Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Η πρώτη φάση της συμφωνίας ξεκινά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, στις 05:50 το πρωί, ο ρωσικός όμιλος κατέθεσε στο Κέντρο Ελέγχου Φυσικού Αερίου της Naftogaz την πρώτη αίτηση για τη διακίνηση 99,2 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως, μέσω του σταθμού GIS Sudzha.

Ο συγκεκριμένος σταθμός ήταν έτοιμος για την υποδοχή των ποσοτήτων φυσικού αερίου και έχει πίεση λειτουργίας από τις 13 Ιανουαρίου.

Σε συνέχεια του καθορισμού των αιτήσεων των πελατών της Ευρώπης, η δεύτερη αίτηση κατετέθη στο Κέντρο Ελέγχου για την παράδοση προς την Ουκρανία 423,8 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου ημερησίως, περιλαμβάνοντας και τις ποσότητες της πρώτης αίτησης.

Τα 348,8 εκατ. κ.μ. προορίζονται για εξαγωγή μέσω όλων των κύριων σταθμών στην είσοδο και έξοδο από την Ουκρανία και 75 εκατ. κ.μ. για κατανάλωση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, η Ουκρανία ξεκίνησε τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη, ενώ έπειτα από μία ώρα ξεκίνησε να παραδίδεται στους καταναλωτές της Ουκρανίας.

Η διακίνηση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και η προμήθεια προς τους καταναλωτές της γειτονικής χώρας αποτελούν την υλοποίηση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο.

Η συμφωνία προβλέπει τη μετάβαση των σχέσεων των δύο χωρών στο φυσικό αέριο, σε επίπεδο κοινώς αποδεκτών και διαφανών κανόνων τιμολόγησης, αρχής γενομένης από το 2009.

Για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν, η Gazprom και η Naftogaz υπέγραψαν στις 19 Ιανουαρίου νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και τις παραδόσεις φυσικού αερίου στους Ουκρανούς καταναλωτές.

Οι συμβάσεις προβλέπουν την απουσία μεσαζόντων μεταξύ των εταιρειών, ενώ ισχύουν έως το 2018.

Η σύμβαση διαμετακόμισης προβλέπει προνομιακή τιμή διέλευσης 1,7 δολ. για τη μεταφορά χιλίων κυβικών μέτρων ανά 100 χιλιόμετρα και παραμένει αμετάβλητη το 2009.

Η μεταφορά μέσω Ουκρανίας θα φτάσει τα 120 δισ. κ.μ. το 2009, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2010 το τέλος μεταφοράς βασίζεται στα δεδομένα της αγοράς και θα υπολογίζεται σύμφωνα με το γενικώς αποδεκτό με βάση τον ευρωπαϊκό τύπο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, για τις παραδόσεις αερίου προς την Ουκρανία, η τιμή του αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τον κοινώς αποδεκτό ευρωπαϊκό τύπο τιμολόγησης με ένα φθίνοντα συντελεστή 08.

Συνεπώς, το πρώτο τρίμηνο του 2009, η τιμή του αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές θα φτάσει τα 360 δολ. ανά χίλια κ.μ.

Η τιμή θα αναπροσαρμόζεται ανά τρίμηνο, ενώ οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα παραδοθούν στην Ουκρανία το 2009 θα φτάσουν τα 40 δισ. κυβικά.

Από την 1η Ιανουαρίου 2010, η Gazprom θα ξεκινήσει να πουλά αέριο στην Ουκρανία σε ευρωπαϊκές τιμές.

Για πρώτη φορά, κοινώς αποδεκτός ευρωπαϊκός τύπος τιμολόγησης, που είναι σε ισχύ για όλους τους αγοραστές ρωσικού αερίου, εφαρμόζεται στις ρωσο-ουκρανικές συναλλαγές αερίου.

Η σύμβαση για τη διαμετακόμιση αερίου μέσω της ουκρανικής επικράτειας και η σύμβαση για τις παραδόσεις αερίου στους Ουκρανούς καταναλωτές οριστικοποιήθηκαν για 10 χρόνια και είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη.

Όλα τα παραπάνω παρέχουν συμπληρωματικές εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί μια παρόμοια κατάσταση στη μεταφορά αερίου μέσω Ουκρανίας προς τους Ευρωπαίους πελάτες.

Η Ουκρανία αποτελεί την τελευταία δημοκρατία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία η Gazprom άρχισε να ενεργοποιεί τιμές της αγοράς και να εφαρμόζει απόλυτα διαφανείς συναλλαγές στο φυσικό αερίου.

Αλ. Μενβέντεφ: Χάναμε 100 εκατ. δολ. την ημέρα

Σε τηλεδιάσκεψη, με θέμα την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ Alexander Medvedev, χαρακτήρισε «μείζον επίτευγμα» την υπογραφή των δύο 10ετών συμβάσεων.

«Εάν υποθέσουμε ότι η Ουκρανία θα συμμορφωθεί μελλοντικά με τις συμβάσεις, δε θα πρέπει να επαναληφθεί ποτέ η κατάσταση του εφετινού χειμώνα, με τη διακοπή των προμηθειών που διακινούνται προς την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μεντβέντεφ.

