ Μέτα, απαίτησαν χθες την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.
Τα θύματα
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θυμάτων από τη μεγάλη έκρηξη αυξάνεται διαρκώς: Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί που έχουν ήδη ανασυρθεί από τα ερείπια είναι 15, ενώ υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων. Νέα διάσταση στην τραγωδία προσδίδει η δήλωση της γενικής εισαγγελέως της Αλβανίας, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η έκρηξη να προήλθε ακόμη και από εγκληματική ενέργεια. «Ερευνούμε διάφορες εκδοχές που συνδέονται με την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, με την τοποθεσία η οποία επελέγη για την εξουδετέρωση των οβίδων, ακόμη και με αθέμιτο ανταγωνισμό», τόνισε η Ινα Ράμα, αφήνοντας αιχμές και κατά της εταιρείας που είχε αναλάβει την εξουδετέρωση των παλιών πυρομαχικών.
Βοήθεια
Εν τω μεταξύ και άλλες χώρες έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην Αλβανία. Ανάμεσά τους και η Γαλλία, που απέστειλε αεροπλάνο με ιατρικό υλικό και ειδικούς, ενώ έτοιμες να συνδράμουν δήλωσαν και οι ΗΠΑ.
Πηγή: Ημερησία
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
00:41
5
αποψεις κατατεθηκαν
Κρεμλίνο. Μια «ωραία ατμόσφαιρα» από τους Κοντολίζα Ράις, Γουίλιαμ Μπερνς (Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα), Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Μεντβιέντεφ (φωτ. Ass. Press) |
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
22:37
0
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με ΗΠΑ, Ρωσία, Σκακιέρα, Το Μεγάλο Παιχνίδι, Tdi
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
22:34
0
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Θιβέτ, Κίνα, Νέος Ψυχρός Πόλεμος, Το Μεγάλο Παιχνίδι, Tdi
... το οποίο στις 17 Φεβρουαρίου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, ανακοινώθηκε σήμερα από τον καναδό υπουργό Εξωτερικών, Μαξίμ Μπερνιέ θεωρώντας ότι δεν συνιστά «προηγούμενο».
«Σήμερα αναγνωρίσαμε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το γεγονός αυτό, δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει πλέον προηγούμενο, εμμένοντας στην άποψη ότι πρόκειται για «μοναδική» περίπτωση.
«Δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με το Κεμπέκ», είπε ο κ. Μπερνιέ.
Νωρίτερα, ο Σέρβος πρεσβευτής στην Οτάβα ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς θα αναγνωρίσει εντός της ημέρας το Κόσοβο.
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς είναι η τελευταία χώρα της G-7 που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
22:22
0
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Ανεξάρτητο Κόσοβο, Βαλκάνια, Καναδάς, Νέος Ψυχρός Πόλεμος, Σερβία, Σκακιέρα, Tdi
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν χθες από τη Σερβία να σταματήσει να αναμειγνύεται στις σερβικές περιοχές του νέου κράτους, όπου το σερβικό μποϊκοτάζ έχει πυροδοτήσει φόβους ότι το Βελιγράδι επιδιώκει την απόσχιση αυτών των εδαφών. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο κάλεσε τη Σερβία να σεβαστεί την εντολή του διεθνούς Οργανισμού στην πρώην σερβική επαρχία, όπου η αλβανική πλειοψηφία κήρυξε την ανεξαρτησία της, με την υποστήριξη των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, αγνοώντας τη σφοδρή αντίθεση του Βελιγραδίου και της Μόσχας.
Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ιβάνκο, τόνισε ότι η Σερβία θα έπρεπε να συνεργαστεί για την επαναλειτουργία των τελωνειακών σταθμών, στα βόρεια σύνορα του Κοσόβου, τα οποία πυρπολήθηκαν από εξαγριωμένους Σέρβους, να επιτρέψει στους Σέρβους αστυνομικούς να επιστρέψουν στην εργασία τους και να σταματήσει να ενισχύει τις «παράλληλες δομές» στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και διοίκησης, που χρηματοδοτούνται από το Βελιγράδι.
Πάντως, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα υπονομεύσει την εύθραυστη οικονομία του Κοσόβου με ένα εμπάργκο, παρά τη σθεναρή αντίθεσή της στην κήρυξη της ανεξαρτησίας του. «Αποτελεί ζωτικό μας συμφέρον να ευημερούν όλες οι κοινότητες του Κοσόβου και να ευημερούν μαζί, με ειρήνη και ασφάλεια, όπως οι γείτονες σε μια προοδευτική κοινωνία ελπίδας και συγγνώμης», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, σε ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Γι’ αυτό η Σερβία δεν προτίθεται να επιβάλει εμπάργκο και επειδή δεν ακολουθεί πολιτική προσφυγής στη βία», είπε ο ίδιος.
Ωστόσο, πριν ανακηρύξει το Κόσοβο την ανεξαρτησία του, το Βελιγράδι προειδοποιούσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, που διαθέτει για να αποτρέψει την απόσχιση.
