Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Θέλει ο Τούρκος να ξαναγίνει Οθωμανός;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρείας A&G και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Milliyet, το 53,3% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην απαγόρευση της λειτουργίας το κυβερνώντος κόμματος, ενώ το 34,3% τάσσεται υπέρ.

Η δημοσκόπηση εξακολουθεί να αναδεικνύει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, παρά τη διαδικασία διάλυσής του που επιδιώκεται μέσω της δικαστικής οδού.

Με βάση τη δημοσκόπηση, το 43,4% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, έναντι 18,1% που θα ψήφιζαν υπέρ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επικράτησε στις εκλογές του Ιουλίου 2007 με 47% των ψήφων. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H δημοσκόπηση αυτή, κρατόντας πάντα τις επιφυλάξεις απέναντι στα όργανα της προπαγάνδας -όλων των πλευρών-, μάλλον απαντά στο ερώτημα που έθεσα ώς τίτλο...

ας μην ξεχνάμε ότι:

http://www.turkishdailynews.com.tr/vote2007/webimg/percents2002.jpg

Μήπως, η περιφεριακή κοσμική Τουρκία πνέει τα λίσθια...

Image:MustafaKemalAtaturk.jpg

...δίνοντας την σκυτάλη σε μια νέα Υπερ-περιφεριακή οντότητα με 'ισλαμικά' δημοκρατικό σύνταγμα...

Image:Sultan Mahmud II.jpg

(αυτό που όλοι οι σύγχρονοι Αραβες μουσουλμάνοι θεωρητικοί προτείνουν σε αντίιπαράθεση με τις δυτικές Χριστανοδημοκρατίες) με οθωμανικού τύπου εξωστρέφεια (βλέπε ποιός νομιμοποίησε το κουρδικό κόμμα!) η οποία θα είναι περισσότερο προσιτή και οικία με το ανατολικό-έντονα μουσουλμανικό- περιβάλλον της (βλέπε Ιράν και Συρία-αλλά και Ισραήλ) αλλά και το Τουρκομάνικο στοιχείο σε όλη την Κεντρική Ασία! (από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν έως το Κιργκιστάν και τους Ουιγκούρους της Δυτικής Κίνας).

Βέβαια, όπως οι εκάστοτε Οθωμανικές εξουσίες έτσι και η παρούσα δεν θα "θεοκρατικοποιήσουν" το έθνος, αλλά θα πια θα συνεργαστούν έντονα είτε σε πολιτικό είτε σε κοινωνικό είτε ακόμα και σε κοινωνικό επίπεδο με τις εκάστοτε θρησκευτικές ηγεσίες.

Προσθέτοντας την αμερικάνικη και ευρωπαϊκή τάση για γεοπολιτική και οικονομική επικράτηση στην ευρύτερη Κεντρική Ασία, η Τουρκία είναι ο πλέον σημαντικός middleman τον οποίο ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ θέλουνε πλάι τους.

...τώρα όσο για την ένταξη αυτής της Τουρκίας στην ΕΕ...ας καταφέρουμε πρώτα να μείνουμε ενωμένοι και μετά βλέπουμε και τι θα γίνει με την Τουρκία..εκτός και αν κάτι "μεγάλο" έπεται λίαν συντόμως...αλλά αυτά που να τα ξέρω εγώ...προς το παρών μόνο να αναρωτιέμαι μπορώ!

και τέλος για να μην ξεχνιόμαστε....

Iraq is set to award oil contracts to dozens of foreign companies in a bid to boost production that could also give multinationals a foothold in the country's large but underdeveloped oil fields.

The Iraqi oil ministry is to hold a press conference on Monday to announce the deals with companies such as Shell, ExxonMobil, Chevron, Total and BHP Billiton, Asim Jihad, an oil ministry spokesman, said.

The ministry also plans to sign contracts with 41 other foreign companies for extracting oil, Jihad said.

However, these are expected to be short-term arrangements.

Πηγή: Al Jazeera

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Συγκαλύψεις και αποκαλύψεις...

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη συγκάλυψη που επιχείρησε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα, Τζον Ουίδερς, σε υπόθεση εμπορίας παράνομου πολεμικού υλικού από την Κίνα μέσω Αλβανίας και με τελικό αποδέκτη τον στρατό του Αφγανιστάν. Ο Ουίδερς, μαζί με τον τότε υπουργό Aμυνας της γείτονος, Φατμίρ Φεντίου, φρόντισαν ώστε τα πυρομαχικά να συσκευασθούν εκ νέου, ώστε να μην φαίνεται η προέλευση, αλλά και η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, φοβούμενος την επίσκεψη Αμερικανού δημοσιογράφου της εφημερίδας «New York Times» στην Αλβανία τον Νοέμβριο του 2007.

Το Ιράν προκαλεί την ΕΕ σε μια από τις πιο ρευστές περιόδους για την διεθνή οικονομία

Το Ιράν θα αποσύρει χρηματικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρώντας έτσι στις νέες σκληρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος του λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάχντι Σαφάρι σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Θα αποσύρουμε τα χρήματα και θα επενδύσουμε αλλού», τόνισε. «Αν αποσύρεις περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, τότε ασφαλώς αυτό προκαλεί έλλειψη χρημάτων και έχει επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων τη Δευτέρα για επιχειρήσεις και πρόσωπα που οι χώρες της Δύσης υποστηρίζουν ότι έχουν σχέση με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ιρανικό μηνιαίο έντυπο ανέφερε στις αρχές Ιουνίου ότι η Ισλαμική Δημοκρατία απέσυρε προληπτικά 75 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ευρώπη, ώστε τα χρήματα αυτά να μην δεσμευτούν σε περίπτωση που επιβάλλονταν νέες κυρώσεις.

Ο ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που θα χάσουν, εξαιτίας των νέων κυρώσεων που επιβλήθηκαν. «Έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που όλοι θέλουν να αγοράσουν. Τώρα έχουμε συναλλαγές κυρίως με ασιατικές χώρες», τόνισε. «Προηγουμένως οι κύριοι εταίροι μας ήταν στην Ευρώπη -η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία. Τώρα έχουμε άλλους εταίρους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Λίγες ώρες πιο πριν....

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, αναμένεται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αυτής στο Ισραήλ στο πλαίσιο «προγραμματισμένης» επίσκεψης εν μέσω πάντως φημολογίας, ότι το Ισραήλ αναζητεί τη «σιωπηρή» έγκριση από την Ουάσινγκτον, για να επιτεθεί κατά του Ιράν.

Ο ναύαρχος Μάλεν «αναχώρησε ήδη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εξωτερικό, όπου θα επισκεφθεί ομολόγους του και θα έχει ανταλλαγή απόψεων για θέματα με την Ασφάλεια, το Ισραήλ δεν αποτελεί τον μοναδικό σταθμό στην περιοδεία που ξεκίνησε» αναφέρεται σε επίσημο αμερικανικό ανακοινωθέν στην Ουάσινγκτον.

«Πρόκειται για μία προγραμματισμένη από μακρού χρόνου περιοδεία» υπογραμμίζεται σε αυτό το ανακοινωθέν.

Στις αμερικανικές εφημερίδες δημοσιεύτηκαν προσφάτως ρεπορτάζ, για στρατιωτικά γυμνάσια «μεγάλης κλίμακας», με συμμετοχή 100 ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων, στην αρχή Ιουνίου (και στον εναέριο χώρο Ελλάδας), με τον χαρακτήρα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε «πολύ μεγάλη απόσταση». Τα ρεπορτάζ συνοδεύτηκαν από επισημάνσεις, ότι στόχος αυτών των γυμνασίων ήταν να «προειδοποιηθεί» η ιρανική κυβέρνηση, την οποία υποπτεύεται η Ουάσινγκτον για προσπάθεια απόκτησης πυρηνικού όπλου.