Όπως σημείωσε, αμφότερες οι συμβάσεις εμπεριέχουν εσωτερικούς μηχανισμούς για να αποτρέψουν την μη-συμμόρφωση, συμπεριλαμβανομένου και του όρου για πληρωμή προκαταβολής σε περίπτωση χρέους από την Ουκρανία για το αέριο που λαμβάνει.

«Σήμερα, σύμφωνα με τις συμφωνίες, η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη άρχισε στις 10 π.μ. Σήμερα, ο όγκος του φυσικού αερίου θα πρέπει να φτάσει τα 423,8 εκατ. κυβικά μέτρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom.

Ο ρωσικός όμιλος διατηρεί το δικαίωμα διεκδίκησης για οποιεσδήποτε απώλειες υπέστη κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, αλλά αναφορικά με τις συμβάσεις προμήθειας και μεταφοράς και τις ανεξόφλητες οφειλές, η Gazprom και η Ουκρανία βρήκαν μία λύση για τη διευθέτηση της διαμάχης.

Σε συνέχεια της συμφωνίας για τις νέες συμβάσεις, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για συνέχιση του συστήματος των παρατηρητών.

«Δυστυχώς, η λειτουργία του διεθνούς εποπτικού συστήματος δεν εφαρμόστηκε πλήρως, καθώς οι επιθεωρητές δεν ήταν σε θέση να εισέλθουν στις υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, για να εκτιμήσουν την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Μεντβέντεφ.

Για το 2009 η μέση τιμή που θα καταβάλει η Ουκρανία θα είναι κάτω από τα 250 δολ. ανά χίλια κ.μ., δεδομένης της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών.

Οι Ευρωπαίοι πελάτες είναι πιθανό να πληρώσουν περίπου 280 δολ. ανά χίλια κ.μ.

Το 2010, το διαμετακομιστικό τέλος θα αυξηθεί και θα φτάσει περίπου στα 2,50 δολ. ανά χίλια κ.μ. και ανά 100 χλμ., οπότε τα διαμετακομιστικά έσοδα της Ουκρανίας θα αυξηθούν περίπου κατά 50%, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πρόβλεψη για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής εταιρείας, κατά την περίοδο της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης, η Gazprom έχασε περίπου 100 εκατ. δολ. ημερησίως, ως συνέπεια της μη δυνατότητάς της να προμηθεύσει τους Ευρωπαίους πελάτες της.

Η εταιρεία, ωστόσο, πιστεύει ότι ένα σημαντικό μέρος των απωλειών αυτών θα καλυφθούν στις προσεχείς ημέρες και μήνες, λόγω της ανάγκης επαναπλήρωσης των υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και της υψηλής ζήτησης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Gazprom δεν έχει επηρεαστεί και έργα όπως τα Nord Stream, Shtokman και Yamal θα συνεχιστούν βάσει του προγραμματισμού, σημείωσε το στέλεχος του ομίλου

Η διαμάχη επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για την ανάπτυξη του South Stream- είναι σαφές ότι όσο πιο σύντομα η διαφοροποίηση των οδών διέλευσης γίνει πραγματικότητα τόσο το καλύτερο για την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μεντβέντεφ, τονίζοντας ότι αυτό ισχύει σε σχέση με κινδύνους που αφορούν όχι μόνο σε πολιτικά θέματα, αλλά και τεχνικά.

Δηλώσεις Κουπριάνοφ

Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ χαρακτήρισε «οικτρή» την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη διακοπή της ροής αερίου, εκφράζοντας την ελπίδα να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο στη μεταφορά ενεργειακών πρώτων υλών.

«Τους τελευταίους μήνες η Gazprom, έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη διατάραξη της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και κατά συνέπεια να μειώσει τη ζημιά από την αναδυόμενη διαφωνία και να βρει μια γρήγορη λύση, για τον τερματισμό της κρίσης. Η Ρωσία, πίεζε επίμονα για τη διευθέτηση της κρίσης, εμφανίζοντας πάντοτε καλή θέληση και προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία επιλογών στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ομίλου.

«Εμείς στη Gazprom έχουμε την επιθυμία να διατηρήσουμε τη φήμη μας ως αξιόπιστου προμηθευτή, κι ακόμα και κάτω από συνθήκες ανωτέρας βίας, που προκαλούνται από την ηγεσία μιας χώρας διέλευσης που εμπλέκει την πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα, επιδιώξαμε να τηρήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις».

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα από αυτή την οικτρή κατάσταση. Θεωρούμε ότι τα νέα δεδομένα θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του διαμετακομιστικού ρίσκου και θα προωθήσουν τη διαφοροποίηση των οδών προμήθειας φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες από τη Ρωσία, η οποία παραμένει ο κύριος και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Σ. Κουπριάνοφ.

Συντάκτης: Κώστας Ψωμιάδης
Πηγή: FMVoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»