Σε μια άλλη εξέλιξη και ενώ το Βελιγράδι εξακολουθεί να χαρακτηρίζει παράνομη την ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θα αντικαταστήσει την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Γαλλία και Σουηδία υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί και επισήμως στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. Αυτό επισημαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Σουηδίας, Μπερνάρ Κουσνέρ και Καρλ Μπιλντ, αντιστοίχως, σε κοινό άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες. Το άρθρο γράφτηκε επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, τον οποίο οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν «δύναμη ελπίδας και ενέργειας».
Οι κ. Κουσνέρ και Μπιλντ αναγνώρισαν ότι η Σερβία διανύει «δύσκολη περίοδο» λόγω της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά ότι εν τέλει θα τη βοηθήσει να προχωρήσει μπροστά. «Γνωρίζουμε το σοκ της Σερβίας από την απώλεια του Κοσόβου. Οι χώρες μας αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του επειδή είχε καταστεί σαφές ότι δεν υπήρχε άλλη λύση», γράφουν.
Διαγωνισμός για εθνικό ύμνο
Διαγωνισμό για τη σύνθεση του εθνικού ύμνου του νέου κράτους κήρυξε χθες το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, λιγότερο από ένα μήνα μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία. Σε σχετική αγγελία, η οποία δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες της Πρίστινα, οι βουλευτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να συνθέσουν έναν ύμνο, ο οποίος θα είναι «διακριτός, αυθεντικός και μοναδικός», χωρίς την παραμικρή ομοιότητα με ύμνο άλλης χώρας, κόμματος ή κινήματος. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους 20 ημέρες για να υποβάλουν τη σύνθεσή τους, η διάρκεια της οποίας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 δευτερολέπτων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να ανοίξει περίπου 20 πρεσβείες του νέου κράτους, σε διάφορες χώρες του κόσμου, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σε σχετική δήλωση προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χαϊρεντίν Κούτσι, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση αναμένει ότι περίπου 100 χώρες θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο, έως το τέλος του χρόνου». Ο κ. Κούτσι είπε ακόμη ότι η ένταξη στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ανήκουν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του νέου κράτους.
Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό, ΑΠΕ
Το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών στην ΠΓΔΜ προέβη σε αποχώρηση την Πέμπτη από τον κυβερνητικό συνασπισμό, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι να επιτρέψει μια πιο διευρυμένη χρήση της Αλβανικής γλώσσας και σημαίας.
Μεταξύ άλλων, το αλβανικό κόμμα, ζητούσε παροχές και οφέλη για τους βετεράνους της αλβανικής αντίστασης του 2001.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο κ. Γκρουέφσκι θα αναζητήσει τη δημιουργία νέας συμμαχίας ή θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον επόμενο μήνα.
Πηγή: Reuters
Kosovo's declaration of independence from Serbia last month gave hope to rebels who have been fighting to do the same in the region of Abkhazia, which borders the Black Sea.
Since Abkhazia declared independence from Georgia on Friday, March 7, Russia made signs that it is preparing to recognize the region's sovereignty by lifting a formal trade embargo.
"There is a growing preoccupation and anxiety that Russia may be paving the way for recognition of Abkhazia," EU External Relations Commissioner Benita Ferrero-Waldner said Monday, March 10.
She reaffirmed EU support for Georgia's borders. Abkhazia's declaration followed a similar vote on Wednesday by Georgia's other separatist region, South Ossetia. Both regions cited Kosovo as a precedent, calling on the international community to recognize their self-declared independence.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Georgia wants EU support
Georgia's pro-Western government has accused Moscow of trying to destabilize the region.
"Georgia's territorial integrity has always been clearly supported by the EU ... this is absolutely clear," Ferrero-Waldner said.
The issue was on the agenda of an EU foreign ministers meeting held in Brussels Monday.
"We will be discussing Georgia and ...what can we do in order to support more strongly Georgia in a difficult situation," Ferrero-Waldner said.
Sweden and Poland had written to the EU to call for the bloc to do more to stabilize Georgia ahead of planned parliamentary elections in May. Ferrero-Waldner suggested the EU could make it easier to get visas and launch a trade pact.
Further destabilization likely
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: At the moment, no country officially recognizes Abkhazia as an independent state
Moscow has had an official ban on trade with Abkhazia since 1996, although Georgia has accused Russia of providing financial aid to rebels. The region uses the Russia ruble as its currency.
No country, including Russia, currently recognizes the rebel provinces' independence claims and Georgia has sworn to regain control of the areas.
Abkhazia and South Ossetia broke away from Georgia in the early 1990s. Thousands of people were killed in the conflicts and hundreds of thousands of ethnic-Georgians were forced to abandon their homes.
Georgian politicians have said that lifting Russia's sanctions will allow Moscow to freely send weapons, military equipment and Russian mercenaries, further destabilizing the region.
The Georgian foreign ministry said Russia's move was "an extremely dangerous provocation that encourages separatism and aims to deepen tensions in the conflict zone."
The statement accused Moscow of "trying to violate Georgia's sovereignty."
Blame Kosovo
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: The Georgian military has tried to retake control
Abkhazia renewed its diplomatic effort for international recognition in the weeks after Kosovo's independence.