«Καμία επίθεση κατά του Ιράν δεν σχεδιάζουμε», αντέδρασε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ, που ρωτήθηκε σήμερα. «Αν όμως το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε θα καταστραφεί», τόνισε ταυτοχρόνως.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS Μάικλ Ορεν σχολίασε ότι «η κυβέρνηση Μπους διαβεβαίωσε το Ισραήλ, ότι δεν θα επιτρέψει το Ιράν να αποκτήσει την πυρηνική δύναμη», πρόσθεσε δε ότι «αβέβαιοι είναι οι Ισραηλινοί για την πολιτική έναντι του Ιράν που θα ακολουθήσει η (αμερικανική) κυβέρνηση, που θα προέλθει από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου φέτος». Ο ίδιος αμφιβάλλει εάν σήμερα το Ισραήλ μπορεί να ενεργήσει στρατιωτικά χωρίς την αμερικανική «υποστήριξη».

Η σχετική φημολογία αναθερμάνθηκε πάντως μετά τα σχόλια αυτήν την εβδομάδα του αμερικανού πρώην πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον. Κάνοντας δηλώσεις στη βρετανική «Ντέϊλι Τέλεγκραφ» ο Μπόλτον ανέφερε ότι το Ισραήλ μπορεί να προκρίνει να πλήξει το Ιράν μεταξύ της 4ης Νοεμβρίου και της 20ης Ιανουαρίου 2009, την παραμονή της επίσημης ανάληψης καθηκόντων από τον ερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Γαλλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της Τουρκίας»...

... σχολιάζουν στην Κωνσταντινούπολη για την απόρριψη από τη Γαλλική Γερουσία της ιδέας του υποχρεωτικού δημοψηφίσματος σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. και άρα για την ένταξη της Τουρκίας.

Η υποχρέωση δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. απερρίφθη από τη Γαλλική Γερουσία με ψήφους 297 έναντι 7. Οι αλλαγές θα επικυρωθούν από την Εθνοσυνέλευση και θα τεθούν τον ερχόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και οι πλάτες στο κυβερνών κόμμα ακριβώς μετά...

Η εισηγητική έκθεση του Βέλγου ευρωβουλευτή Luc Van den Brande τονίζει ότι αν απαγορευθεί το κυβερνητικό κόμμα, όπως ζητά ο εισαγγελέας, η Τουρκία θα τεθεί στη «μαύρη λίστα» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος και ο εξοστρακισμός από την πολιτική ζωή του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας «προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία» και «θα επηρεάσουν το πολιτικό μέλλον της χώρας», επισημαίνει η έκθεση.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητη η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα αποκλείει την απαγόρευση των κομμάτων.

Η ΚΣΣΕ έχει ήδη επισημάνει ότι η απαγόρευση των κομμάτων εναντιώνεται στην ελευθερία της Βουλής και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κρίση που ξέσπασε το 2007 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας λειτούργησε ανασταλτικά στις μεταρρυθμίσεις που επηρέασε τα τελευταία πέντε χρόνια η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η έκθεση και επισημαίνει ότι τις μεταρρυθμίσεις επιβράδυναν τα βέτο που έθετε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

Η έκθεση καταλήγει στην άμεση ανάγκη ενός νέου Συντάγματος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ισχύοντα και τα κριτήρια της Βενετίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τσόμσκυ: Οι ΗΠΑ μπορούν να μάθουν πολλά από την δημοκρατία της Βολιβίας !





Πηγή: Al Jazeera

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Ιδού η λύση για την απεξαρτητοποίηση της Ε.Ε. από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες....

...τα αμερικάνικα "λάφυρα" από το Ιράκ...

Το ένα χέρι νίβει τ'άλλο...!

Πηγή: Al Jazeera: Iraq may supply gas to Europe


Ο "Μεγάλος Συμβιβασμός" ή Η προϋπόθεση για τον "Μεγάλο Πόλεμο" ;

Ετοιμο για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Συρία και τον Λίβανο εμφανίζεται το Ισραήλ, λίγες ώρες μετά τη σύναψη συμφωνίας για εκεχειρία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα, εκτός απροόπτου.

Το Τελ Αβίβ φέρεται πως επιθυμεί η ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά θέματα και δηλώνει έτοιμο για μια ειρηνική και βιώσιμη διευθέτησή τους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον σύμβουλο του Νικολά Σαρκοζί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κλοντ Γκεάν, δεν αποκλείεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ και ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι στις 13 Ιουλίου, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης - κάτι που η γαλλική πλευρά επιθυμεί διακαώς, μιας και θα έχει ήδη αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι Ισραηλινοί και Σύριοι αξιωματούχοι έχουν αποκαταστήσει εδώ και καιρό δίαυλο επαφής, ενώ έχουν συναντηθεί επανειλημμένως επί τουρκικού εδάφους, καθώς η Άγκυρα έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το Ισραήλ επιταχύνει τις προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Δηλώσεις Μοφάζ
Στις 6 Ιουνίου, άλλωστε, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών της χώρας, Σαούλ Μοφάζ (ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ιράν), είχε δηλώσει: «Οι διεθνείς κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές.

Η επίθεση κατά του Ιράν, με στόχο την ακύρωση των πυρηνικών του σχεδίων, θα είναι αναπόφευκτη».

Στο τελευταίο του τεύχος, επίσης, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ισχυρίζεται ότι «υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση στην ισραηλινή κυβέρνηση στην εκτίμηση ότι μια αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράν είναι αναπόφευκτη».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και η πίεση για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή οφείλεται σε έναν κυρίως λόγο: Την επικείμενη αποχώρηση του Τζορτζ Μπους από την προεδρία των ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά τη στήριξη της Ουάσιγκτον προς μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν αμφίβολη.

Προετοιμασία
Υπό αυτό το πρίσμα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα ανοίγματα του Ισραήλ προς τη Δαμασκό, τη Χαμάς ή ακόμη και τη Χεζμπολάχ, έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη -όπως λέγεται- επιδρομή κατά του Ιράν.

Με τον τρόπο αυτό, η ισραηλινή ηγεσία επιδιώκει να αποδείξει ότι έχει φιλειρηνικές διαθέσεις, αλλά και να αποδυναμώσει τους δεσμούς της Τεχεράνης με τους φυσικούς της συμμάχους στην περιοχή.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο επίθεσης δεν έχουν γίνει, φυσικά, γνωστές. Είναι προφανές, ότι το Τελ Αβίβ θα επιθυμούσε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ - ακόμη και χωρίς αυτήν, όμως, διαβεβαιώνει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Εξάλλου, το 1981 η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, ενώ η ίδια πραγματοποίησε προειδοποιητική επιδρομή κατά της Συρίας τον Σεπτέμβριο του 2007. Μόνο που το Ιράν συνιστά πολύ μεγαλύτερη πρόκληση?

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Πηγή: Ημερησία

Αμπχαζία: H μπουνάτσα λίγο πριν την μεγάλη καταιγίδα



MOSCOW, June 19 (Source: RIA Novosti) - A Russian General Staff official warned Georgia on Thursday that the patience of Russian peacekeepers was running out and any further detentions could end in bloodshed.

The warning comes amid the detention Tuesday night of four Russian peacekeepers by Georgian police on suspicion of smuggling weapons out of the breakaway region of Abkhazia. The peacekeepers have since been released.

"The consequences might be extremely serious, such as bloodshed," said Lt. Gen. Alexander Burutin, a deputy head of the General Staff, adding that there were no guarantees that Russian troops stationed in the region would continue to be so tolerant.

The peacekeepers were detained by Georgian police supervised by a deputy head of a crime police unit in the Zugdidi district, western Georgia. Burutin said the detention was unwarranted and called it "a bandit attack."

"Under the circumstances, the Russian peacekeepers had the complete right to use their weapons and ammunition, to defend themselves and their equipment," the official said. He said the right was contained in the mandate of the Collective Peacekeeping Forces, stationed in the region since a bloody Georgian-Abkhazian conflict in the early 1990s.

