Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου (FSK)


Η Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου (FSK) αριθμεί συνολικά 2.500 ενεργά μέλη και 800 εφέδρους.

Το Κόσοβο από σήμερα απέκτησε και τυπικά δικό του στρατό. Η νέα στρατιωτική δύναμη φέρει την ονομασία Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου (FSK) και συγκροτήθηκε κυρίως από πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού (UCK), που μέχρι σήμερα υπηρετούσαν στο Σώμα Προστασίας Κοσόβου.

Η λειτουργία της νέας μονάδας προβλέπεται από το σχέδιο Αχτισάαρι, το οποίο μάλιστα ορίζει ότι το 10% των μελών θα πρέπει να προέρχεται από μη αλβανικές εθνικές κοινότητες.

Οι οπλίτες θα φέρουν ελαφρό οπλισμό και σύμφωνα με το σχέδιο Αχτισάαρι, «θα συμμετάσχουν σε κρίσιμες επιχειρήσεις και θα έχουν δικαίωμα χρήσης των όπλων, μόνον όταν απειλείται άμεσα η ζωή τους».

Την εκπαίδευσή τους, που θα αρχίσει στις 2 Φεβρουαρίου, θα αναλάβουν Βρετανοί αξιωματικοί, το ρουχισμό και τα όπλα εξασφάλισαν οι ΗΠΑ και τα οχήματα προσέφερε η Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου είναι πολυεθνική, λειτουργεί στο πλαίσιο του συντάγματος και συγκροτήθηκε με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Αντιδρούν οι Σέρβοι

Η λειτουργία της Δύναμης Ασφαλείας Κοσόβου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο, αλλά και του Βελιγραδίου. Ο ηγέτης των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, Μίλαν Ιβάνοβιτς, δήλωσε ότι η FSK στρέφεται κατά του σερβικού πληθυσμού, αποτελεί όργανο εκφοβισμού με απώτερο σκοπό την εθνική κάθαρση της περιοχής.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου ζήτησαν από το πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή θεωρεί και η σερβική κυβέρνηση τη σύσταση της στρατιωτική δύναμης του Κοσόβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, χαρακτήρισε παράνομη, παραστρατιωτική οργάνωση τη Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου και τόνισε ότι από το αμυντικό σύστημα της Σερβίας αναγνωρίζεται ως άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια, την ειρήνη και την σταθερότητα.

Ο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλωσε ότι η Σερβία θα επιμείνει στην πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση του Κοσόβου, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα μία τέτοια πρόταση.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»