"Georgia is a point of concern for us, because the Russian Federation and the Confederation of Independent States decided to draw certain parallels with Kosovo on this issue," Slovenian
Foreign Minister Dimitrij Rupel told reporters after a meeting of EU foreign ministers.
Russia vehemently opposed Kosovo's independence from Serbia. Moscow had long argued that the West's support of Kosovo independence would set a precedent for other regions of the world. The EU always argued that Kosovo was a special case.
Sergei Bagapsh, rebel leader of Abkhazia, didn't agree with the European view. He told Interfax news agency that his province has as much right to independence as Kosovo.
"We call on the international community to refuse double standards and recognize the independence of Abkhazia and South Ossetia," Bagapsh said. "For us the situation with the recognition of Kosovo is a precedent and all talk of the uniqueness of that case is not credible."
In a statement Friday, the Abkhaz parliament asked the United Nations and individual countries to "consider the recognition of the republic of Abkhazia as an independent, sovereign state." A separate statement asked Russia's government to do the same.
Russia's Duma will consider Abkhazia's independence at a hearing on March 13, the deputy chairman of its international affairs committee, Leonid Slutsky, told Russia's ITAR-TASS news agency.
Source: DW-World
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
23:42
5
αποψεις κατατεθηκαν
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος, η κολοσσιαία πολεμική μηχανή έχει ήδη μπει μπροστά με στόχο την εξόντωση όλων όσων θεωρεί εχθρούς της. Ακόμη και αυτών όπως η Ελλάδα που δεν υπακούνε τυφλά τις εντολές της, Ιράν, Κορέα, Αραβικός κόσμος, μη υποτελείς και φυσικά άμεσα η Ρωσία και στο βάθος η Κίνα.
Μετά θα έρθει η σειρά των « ατάκτων» της Νοτίου Αμερικής. Ένας άμεσος και θανάσιμος κίνδυνος, πολυπρόσωπος, πολυπλόκαμος σαν χταπόδι κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή του στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας. Σημερινός στοίχος είναι τα Βαλκάνια με κύριο σύμμαχο την «Μεγάλη Αλβανία», ξεκινώντας από το Κόσσοβο με συνεργάτες τους υπεύθυνους για μαζικές δολοφονίες U.C.K.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας, μερικοί « επιστήμονες» επέλεξαν το αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου για να αναπτύξουν δημόσια την υποστήριξή τους σε ένα βασικό αίτημα της « Μεγάλης Αλβανίας», την κατάκτηση της Ηπείρου έως την Πρέβεζα, με την δικαιολογία ότι ανήκε στην Αλβανική Τσαμουριά, από όπου τους έδιωξαν με εγκληματικές πράξεις οι Έλληνες.
Ασφαλώς πρόκειται για οργανωμένη προβοκάτσια των Η.Π.Α, ώστε να μελετηθούν οι δικές μας αντιδράσεις και να προπαρασκευαστεί ψυχολογικά η εδαφική επέκταση της Αλβανίας μετά το Κόσσοβο και σε ένα μεγάλο τμήμα των Αλβανοφώνων των Σκοπίων και ακολούθως και σε δικά μας εδάφη.
Από την άλλη μεριά η σύμπλευση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α στο Κόσσοβο, που έσπευσε πρώτη αυτή να το αναγνωρίσει, προετοιμάζει το έδαφος για πονηρά σχέδια σε βάρος της χώρας μας με βάση όχι μόνον το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά κα τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που ακολουθώντας το παράδειγμα του Κοσσόβου μπορεί να διεκδικήσει την δική της ανεξαρτησία.
Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων φαίνεται ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχέδια των Η.Π.Α και για αυτό δείχνει αυτή την αλαζονική αδιαλλαξία.
Και πράγματι σε αυτή τη φάση συμπορεύονται με την πολιτική που εκθέσαμε. Όμως τι θα κάνουν όταν ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτής της φολοαλβανικής τακτικής, οπότε το κρατίδιό τους θα κοπεί στη μέση, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο αυτοί, όσο και οι ΗΠΑ, ότι μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, όμως φυλετικά είναι Σλάβοι και ως εκ τούτου κατατάσσονται ουσιαστικά στη χορεία των εχθρών των ΗΠΑ μαζί με την Ρωσία, τη Σερβία αλλά κα τη Βουλγαρία που και αυτή δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.
Έτσι γυρίζοντας σε εμάς τους Έλληνες θα πρέπει να δούμε ότι η κατάσταση όντως εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και είναι παραπάνω από τραγική δεδομένου ότι οι Αμερικανοί δεν πείθονται, όσες υποκλίσεις και αν κάνουν απέναντί τους οι ποικιλόμορφες αμερικανόφιλες ηγεσίες, και αυτό γιατί φοβούνται, μισούν τον λαό μας, για τον οποίο είναι βέβαιοι ότι στη μεγάλη του πλειοψηφία απορρίπτει τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους, για αυτό θέλει να μας τιμωρήσει με κάθε τρόπο εκτός και αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να γονατίσουμε και να φιλήσουμε τα πόδια τους κάνοντας όρκους ότι από δω και στο εξής θάμασε καλά παιδιά και πειθήνια όργανα στην όποια πολιτική τους.