Georgia's Interior Ministry claimed that the peacekeepers were transporting 35 crates of munitions, including guided missiles and anti-tank mines. Georgia refused to return the seized arms until an investigation has been completed.

"A criminal probe has been launched and we cannot return the confiscated equipment to Russia before the investigation is completed," said Shota Utiashvili, the head of the ministry's analytical department.

A Russian Foreign Ministry spokesman earlier said the detention violated all existing norms. "This was done in violation of all regulations, in particular, the peacekeeping force mandate," Andrei Nesterenko said.

He also said that moves like this were aimed at worsening bilateral relations and that a host of recent incidents in Abkhazia had been staged by Tbilisi to this purpose.

Georgia broadcast film footage of the Russian peacekeepers being dragged from their truck and disarmed by people dressed in civilian clothes.

Relations between Russia and Georgia have been strained in recent months ever since Russia stepped up support for Abkhazia and South Ossetia, another breakaway Georgian republic, and sent more troops into the region. Tbilisi has accused the Kremlin of plans to annex the territories. Georgia's bid to join NATO has also caused tension.

Georgia's brief detention of Russian officers on spying charges in 2006 resulted in a postal and transport blockade that was only lifted earlier this year.

Η πρώτη επίσκεψη στην Μαμά Πατρίδα !


ΑΠΕ
Χασίμ Θάτσι και Σαλί Μπερίσα στα Τίρανα

Στην ευρεία συνεργασία Τιράνων-Πρίστινας σε όλα τα πεδία εστιάστηκαν οι συνομιλίες του Σαλί Μπερίσα με τον Χασίμ Θάτσι την Πέμπτη, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κοσόβου στην Αλβανία μετά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

«Η Αλβανία και το Κόσοβο είναι προσηλωμένες στη διαδικασία μιας ευρείας συνεργασίας που στόχο έχει την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, εστίασε στη συνεργασία Τιράνων-Πρίστινας.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε όλα τα πεδία, κυρίως στο οικονομικό, καθώς η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί στενή συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα» είπε ο Σαλί Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε επίσης ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ενέργεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και για τις δύο χώρες».

Ο Μπερίσα χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Χασίμ Θάτσι, καθώς είναι η πρώτη επίσημη μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο Χασίμ Θάτσι εξήρε το ρόλο της Αλβανίας και ιδιαίτερα του Σαλί Μπερίσα στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Η ελευθερία και ανεξαρτησία του Κοσόβου συνδέονται άμεσα με την αλβανική συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση, γι' αυτό και χαιρετίζω τη στήριξη του αλβανικού κράτους και του πρωθυπουργού Μπερίσα» είπε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους πριν από ένα χρόνο, στα Τίρανα, ο Θάτσι δήλωσε υπερήφανος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Κοσόβου από αυτή τη χώρα».

Ερωτηθείς για τη διμερή συνεργασία Τιράνων-Πρίστινας, ο Θάτσι επισήμανε πως υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση αυτής, ενώ κάλεσε και τους Αλβανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στο Κόσοβο.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Καντάφι προς Ομπάμα: " Έχεις κόμπλεξ με την καταγωγή σου?!? "

http://elections.foxnews.com/files/2008/03/obama_indiana_031508.jpg

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι προς τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σχετικά με σχόλιά του ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ. Έχει κόμπλεξ για την αφρικανική του καταγωγή, λέει ο Μ.Καντάφι.

Μιλώντας σε λόμπι Ισραηλινών, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να παραμείνει η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Απαντώντας στα σχόλιά του, ο Μοαμάρ Καντάφι είπε ότι είτε ο Μπ.Ομπάμα δεν έχει μελετήσει διεθνείς σχέσεις, είτε δεν γνωρίζει το Μεσανατολικό, είτε προσπαθεί να προωθήσει την εκστρατεία του.

Χαρακτηρίζοντάς τον ως «ο Κενυάτης αδελφός μας», ο Μ.Καντάφι είπε ότι ίσως ο Μπ.Ομπάμα να πάσχει από κόμπλεξ κατωτερότητας εξαιτίας της αφρικανικής καταγωγής του.

Το θέμα της φυλής, συνέχισε ο Λίβυος ηγέτης, μπορεί να κάνει τη συμπεριφορά του Ομπάμα «να είναι πιο λευκή από εκείνη των λευκών», αντί να τον οδηγήσει να συνεργαστεί περισσότερο με τα αραβικά και τα αφρικανικά κράτη.

«Φοβόμαστε ότι επειδή ο Ομπάμα είναι μαύρος με κόμπλεξ κατωτερότητας, αυτό θα τον οδηγήσει να συμπεριφέρεται χειρότερα από τους λευκούς» δήλωσε.

«Του λέμε να είναι περήφανος για τον εαυτό του και να γνωρίζει ότι όλη η Αφρική είναι δίπλα του» πρόσθεσε στο τέλος.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Εγκλωβισμός του ΟΗΕ σε ψυχροπολεμική παρτίδα!

Η Ρωσία κατήγγειλε ως «σκανδαλώδη» τα σχέδια για για τη μείωση των καθηκόντων της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο ζητώντας την απομάκρυνση του Γερμανού επικεφαλής Γιόαχιμ Ρούκερ

«Ζητούμε να ληφθούν διοικητικά μέτρα εναντίον του Γιόαχιμ Ρούκερ, περιλαμβανομένης της απομάκρυνσής του από τα καθήκοντά του», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

http://cache.daylife.com/imageserve/01lU3bNh2zb7y/610x.jpg

Στις 15 Ιουνίου, ημέρα που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το σύνταγμα του Κοσόβου, ο ΟΗΕ πρέπει κατ' αρχήν να μεταβιβάσει ένα μεγάλο τμήμα των εξουσιών του στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Κοσόβου -εκτός από τον τομέα της ασφάλειας, που θα εξακολουθήσει να την εγγυάται το ΝΑΤΟ, και τις αρμοδιότητες της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης, που έχουν ανατεθεί στην ευρωπαϊκή αποστολή «EULEX».

Όμως λόγω της αντίθεσης της Σερβίας και της Ρωσίας στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και -κατά συνέπεια- και στην EULEX, η αποστολή του ΟΗΕ θα πρέπει να συνεχιστεί.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βομβαρδίσανε μισό Δις $ !

http://images.billoreilly.com/images/general/9_12_afghan-pakistan_border_132.jpg


Η αφγανική αστυνομία κατάσχεσε 237 τόνους χασίς και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στο Αφγανιστάν κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο φορτίο ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Η αξία των ναρκωτικών που εντοπίσθηκαν υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια (καταλαβαίνετε τι έγινε όταν τα βρήκανε οι μισθοφόροι-καλαά παιδιά ...), σύμφωνα με τους επιτελείς της δύναμης του ΝΑΤΟ. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε υπόγειες κρύπτες στην επαρχία Κανταχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Η αστυνομία συγκέντρωσε τα ναρκωτικά και τα έκαψε.

(ναι, ειδικά η αστυνομία του Πακιστάν είναι γνωστή για την ακεραιότητά της!)

«Με αυτή την ενέργεια η αστυνομία κατάφερε ουσιαστικό πλήγμα στη δυνατότητα των Ταλιμπάν να αγοράζουν όπλα

( λες και ορισμένοι δεν τα δίνανε παλαιότερα όπως και τώρα τσάμπα...)

που χρησιμοποιούνται για να απειληθεί η ασφάλεια του αφγανικού λαού», δήλωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Μακίρναν, διοικητής της ISAF.

Στο Αφγανιστάν παράγεται πάνω από το 90% του οπίου που κυκλοφορεί στον κόσμο και η χώρα εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κανάβεως.

http://msnbcmedia1.msn.com/j/msnbc/Components/Photos/061012/061012_plants_vmed_2p.widec.jpg

I«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει εντοπιστεί ποτέ σε μία επιχείρηση», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι αυτή η επιτυχία «αντανακλά τις προσπάθειες της αφγανικής κυβέρνησης εναντίον του εμπορίου ναρκωτικών». Επισήμανε μάλιστα ότι η ποσότητα των ναρκωτικών ήταν τόσο μεγάλη που «χρησιμοποιήθηκαν δύο αεροσκάφη για να καταστραφεί το υπόγειο καταφύγιο όπου είχε αποθηκευθεί το χασίς».

