Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Πρωταγωνιστικό ρόλο και διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Ασάντ

Διακοπή των αραβοϊσραηλινών σχέσεων ζητά ο πρόεδρος της Συρίας

Το Κατάρ και η Μαυριτανία αποφάσισαν να αναστείλουν τους πολιτικούς και οικονομικούς τους δεσμούς με το Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα.

Η είδηση αυτή ανακοινώθηκε την ώρα που πολιτικοί αραβικών και μουσουλμανικών χωρών συναντώνται στη Ντόχα για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι πάγωσε τις σχέσεις του με το Ισραήλ και ότι πρόκειται να ζητήσει από το εβραϊκό κράτος να κλείσει το εμπορικό γραφείο του στη Ντόχα και ότι το προσωπικό του θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός μιας εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι το Κατάρ ήταν η μόνη χώρα στον Κόλπο που μέχρι τώρα διατηρούσε σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σέιχ Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ-Θάνι δήλωσε ότι το ισραηλινό εμπορικό γραφείο ενδέχεται να ξανανοίξει εάν η κατάσταση εξομαλυνθεί.

Παρέμβαση Ασάντ

Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία με το Ισραήλ είναι νεκρή και οι αραβικές χώρες πρέπει να διακόψουν κάθε σχέση με το εβραϊκό κράτος, δήλωσε σήμερα ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασάντ, μιλώντας στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιείται στη Ντόχα με θέμα την τραγωδία στη Γάζα.

«Θεωρώ την αραβική πρωτοβουλία νεκρή», είπε ο σύρος πρόεδρος και κάλεσε τις αραβικές χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ να κλείσουν τις πρεσβείες του και να διακόψουν «κάθε άμεση ή έμμεση» σχέση μαζί του.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και διατηρούν πρεσβείες του Ισραήλ στο έδαφός τους. Η Μαυριτανία επίσης διατηρεί διιπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ στο Κατάρ υπάρχει ισραηλινή εμπορική αντιπροσωπεία.

Ο Ασαντ έκανε έκκληση για επανενεργοποίηση του αραβικού μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ και υπενθύμισε ότι η χώρα του, λίγο μετά την εκδήλωση της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, αποφάσισε «έπειτα από διαβουλεύσεις με την Τουρκία, να αναστείλει επ' αόριστον τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ», που ξεκίνησαν υπό την αιγίδα της Άγκυρας.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

5 σχόλια:

ELvA είπε...

Πιστευω οτι θα επρεπε ηδη να ειχε απομονωθει το Ισραηλ, απο καιρο, με οποιο μποϋκοτάζ ηταν δυνατο ωστε να μη φτασουμε στους προσφατους βομβαρδισμους που ισοπεδωσαν τη Γαζα και σκοτωσαν χιλιαδες κοσμο!
Τι να πει, δε, κανεις για τους ηγετες της ΕΕ που ουτε το αυτι κανενος ιδρωσε, αλλα ουτε και κανενα ματακι δακρυσε,οπως ειπαμε και αλλου...Το μποϋκοτάζ του Ισραηλ θα πρεπει να συνεχιστει και απο αλλους για να εχει αντικτυπο!

Τdi είπε...

Elva

Κοίτα όμως και πέρα από το αυτό καθέ αυτό μποϋκοτάζ.

Οι Σύριοι δεν το κάνουνε για την ψυχή της μάνας τους! Η Χαμάς είναι μια πάρα πολύ καλοπληρωμένη οργάνωση η οποία και αυτή εκτελεί επιταγές "ανωτέρων" στο όνομα των Μαρτύρων (50% είναι τα αθώα παιδιά...)!

Τα Αραβικά έθνη έχουν βάλει και αυτοί την Παλαιστίνη σαν κλωτσοσκούφι για κάθε διπλωματική διαπραγμάτευση που γίνεται με το Ισραήλ!

ELvA είπε...

Κοιταξε, δεν αντιλεγω οτι και η Χαμας εχει μεριδιο ευθυνης,αυτος ομως δεν ειναι λογος για να ισοπεδωσουν τη Γαζα και να σκοτωσουν κοσμο, η μηπως εσυ το θεωρεις αρκετο;Δεν υπαρχουν παιδια που ειναι ...50% αθωα! Για εμενα ΟΛΑ τα παιδια ειναι αθωα και κανεις δεν εχει δικαιωμα να τα σκοτωσει στο ονομα μιας αντεκδικησης!

Τdi είπε...

1ον) 50% ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ είναι αθώα παιδιά ΕΝΝΟΩ!
Αλίμονο σε αυτόν που έστω υπονοεί ότι τα παιδιά δεν είναι αθώα!!!Φωτιά και τσεκούρι!

2ον) Σίγουρα δεν είναι λόγος. Αλλά αυτός που διαπραγματεύεται για τις ζωές των Παλαιστινίων ΔΕΝ είναι Παλαιστίνιος αλλά Σύριος και Ιρανός!! Και δεν τους καίγεται καρφί αν η ανθρώπινη ασπίδα που φτιάχνουν αποτελείται από ψυχούλες!!!

ELvA είπε...

Διαβασε και ενα ενδιαφερον αρθρο του καθηγητη Ted Honderich
για την αληθεια στη Γαζα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»