Όμως αφού το παιχνίδι είναι για μας έτσι και αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας μην περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Ούτε έχουμε συμμάχους, είμαστε εμείς και εμείς, ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και γιατί όχι χαρούμενοι, αφού θα έχουμε πάρει τη μεγάλη απόφαση να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά ενωμένοι μπροστά στην προδοσία και την ασχήμια που χτυπάει την πόρτα μας.
Γιατί είναι προδοσία η αναγνώριση του Κοσσόβου χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας του ΟΗΕ, δηλαδή μιας επαρχίας που από αιώνες αποτελεί τμήμα της Σερβίας και τι θα νοιώθαμε εμείς αν μεθαύριο έπαιρναν με το έτσι θέλω τη μισή Κύπρο , την Θράκη ή την Ήπειρο;
Όπως είναι ασχήμια να ανεχόμαστε να μας περιφρονούν και να μας εξυβρίζουν οχυρωμένοι κάτω από τα σκέλια των Αμερικανών οι Σκοπιανοί και εμείς να τους παρακαλάμε και να ζητάμε μεσολάβηση των Αμερικανών, χάνοντας κάθε μέρα όλο και πιο πολύ την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνειά μας.
Ας κλείσουμε τα σύνορα, ας σταματήσουμε τις οικονομικές και διπλωματικές μας σχέσεις και ας τους αφήσουμε να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους.
Οφείλουμε να περάσουμε και από αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες και θα παραμείνουμε Έλληνες αν δεν ξεχνάμε από πόσες δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα, όμως στο τέλος πάντα βγήκαμε νικητές.
Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.
Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 23/2/2008
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
16:27
6
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Βαλκάνια, Μακεδονικό, Μίκης Θεοδωράκης, ΜΜΕ, Προπαγάνδα, Tdi
Πηγή: Το Μακεδονικό Ζήτημα
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
15:55
11
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Βαλκάνια, Ελλάδα, ΗΠΑ, Μακεδονία, Μακεδονικό, Σκόπια, Tdi
Στη συνάντησή τους στο Ανόβερο, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Αγκέλα Μέρκελ έδωσε τη συγκατάθεσή της, αφού έλαβε τη διαβεβαίωση του Νικολά Σαρκοζί ότι το εγχείρημα θα κινείται σαφώς εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες-μέλη και δεν συνιστά μια προσπάθεια επιβολής της γαλλικής ηγεμονίας στον χώρο της Μεσογείου «από την πίσω πόρτα».
Συμβιβασμός
«Θα διαπιστώσετε ότι φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό στο θέμα της Ευρωμεσογειακής Ένωσης, από την οποία δεν αποκλείεται κανείς», δήλωσε ο Σαρκοζί μετά το πέρας της καθιερωμένης συνόδου των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας. Η Μέρκελ, από την πλευρά της, επισήμανε: «Δεν έχει σημασία για μένα εάν ονομάζεται Ευρωμεσογειακή Ένωση ή Ένωση για τη Μεσόγειο. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των χωρών-μελών της ΕΕ».
Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έδειξε να ικανοποιεί και μία από τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες εκτός Ε.Ε. -την Τουρκία. «Μας δόθηκαν εγγυήσεις ότι η Ευρωμεσογειακή Ένωση δεν αποτελεί κάποια εναλλακτική λύση στην πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και ότι η ιδέα αυτή έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Είναι ειλικρινείς ως προς αυτό», δήλωσε (ανωνύμως) προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ένας Τούρκος διπλωμάτης, αναφερόμενος στη γνωστή πρόταση του Σαρκοζί, στο πλαίσιο της κατηγορηματικής του άρνησης να δεχτεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση της προαναγγελθείσας ιδρυτικής διάσκεψης της Ευρωμεσογειακής Ένωσης, πιθανότατα στις 13 και 14 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, λίγες μέρες δηλαδή μετά την ανάληψη από τον Σαρκοζί της εξάμηνης προεδρίας της Κοινότητας.
Επαφές
Μέχρι τότε, η γαλλική διπλωματία είναι βέβαιο ότι θα επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επαφών με όλες τις χώρες της Μεσογείου, επιχειρώντας να κατοχυρώσει ντε φάκτο (αφού απέτυχε να το κάνει ντε γιούρε) τον ρόλο του Παρισιού στην ευρύτερη περιοχή. «Θέλουμε να αλλάξουμε από την κορυφή μέχρι τα νύχια την Πρωτοβουλία της Βαρκελώνης, με στόχο ένα συνεταιρισμό ανάμεσα σε ίσους», δήλωσε ο σύμβουλος του Σαρκοζί Ανρί Γκουαϊνό, κινητήριος μοχλός της προσπάθειας για συγκρότηση της Ευρωμεσογειακής Ένωσης.
Ωστόσο, ήδη αρκετοί στη Γαλλία κάνουν λόγο για ήττα και θεωρούν ότι η διατήρηση καλών σχέσεων με τους Γερμανούς υπερίσχυσε τελικώς των φιλοδοξιών του Σαρκοζί για ένα πιο ηγεμονικό ρόλο στις εξελίξεις.