(Τώρα να πιστέψουμε ότι πάνε...χαθήκανε...και δεν θα ξαναβρεθούνε...καταστραφήκανε... commodity αξίας μισού Δις $...τι να πεί κανείς....)

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακρογωνιαίος Λίθος ή Κερκόπορτα ;

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι το Σεπτέμβριο ενδέχεται να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα για καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας αλλά πρότεινε αρχικά το άνοιγμα ευρύτερου διαλόγου με ευρωπαίους εταίρους.

Ο κ. Μπερίσα είπε χαρακτηριστικά «αντιλαμβάνομαι την επιμονή της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουμε το αίτημά μας στην Ε.Ε το Σεπτέμβριο, όμως πρώτα πρέπει να υπάρξει ευρύτερος διάλογος μεταξύ μας, με τους διεθνείς εταίρους μας (μαντέψτε!) και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή δε μπορεί να είναι μια μονομερής απόφαση».

Ο κ. Μπερίσα προέβη στην παραπάνω δήλωση στη διάρκεια εργασιών διυπουργικής επιτροπής για ζητήματα ένταξης, η οποία μελέτησε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Αλβανίας το 2007.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Ζητούνται σύμμαχοι για πόλεμο με το Ιράν (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Μερικούς μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές επανέρχονται τα σενάρια μιας αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράν.

Αναλυτές διερωτώνται εάν όλη αυτή η ρητορική συνιστά ψυχολογικό πόλεμο ή εάν όντως ο Τζορτζ Μπους και ο αντιπρόεδρός του, Ντικ Τσέινι, σχεδιάζουν μια επίθεση κατά του Ιράν με την αρωγή του Ισραήλ. Το θέμα φαίνεται ότι προβληματίζει και τους ευρωπαίους ηγέτες, που χθες επισκέφθηκε στην Λιουμπλιάνα για τελευταία φορά ο αμερικανός πρόεδρος.

Πόσο πιθανό είναι ο αμερικανός πρόεδρος να αρχίσει στους τελευταίους μήνες της θητείας του μια νέα πολεμική περιπέτεια στην πολύπαθη περιοχή; Οι εκτιμήσεις είναι αντιφατικές.

Δεν απέχουν πολύ οι απόψεις της Κοντολίζα Ράις και του Εχούντ Ολμέρτ για το ΙράνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Δεν απέχουν πολύ οι απόψεις της Κοντολίζα Ράις και του Εχούντ Ολμέρτ για το Ιράν


Πάντως η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις επέλεξε το βήμα της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δράσης AIPAC για να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης Μπους. «Ένα καθεστώς, που αρνείται το Ολοκαύτωμα, που σκοτώνει πολίτες στην γειτονική του χώρα, που απειλεί με εξαφάνιση από τον χάρτη μια χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, σε ένα τέτοιο καθεστώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει η διεθνής κοινότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ομπάμα υπόσχεται «να κάνει τα πάντα»

Εγγυήσεις στο Ισραήλ έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εγγυήσεις στο Ισραήλ έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα


Αλλά ούτε ο Μπάρακ Ομπάμα πάει πίσω. Και εκείνος επέλεξε το βήμα του ισραηλινού λόμπι προκειμένου να διακηρύξει την αποφασιστικότητα του να αποτρέψει τον πυρηνικό εξοπλισμό της Τεχεράνης. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών υπογράμμισε ότι «θα κάνει στην κυριολεξία τα πάντα για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν».

Δεσμεύσεις που ικανοποίησαν τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση του AIPAC. Ο διαφιλονικούμενος πρωθυπουργός ζήτησε μάλιστα πιο σκληρά μέτρα τιμωρίας του ισλαμικού καθεστώτος. «Το γεγονός ότι το Ιράν περιφρονεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καταστεί σαφές ότι είναι αναγκαία η λήψη περαιτέρω μέτρων που θα διακρίνονται από αποφασιστικότητα», είπε στην ομιλία του ο κ. Ολμέρτ.

«Ο Μπους ανέμενε ισραηλινό αίτημα για σύμπραξη»

Τον περασμένο Μάιο ήταν ένα ρεπορτάζ της ραδιοφωνίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που συζητήθηκε έντονα. Ο σταθμός υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Ισραήλ, με αφορμή την επέτειο των 60 ετών του κράτους, οι κύριοι Μπους και Τσέινι ανέμεναν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα τους ζητούσε να συμπράξουν σε μια επίθεση κατά του Ιράν. Από τότε το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στην περιοχή απασχολεί τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η Ντιάν Ρεμ, μια από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές δημοσιογράφους έθεσε ευθέως το ερώτημα σε μια από τις εκπομπές της, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός νέου ψυχολογικού πολέμου.

Η Τεχεράνη ενίσχυσε την αντιαεροπορική της άμυνα

Απαντήσεις δεν υπάρχουν σ` αυτά τα ερωτήματα. Υπάρχουν όμως αξιοσημείωτες κινήσεις: Η Τεχεράνη τελειοποίησε με την βοήθεια των Ρώσων τα αντιαεροπορικά της συστήματα και ενίσχυσε σημαντικά την άμυνά της. Από την άλλη πλευρά η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δεν είναι σε θέση να νικήσει με τις δικές της μόνο δυνάμεις την αντιαεροπορική άμυνα των Ιρανών. Χρειάζεται περισσότερα αεροπλάνα ανεφοδιασμού εν πτήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί χρειάζονται την βοήθεια των Αμερικανών. Εάν συμβεί αυτό η Ουάσιγκτον διακινδυνεύει μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ ολέθριες θα είναι οι συνέπειες στο Ιράκ και στην Εγγύς Ανατολή.

Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: Deutsche Welle

-------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε την Τετάρτη από τη Γερμανία ότι σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Είπε ωστόσο ότι επιθυμεί να λύσει το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού (εδώ γελάμε...).

Μετά τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε την Τρίτη στην Τεχεράνη και μετά την έκκληση για «σκληρή διπλωματία», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε μετά από συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Η πρώτη επιλογή είναι να λύσουμε το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού και αυτό ακριβώς κάνουμε. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση του Ιράν είναι ξεκάθαρο» είπε σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θέμα της συνάντησης ήταν «οι προσφορές που κάνουμε στο Ιράν, αλλά φυσικά και το γεγονός ότι εάν το Ιράν δεν απαντήσει, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις».

Λίγο νωρίτερα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωνε ότι παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, η Δύση δεν κατάφερε να «νικήσει» το Ιράν στο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Την Παρασκευή αναχωρεί για το Ιράν ο Χαβιέρ Σολάνα, όπου θα έχει συνομιλίες το Σαββατοκύριακο. Η ελπίδα είναι «ότι θα προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από την επίσκεψη αυτή» και «θα βρεθεί μία διπλωματική λύση στο ζήτημα», όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ.

Στρατηγική συμφωνία με Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αναμένει να οριστεί μια στρατηγική συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μόνιμες αμερικανικές βάσεις στη χώρα.

Χαρακτήρισε «εσφαλμένες» τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για δημιουργία μόνιμων αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. «Είμαστε στο Ιράκ με πρόσκληση της ανώτατης αρχής του Ιράκ».

«Ένα από τα μαθήματα του Ιράκ είναι ότι για την οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται να καθιερωθεί ένας βαθμός ασφάλειας, κάτι που γίνεται τώρα. Αυτό δεν θα περιλαμβάνει μόνιμες βάσεις, ούτε δεσμεύει τον οποιονδήποτε μελλοντικό πρόεδρο για τον αριθμό των στρατευμάτων (στη χώρα)» δήλωσε.

