Η κυβέρνηση Πρόντι έχασε το βράδυ της Πέμπτης στη Γερουσία την κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει ως αρχηγός υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση εξασφάλισε 156 ψήφους υπέρ ενώ οι ψήφοι κατά της κυβέρνησης ήταν 161. Ένας γερουσιαστής απουσίαζε.
Με την σειρά του, ο πρόεδρος έχει την επιλογή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να ζητήσει από άλλους πολιτικούς τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος.
Πριν από την ψηφοφορία, σε ομιλία του ενώπιον των γερουσιαστών, ο Ρ.Πρόντι προειδοποίησε για το κενό εξουσίας που θα προκύψει από αναγκαστεί να παραιτηθεί υπογραμμίζοντας ότι η «Ιταλία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να κυβερνηθεί».
Επισήμανε ακόμη ότι η πολιτική αστάθεια θα ζημιώσει την ιταλική οικονομία των ώρα που η παγκόσμια οικονομία διέρχεται φάσης επιβράδυνσης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν προς το Reuters αναλυτές, η πτώση της κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία αφού στους 20 μήνες της θητείας της η κυβέρνηση Πρόντι διέθεσε χρόνο για την πολιτική της επιβίωση και δεν προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις.
Μετά το τέλος της ομιλίας του Πρόντι, ο Χριστιανοδημοκράτης γερουσιαστής Νούτσιο Κουζουμάνο δήλωσε ότι θα υποστήριζε την κυβέρνηση αντίθετα με την γραμμή του κόμματος του. Οι συνάδελφοί του τού επιτέθηκαν φραστικά ενώ ο Κουζουμάνο έχασε τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκε έξω από την αίθουσα με φορείο.
Η αναστάτωση προκάλεσε τη σύντομη διακοπή της συνεδρίασης.
Εκλογές ζητά ο Μπερλουσκόνι
Αμέσως μετά την ήττα στη Γερουσία και την παραίτηση του Ρομάνο Πρόντι, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε άμεσα πρόωρες εκλογές.
«Πρέπει να πάμε αμέσως σε εκλογές», τόνισε σχετικά ενώ δήλωσε ότι η παράταξή του προετοιμάζει την προεκλογική εκστρατεία και θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησής του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.
____________________________________________________________________
UPDATE:
Σε βαθιά πολιτική κρίση η Ιταλία μετά την αναπόφευκτη συντριβή της κεντροαριστεράς στη Γερουσία, που συνοδεύτηκε από ...σαμπάνιες, μορταδέλα και λιποθυμίες. Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αρχίζει διερευνητικές επαφές, θέλοντας να αποφύγει εκλογές-εξπρές. Όμως, ο Μπερλουσκόνι «στήνει» από τώρα κάλπες για τον Απρίλιο...
Η διαχείριση της κρίσης βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο οποίος αρχίζει από την Παρασκευή διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και πρώην αρχηγούς του κράτους σε αναζήτηση διεξόδου.
Η διαδικασία των διερευνητικών επαφών αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις για την επόμενη ημέρα. Πληροφορίες της Repubblica θέλουν τις διαβουλεύσεις υπό τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να διαρκούν τουλάχιστον έως την Πέμπτη.
Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -η οποία διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις- επιζητά πρόωρες εκλογές, θέλοντας να στηθούν κάλπες στις 13 Απριλίου. Όμως, είναι γνωστό πως ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αντιτίθεται στη διεξαγωγή εκλογών-εξπρές με το υπάρχον περίπλοκο εκλογικό σύστημα που δεν εγγυάται την πολιτική σταθερότητα.
Ο Ιταλός πρόεδρος τάσσεται υπέρ μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος συστήματος, που εισήγαγε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία και καθιστά τον εκάστοτε συνασπισμό ...δέσμιο μικρών κομμάτων, τα οποία με ελάχιστες έδρες διαμορφώνουν την ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή.
Έτσι ήλθε και η συντριβή της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι, η οποία έγινε δέσμια του παραιτηθέντος υπουργού Δικαιοσύνης Κλεμέντε Μαστέλα.
Μετά την παραίτηση Μαστέλα, λόγω εμπλοκής του ιδίου και της συζύγου του σε σκάνδαλο διαφθοράς, το μικρό κόμμα του οποίου ηγείται (Udeur) απέσυρε την υποστήριξή του από τον ούτως ή άλλως ασταθή ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό, που συνένωνε εννέα κόμματα, από καθολικούς έως κομμουνιστές. Και έπειτα ήλθε το ντόμινο...
Πολλοί Ιταλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εκλογική μεταρρύθμιση, ώστε να θεραπευτεί η χρόνια αστάθεια στη χώρα. Ενδεικτικά, με μόλις 20 μήνες στην εξουσία η κυβέρνηση Πρόντι ήταν η έβδομη μακροβιότερη κυβέρνηση στη μεταπολεμική Ιταλία...
Η μοναδική ελπίδα που έχει ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές είναι να εξασφαλίσει συναίνεση για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση με βασική αποστολή να αλλάξει το εκλογικό σύστημα πριν στείλει ξανά τους Ιταλούς στις κάλπες. Αυτή η κυβέρνηση θα έχει επικεφαλής εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα ή τεχνοκράτη και θα πρέπει να έχει ευρεία διακομματική στήριξη.
Σαμπάνιες και μορταδέλα...
Η αναμενόμενη συντριβή της κεντροαριστερής κυβέρνησης Πρόντι στη Γερουσία ήταν ...ιταλική. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας (156 θετικές ψήφοι, 161 αρνητικές και μία αποχή) οι γερουσιαστές της κεντροδεξιάς άνοιξαν μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας σαμπάνιες για να πανηγυρίσουν το τέλος του ...«Προντισμού», όμως λέει ο ιταλικός Τύπος.
Ο φωτογραφικές φακός «έπιασε» τον γερουσιαστή Νίνο Στράνο να τρώει μορταδέλα γιορτάζοντας το τέλος του Προφεσόρε. Λίγο νωρίτερα, ο Χριστιανοδημοκράτης γερουσιαστής Νούτσιο Κουζουμάνο λιποθυμούσε και μεταφέροταν με φορείο έξω από την αίθουσα, έχοντας δεχθεί φραστική επίθεση μετά τη δήλωσή του ότι θα στηρίξει τον συνασπισμό κόντρα στη γραμμή του κόμματος.
«Τα χειρότερα πέρασαν. Η πιο καταστροφική κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας πήγε στο σπίτι της» πανηγυρίζει την Παρασκευή η εφημερίδα Giornale, ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπερλουσκόνι. Στην αντίπερα όχθη, η προσκείμενη στην Αριστερά Repubblica γράφει για την «άδικη πτώση» του Πρόντι μετά την «ανταρσία» των καθολικών κεντρώων συμμάχων του.
Και η κεντρώα Corriere della Sera μιλά για μία «προαναγγελθείσα αυτοκτονία»...
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