«Νομίζω ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί μια παραδοχή από την πλευρά των Γάλλων ότι χρειάζονται τη στήριξη της Γερμανίας έτσι ώστε η προεδρία τους να είναι επιτυχής», σχολίασε η Ντανιέλα Σβάρτζερ, αναλυτής στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Θεμάτων. Το ζητούμενο, τώρα, είναι εάν και κατά πόσο ο συμβιβασμός αυτός θα αποτελέσει οδηγό για τη διευθέτηση και των υπόλοιπων ανοιχτών μετώπων ανάμεσα στις δύο ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις, έτσι ώστε ο γαλλογερμανικός άξονας να τεθεί και πάλι σε λειτουργία.
Που διαφωνούν Παρίσι Βερολίνο
Για την ΕΚΤ: Ο Σαρκοζί τάσσεται υπέρ μιας μορφής «επιτήρησης», ενώ η Μέρκελ στηρίζει την πλήρη ανεξαρτησία.
Για τα πυρηνικά: Η Γαλλία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της με πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ η Γερμανία έχει αποφασίσει (θεωρητικά) να τους θέσει σταδιακά εκτός λειτουργίας.
Για τις εκπομπές: Το Βερολίνο αντιτίθεται στη θέσπιση αυστηρότερων ορίων για τις εκπομπές διοξειδίου, υπακούοντας στο λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Για το Αφγανιστάν: Η Μέρκελ απορρίπτει τις πιέσεις των ΗΠΑ για αποστολή ενισχύσεων, ενώ ο Σαρκοζί εμφανίζεται έτοιμος να παίξει πιο ενεργό ρόλο και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Η Μέρκελ πάει Μόσχα
Η Αγκέλα Μέρκελ θα είναι η πρώτη ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας που θα επισκεφθεί επισήμως τη Μόσχα μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Βερολίνο στις διμερείς σχέσεις. Όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία, η Μέρκελ θα βρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, μετά την επίσημη πρόσκληση που της απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για συνομιλίες τόσο με τον ίδιο όσο και με τον εκλεκτό και διάδοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ, αν και συνεχάρη τον Μεντβέντεφ για την εκλογή του και του ευχήθηκε «τύχη και επιτυχία» στο έργο του, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι «δεν τηρήθηκαν αυστηρά οι δημοκρατικοί κανόνες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Πηγή: Ημερησία
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
10:29
0
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Γαλλία, Γερμανία, Γεωπολιτικά, Μεσογειακή Ένωση, Σκακιέρα
Σε διπλωματικό θρίλερ με καταληκτική ημερομηνία τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις αρχές Απριλίου εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, μετά τις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε την ελληνική θέση ότι μη λύση για το όνομα συνεπάγεται μη πρόσκληση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ενώ ο Σέφερ απέστειλε μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάμψει την αδιαλλαξία της, σημειώνοντας ότι «θέμα επιδόσεων είναι και το ζήτημα της ονομασίας».
Εντωμεταξύ αύριο μεταβαίνει στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς για νέες συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της FYROM, η οποία συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση. Μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι τόνισε ότι «το δικαίωμα στο συνταγματικό όνομα και στην εθνική ταυτότητα είναι αναφαίρετο κάθε χώρας» και δείχνοντας να αγνοεί επιδεικτικά τη διαδικασία υπό τον Μ. Νίμιτς «απηύθυνε έκκληση προς την Ελλάδα να αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα και να συμπεριληφθεί στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ που το έχει ήδη πράξει».
Αναμενόμενο σύμμαχο βρήκαν τα Σκόπια στο πρόσωπο του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοκσάλ Τοπτάν, ο οποίος, μετά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Λ. Γκεοργκιέφσκι, δήλωσε ότι «η Μακεδονία είναι μια χώρα στην καρδιά των Βαλκανίων και για αυτό είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία» καλώντας την Ελλάδα «να μην εμποδίσει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».
Ερωτηματικά προκάλεσε χθες η κίνηση του Αμερικανού πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέρκχαρντ να ζητήσει αμέσως μετά την αναχώρηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Ντ. Σπέρκχαρντ απέφυγε να απαντήσει εάν μετέφερε κάποιο μήνυμα στην Αθήνα και δήλωσε ότι ζήτησε ενημέρωση για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και το πώς διαμορφώνεται πλέον η ελληνική θέση τόσο στο Σκοπιανό όσο και στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η εκτίμηση που έχει αποκομίσει πάντως ο Αμερικανός διπλωμάτης είναι ότι το «βέτο παραμένει στο τραπέζι». Σχεδόν ταυτόχρονα ο Ρώσος πρέσβης Α. Βντόβιν είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή.
Τα σενάρια
Στα Σκόπια χθες με δημοσίευμα της «Ντνέβνικ» (βασιζόμενο σε δηλώσεις του Σκοπιανού εκπροσώπου στο ΝΑΤΟ) επανήλθαν τα γνωστά αμερικανικής έμπνευσης σενάρια για «πρόσκληση προς ένταξη, η οποία θα τέλει υπό την αίρεση της συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας», σενάρια όμως που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν από ελληνικής πλευράς. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι:
1. Τα Σκόπια «πείθονται» από την αμερικάνικη πίεση και τον αλβανικό κίνδυνο και συμβιβάζονται με μια κοινά αποδεκτή με την Αθήνα ονομασία για όλες τις χρήσεις.