Η απόφαση του ΟΗΕ που καθορίζει το πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ εκπνέει στα τέλη του 2008. Το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται τώρα μία νέα συμφωνία η οποία θεωρείται πολύ αμφιλεγόμενη στη Βαγδάτη.

Εξάλλου, ο Τζ.Μπους δήλωσε ότι «ουδόλως μετανιώνει» για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ανατροπή του «έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Στη δική μου δουλειά, δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω».

Επόμενος σταθμός, Ρώμη

Η Γερμανία ήταν ο δεύτερος, μετά τη Σλοβενία, σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. Ήδη ο Μπους βρίσκεται στην Ιταλία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τον πάπα Βενέδικτο 16ο στο Βατικανό.

Η αποχαιρετιστήρια ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζορτζ Μπους θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Μπέλφαστ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β στην περίπτωση ενός όχι»...

http://www.nrc.nl/multimedia/archive/00191/barroso_191377a.jpg

...δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ την ίδια ακριβώς άποψη εξέφραζε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπρίαν Κόουεν, λίγα 24ωρα αργότερα.

http://i.l.cnn.net/cnn/2008/WORLD/europe/04/09/irish.pm/art.cowen2.afp.gi.jpg

Αμφότεροι, όπως είναι φανερό, αναφέρονταν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αύριο στην Ιρλανδία, με αντικείμενο την έγκριση ή μη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ -όπως ονομάστηκε το σχέδιο που εγκρίθηκε επί πορτογαλικής προεδρίας και αντικατέστησε το Σύνταγμα του Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν.

Στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι (που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ σε τρεις εβδομάδες) και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι φανερό ότι κρατούν πλέον την ανάσα τους. Διότι μια ενδεχόμενη αρνητική ψήφος από την πλευρά των Ιρλανδών δεν θα έβαζε απλώς ταφόπλακα και στη νέα συνθήκη.

Ακόμη χειρότερα, θα απειλούσε με ναυάγιο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο, εξάλλου, μόλις και μετά βίας κατάφερε να αντέξει τον δίδυμο σεισμό που προκάλεσαν τα «όχι» Γάλλων και Ολλανδών, το καλοκαίρι του 2005.

«Βόμβα»
«Ενα όχι θα ισοδυναμούσε με μια πολιτική βόμβα στις Βρυξέλλες και θα απειλούσε να ξαναστείλει ξανά στην αφετηρία ολόκληρη τη συζήτηση περί μεταρρύθμισης στην Ε.Ε.», έγραφαν στο προχθεσινό τους κεντρικό σχόλιο οι Financial Times, ενώ η International Herald Tribune, στο φύλλο της ίδιας ημέρας, εκτιμούσε ότι «η απόρριψη από την Ιρλανδία, τη μοναδική από τις χώρες-μέλη της ΕΕ όπου διεξάγεται δημοψήφισμα, ενδέχεται να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων πολυετείς προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας γύρω από τον τρόπο διακυβέρνησης του διευρυνόμενου μπλοκ της ΕΕ».

Οσο για τη γαλλική le Monde, που κυκλοφόρησε στην έκδοση του Σαββατοκύριακου με κεντρικό τίτλο «Ευρώπη: αν η Ιρλανδία πει όχι...», σημειώνει πως «η απειλή ενός ιρλανδικού όχι στη Συνθήκη της Λισαβόνας προκαλεί τρέλα στην Ευρώπη».

Δημοσκοπήσεις
Τι λένε, όμως, οι δημοσκοπήσεις; Όπως σημειώνει χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από το Δουβλίνο, το στρατόπεδο του «όχι» κερδίζει διαρκώς έδαφος και, για πρώτη φορά, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, βρίσκεται μπροστά.

Όλοι δε συμφωνούν ότι θα πρόκειται για μια αμφίρροπη αναμέτρηση, το «κλειδί» της οποίας κρατούν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στο 20% του εκλογικού σώματος.

Σε κάθε περίπτωση, μοιάζουν να δικαιώνονται εκείνοι που αποφάσισαν να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια δημοκρατίας και να μη ζητήσουν λαϊκή έγκριση για ένα θέμα που θα σφραγίσει το μέλλον 490 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Φανταστείτε να πέρναγαν την ίδια αγωνία και στις 27 χώρες-μέλη...

Η εμπειρία του 2001
Οι Ιρλανδοί δεν είναι η πρώτη φορά που «φλερτάρουν» με την αρνητική ψήφο σε θέματα που αφορούν την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι (βλέπε γράφημα) είχαν προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη με την απόρριψη της Συνθήκης της Νίκαιας στο δημοψήφισμα του 2001 -αν και τότε οι Βρυξέλλες τους ανάγκασαν να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες, σχεδόν 15 μήνες αργότερα, όπου είπαν το «ναι» μέσα σε ένα κλίμα σφοδρών πολιτικών πιέσεων και εκβιασμών.

Θα επαναληφθεί, άραγε και τώρα το ίδιο σενάριο, στην περίπτωση που οι κάλπες βγάλουν ξανά «όχι»; Πολύ δύσκολα -αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε σε μια Ε.Ε. που καίγεται για να βρει τρόπο να κινήσει αποτελεσματικά έναν τεράστιο μηχανισμό, χωρίς να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες...

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Πηγή: Ημερησία

Επιπλέον Πηγές: Financial Times

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Ο νέος είναι ωραίος ... αλλά ο παλιός είναι αλλιώς !

MOSCOW/DUSHANBE, June 10 (Source: RIA Novosti) - Russian energy giant Gazprom [RTS: GAZP] said on Tuesday it had signed a deal with the government of Tajikistan on prospecting four oil and gas fields in the Central Asian country.

Central Asia – Centre gas transmission system

Valery Golubev, deputy chairman of the Gazprom management committee, said after his meeting with Tajik President Emomali Rakhmon that Russia was willing to help the country develop its energy independence.

According to Golubev, Tajikistan's total oil and gas deposits are estimated at 3 trillion cubic meters of natural gas.

Under the agreement, Gazprom will carry out a range of geological prospecting projects at the four deposits that the company considers to be the most promising.

"Each of these deposits has its own specifics, including low depth, and a natural gas structure with sulfur admixture. Therefore, Gazprom specialists estimate all geological prospecting at the four deposits at $500 million, to be contributed to the charter capital of future joint ventures with Tajikistan," Golubev said, adding that the Russian energy giant would also engage in the development of Tajikistan's gas transportation and distribution system.

Tajikistan currently consumes 800 million cubic meters of natural gas per year. The four deposits are expected to reach their target production capacity in three to five years, to bring Tajikistan's annual natural gas output up to 2 billion cubic meters and ensure the republic's energy independence.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε και λοιπούς χάρτες των projects της Gazprom

Τι θα έκανε ο ηγέτης ενός κράτους που ετοιμάζεται για πόλεμο;


ΑΠΕ
Με νέες κυρώσεις απειλούν ΕΕ και ΗΠΑ το Ιράν

Το Ιράν αποσύρει καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία από ευρωπαϊκές τράπεζες, εν όψει νέων ευρωπαϊκών και αμερικανικών προειδοποιήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα ιρανικής εφημερίδας.

Η εφημερίδα Etemad-e Melli ανέφερε σε δημοσίευμά της: «Η κυβέρνηση αποσύρει ιρανικές καταθέσεις από την Ευρώπη».

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται την ημέρα που ο Τζορτζ Μπους βρίσκεται στην Ευρώπη για τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΗΠΑ. Το θέμα του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο.

Μάλιστα ΕΕ και ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσουν προειδοποίηση προς την Τεχεράνη ότι θα επιβληθούν και άλλες κυρώσεις -πέρα από αυτές που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- εάν το Ιράν δεν σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Photo

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Bank for International Settlements
Iran's deposits in foreign banks stand at $35 billion while its obligations amount to $25 billion, Bank for International Settlements reports.

