Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ουιγούροι: Αυθεντικοί Αυτονομιστές ή Υποκινούμενα Πιόνια



Στους 156 νεκρούς και 1.008 τραυματίες ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από τις ταραχές στην επαρχία Ξινγιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα. Την ίδια στιγμή η κινεζική αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 1.434 συλλήψεις, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε από τις τοπικές αρχές στην πρωτεύουσα Ουρουμτσί.

Ανώτατος αξιωματούχος του κομουνιστικού κόμματος της Ξινγιάνγκ ανακοίνωσε στην τηλεόραση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 21.00 τοπική ώρα σήμερα μέχρι τις 08.00 της Τετάρτης για να αποφευχθεί η επανάληψη των βιαιοτήτων που σημειώθηκαν και σήμερα στην πόλη.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και στις δύο εθνότητες που συγκροτούν τον τοπικό πληθυσμό του Χαν και τους μουσουλμάνους και τουρκόφωνους Ουιγούρους.

«Η κατάσταση επί του παρόντος παραμένει σοβαρά περίπλοκη. Η Ξινγιάνγκ θα εμποδίσει να επεκταθεί η κατάσταση και σε άλλες ζώνες, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις μεθόδους, και θα διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της περιοχής Νουρ Μπέκρι, όπως μεταδίδει το Νέα Κίνα.

Ο Λευκός Οίκος εκφράζει την ανησυχία του για τους νεκρούς από την εξέγερση στην επαρχία Ξινγιάνγκ και καλεί σε αυτοσυγκράτηση. «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι μπροστά στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν. Οι διαθέσιμες πληροφορίες έως τώρα δεν είναι σαφείς ως προς τις συνθήκες που προκάλεσαν τόσους νεκρούς και τραυματίες. Εμείς καλούμε όλες τις πλευρές στην Ξινγιάνγκ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες Ουιγούροι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Ουρούμτσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις μετά τις αιματηρές ταραχές.

Βίαιες διαδηλώσεις στην επαρχία Ξινγιάνγκ της Κίνας

Εκατοντάδες Χαν οπλισμένοι με ρόπαλα και φτυάρια συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Ουρουμτσί, της πρωτεύουσας της επαρχίας Ξινγιάνγκ, όπου 156 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εθνοτικών ταραχών των τελευταίων ημερών.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φθάσουν στην κεντρική πλατεία του Ουρουμτσί, την Πλατεία του Λαού, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. «Οι Ουιγούροι ήλθαν στις συνοικίες μας για να καταστρέψουν τα πάντα. Τώρα εμείς θα πάμε στις δικές τους για να τους χτυπήσουμε», δήλωσε ένας διαδηλωτής Χαν.

Μετά το Ιράν, η λογοκρισία χτυπάει την Κίνα

Η κατάσταση στην Κίνα τις τελευταίες ημέρες θυμίζει όλο και περισσότερο το Ιράν, καθώς η λογοκρισία έχει εφαρμοσθεί ευρέως ως ένας «ανώδυνος» τρόπος να συγκαλυφθούν τα βίαια επεισόδια, οι θάνατοι πολιτών και οι χιλιάδες τραυματίες.

Με 156 νεκρούς, 1.008 τραυματίες και 1.434 συλλήψεις, η επαρχία Ξινγιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα διανύει μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες της ιστορίας της, με αφορμή την εξέγερση των Ουιγούρων στην πόλη Ουρούμτσι. Στα αιματηρά επεισόδια και στη βίαιη αντίδραση της αστυνομίας ήρθε να προστεθεί η λογοκρισία που εφαρμόζεται από την κινεζική κυβέρνηση ως ένα επιπλέον μέσο καταστολής. Ως πρώτο βήμα, η σύνδεση στο ίντερνετ διακόπηκε ξαφνικά εχθές σε ολόκληρη την πόλη Ουρούμτσι, σε μια προσπάθεια να διακοπεί κάθε αναμετάδοση εικόνων και ειδήσεων από τα αιματηρά επεισόδια.

Η λογοκρισία, όμως, δε σταματάει εκεί. Χρήστες του διαδικτύου από το Πεκίνο και τη Σανγκάι άρχισαν ήδη από εχθές να καταγγέλλουν ότι το twitter είχε μπλοκαριστεί στην επαρχία Ξινγιάνγκ, ενώ παράλληλα κατά την αναζήτησή τους στο site fanfou.com – το οποίο έχει αντίστοιχη λειτουργία με το twitter στην Κίνα – εισάγοντας το λήμμα «Ουρούμτσι» ή «Ξινγιάνγκ» δεν προέκυπτε κανένα απολύτως αποτέλεσμα! Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερς, οι πολίτες του Ουρούμτσι στην πραγματικότητα παίζουν το «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στο διαδίκτυο: πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία κατά την οποία οι πολίτες ανεβάζουν κείμενα, φωτογραφίες και άλλα posts στο διαδίκτυο, τα οποία – ως δια μαγείας – στη συνέχεια... εξαφανίζονται! Οι λογοκριτές εξαφανίζουν κάθε είδους σχόλιο, έκφραση άποψης ή δημοσίευση εικόνας. Έτσι, για παράδειγμα, σε τοπικό blog εμφανίζεται αναδημοσιευμένο ένα κείμενο εφημερίδας που «καλύπτει» τα επεισόδια, αλλά ακριβώς από κάτω, στο τμήμα που καλεί τους πολίτες να «εκφράσουν την άποψή τους» δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχόλιο – πράγμα ιδιαίτερα παράδοξο για την Κίνα όπου 300 εκατ. χρήστες γράφουν καθημερινά στα blog.

Πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»