2. Η ελληνική κυβέρνηση, δεχόμενη αφόρητες πιέσεις και εκτιμώντας ότι μπορεί να απορροφήσει το πολιτικό κόστος, αποδέχεται μια λύση διπλής ονομασίας.
3. Τα Σκόπια δεν συμβιβάζονται και η Αθήνα εμποδίζει, τελικά, την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ασκώντας βέτο.
Το διακύβευμα
1. Αποτροπή αλυτρωτικών δραστηριοτήτων, εχθρικών ενεργειών κατά της Ελλάδας καθώς και αποφυγή ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς με τη συνταγματική ονομασία.
2. Αποφυγή διπλωματικής ήττας και αφαίρεση τροχοπέδης για περαιτέρω αναβάθμιση ελληνικού ρόλου και επιρροής στην πΓΔΜ και στα Βαλκάνια γενικότερα. Επίδειξη ισχύος σε οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη εις βάρος της Ελλάδος εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων.
3. Σεβασμός της Ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού.
4. Αποφυγή αποσταθεροποίησης πΓΔΜ και ενδεχόμενης αλλαγής συνόρων στα βόρεια σύνορά μας (διαμελισμός Σκοπίων και δημιουργία "Μεγάλης Αλβανίας"). Παράλληλα αποτροπή διείσδυσης τρίτων χωρών εις βάρος των ελληνικών, οικονομικών και πολιτικών, συμφερόντων στη γειτονική χώρα (βλ. Τουρκία).
Πηγή: Strategy-Geopolitics
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
00:44
3
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Βαλκάνια, Μακεδονικό, ΝΑΤΟ, Tdi
Το 1992 (επί Γιέλτσιν) η Ρωσία αναγνώρισε τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Χθες, με δήλωση του στην «Καθημερινή», ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Βντόβιν, προαναγγέλλει την πρόθεση της χώρας του να αποσύρει την προηγούμενη θέση της και να υποστηρίξει μια ονομασία που θα προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις και θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Όπως καθιστά σαφές στη δήλωσή του ο Ρώσος πρέσβης η απόφαση αυτή της Μόσχας ελήφθη «λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία της ελληνικής πλευράς». Ταυτόχρονα, ο Α. Βντόβιν εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επειδή δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο ενθάρρυνσης αποσχιστικών κινημάτων και, το σημαντικότερο, προκλητική απαξίωση του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του. Πρόκειται για μια δυναμική παρέμβαση της Ρωσίας υπερ της Ελλάδας στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, που επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον της Μόσχας για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Εντωμεταξύ, όπως αποκαλύπτει η "Presstime", ερωτηματικά προκαλεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ η μυστική συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ με δύο Σκοπιανούς αξιωματούχους στην Ύδρα.
Πηγή: Strategy-Geopolitics
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
00:42
0
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Βαλκάνια, Μακεδονικό, Ρωσία, Tdi
Ρεκόρ όλων των ετών για ελληνικές επενδύσεις, σε ετήσια βάση, στη Βουλγαρία σημειώθηκε το 2007, με το μέγεθός τους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να ανέρχεται σε 408,1 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι επενδύσεις που προήλθαν από ελληνικά κεφάλαια αυξήθηκαν - σε σχέση με το 2006 - κατά 44,2%. Πέρυσι, στη Βουλγαρία επενδύθηκαν συνολικά 5,7 δισ. ευρώ (άμεσες ξένες επενδύσεις - ΑΞΕ), γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση 38,2%, σε σχέση με το 2006.
Στην κατάταξη για τις επενδύσεις του 2007, πρώτη χώρα προελεύσεως των κεφαλαίων είναι το Ην. Βασίλειο με 901,5 εκατ. € (ποσοστό 15,8% του συνόλου), δεύτερη η Ολλανδία με 542, 4 εκατ. € (ποσοστό 9,5%), τρίτη η Αυστρία με 475,1 εκατ.€ (ποσοστό 8,3%) και τέταρτη η Ελλάδα (ποσοστό 7,1%).
Όπως, εξάλλου, αναφέρει στο ενημερωτικό του δελτίο το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, συνολικά από το 1996 έως και το 2007 η Βουλγαρία έγινε αποδέκτης συνολικά 22,9 δισ. ευρώ ΑΞΕ. Οι ΑΞΕ του 2007 αυξήθηκαν κατά το θεαματικό ποσοστό του 38,2% ως προς το 2006, συνεχίζοντας την αύξηση του προηγουμένου έτους που είχε ανέλθει στο 40,6% ως προς το 2005. Στην συνολική κατάταξη πρώτη χώρα είναι η Αυστρία με 3,3 δισ. ευρώ (ποσοστό κάλυψης 1,5% επί του συνόλου των ΑΞΕ), η Ολλανδία με 2,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,8%), το Ην. Βασίλειο με 2,2 δισ. ευρώ (9,7%), η Ελλάδα με 2 δισ. ευρώ (ποσοστό 8,7%) και το Βέλγιο με 1,6 δισ. ευρώ (6,7%). Ακολουθούν στις επόμενες πέντε θέσεις η Γερμανία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ουγγαρία και οι ΗΠΑ.