The latest report of the Bank for International Settlements (BIS) indicates that Iran's deposits in foreign banks increased by $3.6 billion in 2007 compared to the previous year, reaching $34.8 billion. In 2006, the figure for the country's foreign deposits was $31.2 billion.

Iran's deposits in the three months ending September 2007 were $34.85 billion, indicating a decrease of $50,000 in the quarter ending December 2007.

Iran's obligations to foreign banks at the end of 2007 stood at $25.37 billion, up by $700,000 from the previous year.

The country's obligations stood at $25.39 in the third quarter of 2007.

The positive balance of Iran's foreign exchange transactions at banks and other financial institutions was $9.43 billion at the end of 2007.

The Bank for International Settlements, which is located in Basel, Switzerland, and has representative offices in Hong Kong and Mexico City, operates as a central bank for central banks. It does not provide financial services to individuals or corporations.

Source: MMM/GM

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Που βαδίζουμε;

Μαρκ Φάμπερ ο αιρετικός «γκουρού» των αγορών

«Βόμβες και Φούσκες»
«Αν οι τιμές του πετρελαίου υπερβούν το όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, θα μπουν τα θεμέλια για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραφε το 2004 ο Μαρκ Φάμπερ. Σήμερα, με την τιμή του αμερικανικού αργού να βρίσκεται πάνω από τα 130 δολ./βαρέλι και πολλούς πλέον να μιλούν ανοιχτά για πιθανό άλμα στα 150 δολ., τα 200 δολ. ή ακόμα και τα 500 δολ./βαρέλι, γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος. Απολαμβάνοντας ένα ποτήρι -εξαιρετικό όπως το χαρακτήρισε- ελληνικό Chardonnay στο μπαρ της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ελβετός οικονομολόγος εξαπολύει μια εφ όλης της ύλης επίθεση στην ενεργειακή και οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ι. Μαύρο
gmavros@pegasus.gr

«Βλέπουμε παντού μια αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων, διότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη να διασφαλίσουν όλο και περισσότερο πετρέλαιο», λέει και εξηγείται: «Κατά την ενεργειακή κρίση του 70, η Αμερική βάσιζε μόλις το 23% των πετρελαϊκών της αναγκών σε εισαγωγές. Τη δεκαετία του 90 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 50%. Σήμερα έχει φτάσει στο 73%. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ πήγαν στο Ιράκ». Για τον ίδιο λόγο, λέει, ενδέχεται να πάνε και στο Ιράν. «Εκτιμώ ότι υπάρχει 50% πιθανότητα ο Μπους να βομβαρδίσει το Ιράν πριν τελειώσει η θητεία του», επισημαίνει.

Η Κίνα, πάλι, ήταν αυτάρκης σε καύσιμα μέχρι το 1994. Σήμερα, σημειώνει, εξαρτάται επίσης υπερβολικά από τις εισαγωγές πετρελαίου: «Η διασφάλιση πρώτων υλών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τους Κινέζους. Γι αυτό τους βλέπεις σήμερα στο Σουδάν, στην Αγκόλα, παντού», λέει, επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης.

Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος
«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ενδέχεται να έχει ήδη αρχίσει», προειδοποιεί. «Αυτός δεν θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί με μεραρχίες τεθωρακισμένων. Θα έχει τη μορφή τρομοκρατικών χτυπημάτων ή αποστολής στρατευμάτων για την ανατροπή της αμερικανικής κατοχής σε χώρες της Κεντρικής Ασίας».

Το ράλι των εμπορευμάτων έχει επιφέρει μια σοβαρή μεταβολή στις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος, τονίζει. Οι χώρες που παράγουν πρώτες ύλες και οι ηγέτες τους, όπως οι κ. Πούτιν και Τσάβες, έχουν ισχυροποιηθεί. «Υπάρχει έξαρση του εθνικισμού γύρω από τους φυσικούς πόρους. Ποιος ξέρει πότε κάποιος θα χάσει τον έλεγχο;», διερωτάται.

Σίγουρα, πάντως, οι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν χάσει τον έλεγχο προ πολλού, σύμφωνα με τον κ. Φάμπερ. «Άνθρωποι σαν τη Χίλαρι Κλίντον και τον Τζον ΜακΚέιν έχουν βλάβη στον εγκέφαλο»! Οι ΗΠΑ έχουν έναν από τους χαμηλότερους στον κόσμο φόρους στα καύσιμα και υψηλότατη κατά κεφαλήν κατανάλωση πετρελαίου. Όμως, τονίζει, ΜακΚέιν και Κλίντον υπόσχονται την κατάργηση του φόρου αυτού, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ενεργειακής κρίσης! Μήπως, όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να χαράξει διαφορετική πορεία; Όχι, λέει κατηγορηματικά. «Έχει υποσχεθεί πάρα πολλά και θα πρέπει να συνεχίσει να εκτυπώνει μαζικά νέο χρήμα, υπονομεύοντας τα πραγματικά εισοδήματα των Αμερικανών, προκειμένου να τα υλοποιήσει».

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν σταθεροποιηθεί γύρω στα 75 δολ./βαρέλι από το 2006 και μετά, όμως πήραν την ανιούσα μετά τις 18 Σεπτεμβρίου 2007, όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) άρχισε να μειώνει τα επιτόκια του δολαρίου, λέει. Κι αυτό διότι η πολιτική των ΗΠΑ επιτάσσει την τόνωση της κατανάλωσης με κάθε κόστος. Μόνο που εν προκειμένω το κόστος απλώνεται σε όλον τον πλανήτη. Η Fed, λέει ο κ. Φάμπερ, εμφανίζει ονομαστικό πληθωρισμό λίγο πάνω από το 2%. «Πώς γίνεται αυτό όταν μέσα στα τελευταία 7 χρόνια οι τιμές στα περισσότερα είδη έχουν υπερδιπλασιαστεί;», διερωτάται, δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Η μεθοδολογία υπολογισμού του πληθωρισμού έχει αλλάξει πολλές φορές. Σύμφωνα με τη σωστή μεθοδολογία, ο πληθωρισμός ίσως αγγίζει το 8%-9%»! Δηλαδή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ είναι πολύ αρνητικά.

Αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη για την δημιουργία μιας φούσκας, επισημαίνει ο κ. Φάμπερ. Μόνο που εν προκειμένω δεν δημιουργήθηκε μια, αλλά πολλές, στις μετοχές, τα ομόλογα, τα ακίνητα. Η Fed, λέει, κάνει τα πάντα για να τις διατηρήσει, όμως το πολύ να μπορέσει να διασώσει μια σε βάρος όλων των άλλων.

Το συμπέρασμα; «Η Fed αποτελείται από μια ομάδα ανίκανων ανθρώπων», λέει χωρίς περιστροφές και συνεχίζει: «Είναι μια ελίτ που προστατεύει την ελίτ της Wall Street κι όχι το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό». Πώς; Εκτυπώνοντας χρήματα. «Η εκτύπωση δεν είναι φυσική αλλά ηλεκτρονική», εξηγεί ο κ. Φάμπερ. «Με αυτό τον τρόπο διοχετεύουν άφθονη ρευστότητα στην αγορά. Όμως, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της πιστωτικής φούσκας που έσπασε. Απλώς αναβάλουν τις συνέπειές της, υπονομεύοντας το δολάριο και εμφανίζοντας τεχνητά υψηλούς δείκτες».

Απατηλή ανάπτυξη
Τα τελευταία 8 χρόνια, το ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 4,2 τρισ. δολ. σε όρους δολαρίου. Αν όμως υπολογιστεί σε ευρώ ή αμερικανικό χρυσό, τότε έχει συρρικνωθεί. Και η Ζιμπάμπουε (σ.σ. η χειρότερη οικονομία στον πλανήτη σήμερα) αναπτύσσεται με βάση το τοπικό νόμισμα, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φάμπερ.