Η Ρωσία βρίσκεται στην 15η θέση με συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια 481 εκατ. ευρώ, η Τουρκία στην 18η με 12 εκατ. ευρώ και το Ισραήλ στην 20η με 146 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας, από το σύνολο των ΑΞΕ το 2007, ποσοστό 37,8% ή 2,1 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε ακίνητα, 1,7 δισ. ευρώ σε χρηματοοικονομικές τοποθετήσεις (30,6%) και 704 εκατ. ευρώ σε κατασκευές (12,4%). Το 9,6% των ΑΞΕ του 2007 τοποθετήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και μόλις το 2,2% στην βιομηχανία. Επίσης, το 59,3% των κεφαλαίων του 2007 αφορούσε σε equity capital, το 35,4 σε other capital και μόνο το 5% σε επενατοποθέτηση κερδών (reinvested earnings)
Πηγή: ΑΠΕ
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
13:14
5
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ελληνικές Επενδύσεις, Tdi
(09:33)
Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν «ανησυχεί» για την αύξηση της έντασης ανάμεσα στην Κολομβία και τις γειτονικές της χώρες κι απηύθυνε έκκληση γι’ αυτοσυγκράτηση, ανακοινώθηκε χθες από τις υπηρεσίες Τύπου του Οργανισμού.
Ο Μπαν «ανησυχεί για την αύξηση της έντασης και της ρητορικής, όπως αυτή αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανάμεσα στην Κολομβία και στις γειτονικές χώρες Βενεζουέλα κι Ισημερινό», προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν.
«Απευθύνει έκκληση γι’ αυτοσυγκράτηση και καλεί τις τρεις χώρες να επιλύσουν τα ζητήματα που τις απασχολούν μέσα στο πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας, που παραδοσιακά χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους», προστίθεται στο κείμενο.
Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(08:41)
Οι αντάρτες των FARC θα μπορούσαν να έχουν παραδόσει την Ίνγκριντ Μπετανκούρ «πολλές φορές» στις αρχές της Βενεζουέλας, υποστήριξε σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ραμόν Ροντρίγκες Τσακίν. «Λένε για μένα ότι είμαι συνομιλητής (των FARC). Φυσικά και είμαι. Πώς νομίζουν ότι μπορούμε να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων και ότι βρεθήκαμε πολλές φορές στο σημείο να μας παραδοθεί η Ίνγκριντ Μπετανκούρ», είπε ο Τσακίν απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του η Μπογκοτά ότι διατηρεί δεσμούς με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
12:57
2
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Βενεζουέλα, Διπλωματικές Εντάσεις, Κολομβία, Λατινική Αμερική, Tdi
Κατευθείαν στην καρδιά της ειρηνευτικής διαδικασίας σημαδεύουν οι ισραηλινές δυνάμεις που εδώ και μέρες σφυροκοπούν από ξηράς και αέρος τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και οι Παλαιστίνιοι που συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. «Χειρότερη από ολοκαύτωμα» χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ανέστειλε τις συνομιλίες, αλλά και οποιαδήποτε επαφή με το Ισραήλ «έως ότου η ισραηλινή επιθετικότητα σταματήσει».
Και μολονότι απέφυγε να κηρύξει «νεκρό» τον ειρηνευτικό διάλογο, ο ανώτερος Παλαιστίνιος διαμεσολαβητής Σαέμπ Ερεκάτ προειδοποίησε ότι «εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις θα θάψει την ειρηνευτική διαδικασία».
Εκατόμβη
Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι νεκροί -μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι- είναι ο απολογισμός πέντε ημερών ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μόνο το Σάββατο από ισραηλινές επιδρομές -στην πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους από τη δεκαετία του 80-, ένα 21χρονο κορίτσι και τρεις παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών χτυπημάτων του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ ένα 14χρονο αγόρι έπεσε νεκρό από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια αντι-ισραηλινών διαδηλώσεων στη Δυτική Οχθη.
Από το 2005
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας από το 2005, όταν το Ισραήλ απέσυρε στρατιώτες και εποίκους, μετά από 38 χρόνια. Και αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή ενός νέου φαύλου κύκλου άκρατης βίας στα παλαιστινιακά εδάφη... Διότι την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν τη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες στην Ασκελόν, σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς.
«Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τη μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ούτε για ένα λεπτό», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ, προσθέτοντας ότι «το χτύπημα εναντίον της Χαμάς απλώς προωθεί τον σκοπό της ειρήνης. Η παλαιστινιακή ηγεσία -αυτή με την οποία επιθυμούμε να κάνουμε ειρήνη, το κατανοεί αυτό».