Μόνο που αυτή η πολιτική έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η χειρότερη είναι η ακρίβεια. Η παράλογη επιμονή των ΗΠΑ στην τόνωση της κατανάλωσης με κάθε κόστος και τα επί σειρά ετών αρνητικά πραγματικά επιτόκια εξήγαγαν τις αμερικανικές φούσκες σε όλον τον πλανήτη οδηγώντας σε ένα απίστευτο ράλι των τιμών διεθνώς. Το κακό, όμως, δεν σταματά εκεί. Πολλές κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, αυξάνουν τα επιτόκιά τους ή τουλάχιστον δεν τα μειώνουν για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Όμως, η πολιτική της Fed τις πιέζει να τα μειώσουν, τονίζει. «Κάποιος τελικά θα κερδίσει αυτή τη μάχη: είτε η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια είτε οι υπόλοιποι να τα μειώσουν. Διότι αν συνεχιστεί η απόκλιση στα επιτόκια, το δολάριο θα υποχωρήσει σε δυσβάσταχτο για τους μεγάλους εξαγωγείς του κόσμου επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μαθηματικά σε εμπορικούς -κι όχι μόνο- πολέμους.

Τι είπε για...

Τον Μπεν Μπερνάνκε
Αλχημείες

«Αν διοικούσαν τον κόσμο οι ακαδημαϊκοί θα είχαμε καταστραφεί», λέει ο κ. Φάμπερ σχολιάζοντας το υπόβαθρο του σημερινού διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκε. Η δυσμενής κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, συμπληρώνει, αντανακλά τις «ανοησίες που έχει γράψει και υποστηρίξει ο κ. Μπερνάνκε, περί εστίασης στον δομικό πληθωρισμό, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα»..

Τον Άλαν Γκρίνσπαν
Επιλεκτική κρίση

Αλλά και ο προκάτοχός του, ο Άλαν Γκρίνσπαν, δεν γλιτώνει από τα πυρά του κ. Φάμπερ: «Στα χρόνια που ήταν επικεφαλής της Fed, ο κ. Γκρίνσπαν ισχυριζόταν ότι δεν μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τις φούσκες. Κατόπιν γράφει στους Financial Times ότι υπάρχει φούσκα στην ισπανική αγορά ακινήτων. Επομένως, στην Ισπανία μπορεί να εντοπίζει προβλήματα, όμως στις ΗΠΑ κάθεται πάνω στη μεγαλύτερη φούσκα και δεν μπορεί να τη διακρίνει...»

Πηγή: Hμερησία

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Ποιό είναι δηλαδή το "νόημα του παράγοντα ισχύος" ;


ΑΠΕ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέλεξε τη Γερμανία για το πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Ευρώπη

Υπέρ μίας νέας συμφωνίας ασφαλείας που θα καλύψει τα ζητήματα που χωρίζουν την Ευρώπη τάχθηκε από τη Γερμανία ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την πρώτη επίσημή επίσκεψη στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ανησυχίες του και για την επέκταση του ΝΑΤΟ.

«Θα είναι μία περιφερειακή συμφωνία, βασισμένη στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ η οποία θα ξεκαθαρίζει, επιτέλους, το νόημα του παράγοντα ισχύος μέσα στην Ευρω-ατλαντική κοινότητα», διευκρίνισε ο Ντ.Μεντβέντεφ ενώ πολιτικών και παραγόντων της οικονομίας.

Η συμφωνία θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων των χωρών της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ που πρότεινε μία πανευρωπαϊκή σύνοδο για την υπογραφή της συνθήκης.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών χωρών προς τη Ρωσία γίνεται όλο και πιο σκληρή εν μέσω των ανοιχτών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Ανησυχούμε για το ότι συρρικνώνεται το πεδίο της αμοιβαίας κατανόησης στην ευρωατλαντική πολιτική», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Τα ζητήματα όπου επικεντρώνονται οι διαφορές περιλαμβάνουν, κατά τον πρόεδρο την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, τη συνθήκης για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, τόνισε ότι αν το ΝΑΤΟ επεκταθεί προς τα ανατολικά θα υπονομεύσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ προσέθεσε ότι «δεν θα υπάρξει φυσικά αντιπαράθεση αλλά το τίμημα θα είναι υψηλό· αυτό θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά».

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ ψάχνει να βρει λόγο ύπαρξης, σημείωσε ο Ντ.Μεντβέντεφ και για το λόγο αυτό αποδύθηκε στην επέκταση και την «παγκοσμιοποίηση της αποστολής της Συμμαχίας», όπως είπε. «Ο Ατλαντισμός εξαντλήθηκε», τόνισε και προσέθεσε ότι «τώρα πρέπει να μιλήσουμε για την ακεραιότητα όλου του ευρωατλαντικού χώρου από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ».

Σχετικά με τις σχέσεις με τη Γερμανία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία διατηρεί στενές, στρατηγικές σχέσεις με τη Γερμανία και αυτό σηματοδοτεί η απόφασή του να πραγματοποιήσει το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του στο Βερολίνο.

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την σχέση των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την παροχή φυσικού αερίου ενώ έκανε και αναφορά στην κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ΜΜΕ στη Ρωσία. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στον τομέα της ενέργειας, με τη Γερμανία να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ κατασκευάζουν και αγωγό για την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας τις χώρες της Βαλτικής.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Παιχνίδια κατασκόπων!

«Ιός» εσωτερικών παρακολουθήσεων έχει προσβάλει αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτεται τις τελευταίες εβδομάδες από πλήθος δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου.

«Ιός» παρακολουθήσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Γερμανία όπου, ύστερα από την αποκάλυψη των FT για παρακολουθήσεις στελεχών στην Deutsche Telekom, χθες ήταν η σειρά των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) να εμπλακούν σε παρόμοιο σκάνδαλο.

Όμως το φαινόμενο αγγίζει και τη Βρετανία, όπου πριν από δύο ημέρες, η εφημερίδα Daily Mail έφερε στο φως της δημοσιότητας ανάλογη υπόθεση στο Δ.Σ. της Vodafone.

Ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος παραδέχθηκε πως παρακολουθούσε παρανόμως το 2005 τηλεφωνικά δεδομένα, ύστερα από την εμφάνιση δημοσιεύματος στον Τύπο, το οποίο περιείχε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Στο στόχαστρο είχε βρεθεί η ηγεσία της εταιρείας και δημοσιογράφοι, προκειμένου να εντοπιστεί από πού προήλθε η διαρροή.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Handelsblatt, η Network Deutschland, η εταιρεία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Deutsche Telekom, παρακολουθούσε επίσης τηλεφωνικά δεδομένα για λογαριασμό της Deutsche Bahn.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη υπεργολάβο της Network, αναφέρει πως η δουλειά που έγινε για τις δύο εταιρείες ήταν παρόμοια.

«Η δουλειά αφορούσε την έρευνα τηλεφωνικών συνδέσεων, τραπεζικών δεδομένων, καθώς και πλήρεις ακτινογραφίες των ατόμων που ήταν στόχοι».

Εκπρόσωπος της Deutsche Bahn επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στη Network και την εταιρεία των σιδηροδρόμων, αλλά δήλωσε πως η επιχείρηση δεν παρακολουθεί παρανόμως προσωπικό της ή πρόσωπα εκτός αυτής.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία έκανε τον υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να προειδοποιήσει, με έκδηλη ανησυχία: «Τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά. Όλα αυτά οδηγούν ασφαλώς σε μια γενική απώλεια εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου να μην τηρεί ένα συγκεκριμένο κώδικα αξιών.

Η Vodafone
Όσο για το όνομα της Vodafone, έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο με αφορμή σκάνδαλο που αφορά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, αυτή τη φορά στη Βρετανία.

Όπως ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η Daily Mail, κατόπιν κόντρας στην κορυφή της εταιρείας το 2005 μεταξύ του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου Αρούν Σαρίν και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Λόρδου ΜακΛόριν, ακολούθησε εσωτερική έρευνα για τη δράση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την επικοινωνία τους με επενδυτικούς παράγοντες και δημοσιογράφους.

Αφορμή ήταν η πτώση της μετοχής της εταιρείας, λόγω επιχειρηματικών επιλογών του Σαρίν, που οδήγησε στη δυσφορία του Σίτι.

Από την έρευνα, που διενεργήθηκε από ενδοεταιρικούς παράγοντες, δεν εξαιρέθηκε ούτε ο ιδρυτής της εταιρείας Σερ Κρις Τζεντ.

Γερμανία
Deutsche Telekom και Deutsche Bahn παρακολουθούσαν συστηματικά στελέχη τους αλλά και δημοσιογράφους.

Βρετανία
Η Vodafone εμπλέκεται σε μία ακόμη υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με την Daily Mail.

Πηγή: Γιώργος Κ. Γκοτσίνας (gotsinas@pegasus.gr) - Ημερησία

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Πόσο σημαντική είναι τελικά η θαλάσσια κυριαρχία ;

Στα πλαίσια της κουβέντας που έχει ανοίξει .... παραθέτω ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα!

Defense Secretary Robert Gates taking an aerial tour of the Island of Guam on Friday. (Sgt. Jerry Morrison, Dept. of Defense via AP)

Dipping low over this tropical island in a navy helicopter on Friday, the U.S. defense secretary, Robert Gates, gazed out over one of the largest U.S. military construction projects in decades.

Over the next six years, the Pentagon is planning to spend more than $15 billion to upgrade and expand World War II-era air bases, barracks and ports, and to carve out of the jungle new housing and headquarters to accommodate thousands of additional troops and their families who are scheduled to arrive.

It is all part of the military's effort to remake Guam into a strategic hub in the western Pacific, underscoring both the increasing geopolitical importance of Asia to Washington as well as the Pentagon's priority to project power from U.S. territory rather than from foreign bases.

Gates made Guam his first stop on a weeklong trip to Asia, his fourth to the region since becoming defense secretary 17 months ago. He also plans to attend a regional security conference in Singapore and confer with defense officials in Thailand and South Korea.

An underlying theme of the trip, Gates said, would be "affirming that the United States is not distracted by our wars in Iraq and Afghanistan from our long-term interests here in Asia."

With U.S. officials warily watching China's military buildup and the continuing standoff with North Korea over its nuclear program, the massive construction projects already under way and on the drawing board here are striking.

The military owns about one-third of this island, and much of the remaining jungle will be bulldozed to build military headquarters, housing, hospitals, schools and commissaries, officials said.

By 2014, some 8,000 marines are expected to move here from their base in Okinawa, requiring a new headquarters, housing and a small-arms training range. The Japanese government is paying $6 billion to help defray costs of the move and the new constructions here, said Geoff Morrell, the Pentagon press secretary.

Japanese defense forces will train and conduct exercises with U.S. troops here, said Morrell, in a historical twist of fate. Japan's occupation of this American island started three days after the Dec. 7, 1941, attack on Pearl Harbor and continued until U.S. soldiers returned to Guam on July 21, 1944, a date celebrated here as Liberation Day.

The navy, which has three submarines, a helicopter squadron and supply ships based here, is planning to dredge the harbor to accommodate large marine amphibious ships.

Since 2004, the air force has been rotating B-1, B-2 and B-52 bombers through Guam from bases in the United States. The rotations are designed to support American security in the Asia-Pacific while other U.S.Middle East. forces are diverted to the

The air force is also planning to build hangars for three Global Hawk surveillance aircraft and to expand facilities to accommodate periodic rotations of fighter jets, including its newest fighter, the F-22, from bases in Hawaii and Alaska.

"Andersen in six years will not look anything like it does today," Brigadier General Doug Owens, the base commander here, told reporters traveling with Gates.

In all, Gates said, more than 12,000 additional U.S. troops would move here, more than doubling the current total of about 7,000 service members.

U.S. and Guamanian officials acknowledge that the wave of new construction - as well as the more than 25,000 workers likely to flock to the island to supplement local laborers - would require carefully balancing environmental protection and national security priorities. (ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ ΑΛΛΑ....ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ...)

Gates said the Pentagon wants to complete these projects "in a way that's sensitive to the needs of the people of Guam as well as to our military needs."

Source: International Herald Tribune

Πυροβολισμοί και νεκροί στην Αλβανική περιοχή των Σκοπίων !

Με γκάγκστερ παρομοιάζουν τον Αλί Αχμέτι ηγέτη του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση), του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.


Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν όταν περίπολος της αστυνομίας δέχθηκε πυροβολισμούς σε χωριό βόρεια των Σκοπίων.

«Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό αυτό που σημειώθηκε στο χωριό Αρατσίνοβο, το οποίο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο αστυνομική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Νωρίτερα η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι «περίπολος της αστυνομίας δέχθηκε πυροβολισμούς, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε» στην είσοδο του Αρατσίνοβο, αλλά δεν μπορούσε ακόμη να διευκρινίσει σχετικά με το περιστατικό και την ταυτότητα του τραυματία.

Η είσοδος του Αρατσίνοβο, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι Αλβανοί, αποκλείστηκε μετά το περιστατικό από οχήματα της αστυνομίας και σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην περιοχή, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου.

Λίγο νωρίτερα ο υπεύθυνος της Εκλογικής Επιτροπής Ζόραν Τανέφσκι είχε δηλώσει ότι η ψηφοφορία στο Αρατσίνοβο «διεκόπη για λόγους ασφαλείας».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι εκλογές θεωρούνται δοκιμασία για την πολιτική ωριμότητα της χώρας ύστερα από την έκρηξη βίας, η οποία αναγεννά φόβους για την καθυστέρηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά κομματικών γραφείων των Αλβανών και η απόπειρα εναντίον του πολιτικού τους ηγέτη, Αλί Αχμέτι, έχουν θορυβήσει έντονα Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ΠΓΔΜ είναι υποψηφία χώρα, για ένταξη στην ΕΕ από το 2005, ωστόσο λόγω της πολιτικής αναταραχής αλλά και των διαφόρων εντάσεων με την αλβανική μειονότητα έχει καθυστέρηση η ακριβής ημερομηνία έναρξης συνομιλιών για την ένταξη, προσθέτει το AFP.

Photo

Οι δημοσκοπήσεις

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, (VMRO-DPMNE) αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο νικητής των εκλογών.

Δεύτερος αναμένεται να έρθει ο συνασπισμός της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης «Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη», του οποίου ηγείται το κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Mακεδονίας» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται να επικρατήσει η «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» ( DUI) του Αλί Αχμέτι, η οποία βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δεύτερο, αναμένεται να έρθει το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σημειώνεται ότι, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, πριν τα μεσάνυχτα.

Συνολικά, στις εκλογές αυτές συμμετέχουν 19 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1.780.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων καλούνται εκ νέου να ψηφίσουν για την ανάδειξη κυβέρνησης στη χώρα. Την εκλογική διαδικασία θα επιβλέπουν 464 διεθνείς και περίπου 5.800 τοπικοί παρατηρητές.

Photo

Αδιάφορα τα ΜΜΕ και οι ψηφοφόροι

Η προεκλογική εκστρατεία, πάντως, άφησε αδιάφορη όχι μόνο την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της χώρας, αλλά και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, ασχολήθηκαν λίγο με τις εκλογές αυτές, σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απηύθυνε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουνίου, έκκληση για διεξαγωγή δίκαιων, ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρω-ατλαντικές δομές, καθώς και μια ευκαιρία για να αλλάξει η προεκλογική εικόνα της χώρας.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 120 έδρες. Η χώρα είναι διαιρεμένη σε έξι εκλογικές περιφέρειες και σε καθεμία από αυτές εκλέγονται 20 βουλευτές.

Πηγή: μετάφραση από kathimerini - προτότυπο Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»