![]() |
As Israel makes up its mind it will continue pounding Gaza [AFP] |
Μάλλον, όμως, δεν το κατανοούν οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Γάζας που βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στην ανθρωπιστική καταστροφή και τη μήνιν του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Δεν το κατανοούν οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης που διαδήλωσαν χθες, διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές επιδρομές. Δεν το κατανοεί καν ο μετριοπαθής Παλαιστίνιος πρόεδρος, ένας από τις λιγοστούς ίσως συνομιλητές της κυβέρνησης Ολμερτ.
Και οι φωνές αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας -από τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν που επέκρινε το Ισραήλ για χρησιμοποίηση «υπερβολής βίας» έως τη σλοβένικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έκανε λόγο για «δυσανάλογη» χρήση στρατιωτικής βίας που αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο- πληθαίνουν... Με μοναδική ίσως παραφωνία τις ΗΠΑ που έσπευσαν να επαναλάβουν το δικαίωμα του σύμμαχου Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αν και δήλωσαν ανήσυχες για τις ανθρώπινες απώλειες. Φωνές, ωστόσο, στις οποίες το Ισραήλ κωφεύει... «Με όλο τον σεβασμό... κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διδάξει ηθική στο Ισραήλ, επειδή απλώς χρησιμοποιεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», διαμήνυσε ο Ολμερτ.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ε.Ε: Η σλοβένικη προεδρία καταδικάζει τη «δυσανάλογη» χρήση στρατιωτικής βίας από τον ισραηλινό στρατό εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, επισημαίνοντας ότι «οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο».
ΗΠΑ: «Υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων με ρουκέτες που στόχο έχουν πολίτες και ενεργειών σε αυτοάμυνα».
Σαουδική Αραβία: «Το Ισραήλ μιμείται, μέσω αυτών των πράξεων, τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί», αναφέρει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή να διεξάγει μαζικούς φόνους.
ΟΗΕ: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί και τις δύο πλευρές να τερματίσουν κάθε πράξη βίας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν που έδωσε στη δημοσιότητα ο προεδρεύων του Σ.Α., πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.
Πηγή: Ημερησία
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
01:15
0
αποψεις κατατεθηκαν
Σχετικά με Γάζα, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστινιακό, Tdi
Ευρεία σε έκταση νίκη και εκλογή από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία διασφάλισε, όπως, άλλωστε, αναμενόταν, ο 42χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο εκλεκτός της ηγετικής ομάδας του Κρεμλίνου και προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν θα συγκεντρώσει, όπως έδειχναν τα επίσημα αποτελέσματα τα οποία έδωσε χθες βράδυ στη δημοσιότητα η κεντρική εφορευτική επιτροπή (στο 30% επί του συνόλου), ποσοστό άνω του 65%, για να γίνει ο τρίτος κατά σειρά πρόεδρος της χώρας (μετά τους Γέλτσιν και Πούτιν) από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πριν από 17 χρόνια.
Οι άλλοι διεκδικητές του χρίσματος ουσιαστικά συμμετείχαν στην αναμέτρηση περισσότερο για την τιμή των όπλων, κατάφεραν, όμως, να βελτιώσουν τα ποσοστά τους. Την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, Το ποσοστό του πλησιάζει το 19%, βελτιώνοντας σημαντικά την επίδοση του ΚΚΡΟ τόσο σε σχέση με τις προεδρικές του 2004 (13,6%, χωρίς, ωστόσο, να είναι ο ίδιος υποψήφιος) όσο και σε σχέση με τις βουλευτικές του Δεκεμβρίου (11,5%). Ο Ζουγκάνοφ, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του κόμματός του, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για σοβαρές παρατυπίες σε ορισμένες περιοχές, για τις οποίες δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Ο Ζιρινόφσκι
Από την πλευρά του, ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, κυμάνθηκε στο 11,5%, βελτιώνοντας, επίσης, τα ποσοστά του κόμματος σε σχέση με τις εκλογές του 2004 και του 2007. Τέλος, ο έτερος των υποψηφίων, Αντρέι Μπογκντάνοφ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, περιορίστηκε στο 1,5%. Όσο για τη συμμετοχή, αν και επισήμως δεν είχαν δοθεί τελικά στοιχεία, εκτιμάται ότι τελικώς ξεπέρασε την αντίστοιχη στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, η οποία ήταν 64,5%.
Στα αξιοσημείωτα των εκλογών ανήκει και η συμβολική συμμετοχή στην ψηφοφορία των ηγετών των φιλορωσικών αυτόνομων δημοκρατιών της Αμπχαζίας (Γεωργία) και της Υπεδνειστερίας (Μολδαβία). Με την κίνησή τους αυτή, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, θέλησαν να υπογραμμίσουν με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν και τυπικά στην ηγεμονία της Μόσχας, όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Πηγή: Ημερησία
ψιθύρισε ο
Τdi
στις
01:10
0
αποψεις κατατεθηκαν
Μέσω αυτής της ομαδοποίησης των ειδήσεων θα προσπαθήσω όσο μπορώ να βοηθήσω την περιήγησή σας στο WhisperSpot
Οι βασικές διαστάσεις:
Γενικά
¶ Πολιτική, Πολιτικοί Ελιγμοί και Τακτικισμοί
Ειδικά