Μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, ένας αγωγός φυσικού αερίου και μια δήλωση του προέδρου της Γαλλίας ότι «είναι Θεσσαλονικιός», έχουν κοστίσει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με άλλα τρία θα πληρωθούν Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία, ενδεχομένως και η Σουηδία για την υποστήριξη των θέσεων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οκτώμισι δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν ούτε έχουν προϋπολογιστεί στο λεγόμενο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό τόσο στους οικονομικούς κύκλους του υπουργείου Αμυνας όσο και στους αξιωματικούς.
Οπως λένε, «είναι ουτοπιστικό να ξεκινάμε για προμήθεια 40 ή 60 νέων μαχητικών που όλοι ξέρουμε ότι το κόστος θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, και να έχουν προϋπολογιστεί μόλις τα 1,2 δισ., διότι τόσο αντέχει η οικονομία». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η εξαγγελία των νέων αγορών έρχεται να κλείσει έναν κύκλο υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα έναντι εταίρων της στην Ε.Ε., αλλά και απέναντι σε άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Το ερώτημα που, κατά τους ίδιους, παραμένει αναπάντητο είναι το πού θα βρεθούν τα χρήματα να καλυφθούν οι επιταγές όταν θα έρθει η ημερομηνία της πληρωμής τους.
Στους Γάλλους
Αναλυτικά για τη Γαλλία, προφανώς για τη στήριξή της στο θέμα των Σκοπίων, η Ελλάδα είχε δεσμευτεί να βοηθήσει στην «επιβίωση» των κρατικών της, κατά κύριο λόγο, πολεμικών βιομηχανιών. Πιστός στις υποσχέσεις του ο πρωθυπουργός, άναψε πριν από λίγες ημέρες το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για προμήθεια γαλλικών φρεγατών και ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης.
Παράλληλα υλοποιείται και η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τον τέως πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για στήριξη της βιομηχανίας τεθωρακισμένων με την προμήθεια 415 αρμάτων από την Ελλάδα. Οσο για την πολιτική με τις ΗΠΑ, ήδη την έχουμε πληρώσει ακριβά. Η πρώτη επίσκεψη Καραμανλή μάς κόστισε 20 F-16 και εκκρεμεί να μάθουμε αν και πόσο θα πληρώσουμε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ομπάμα. Στην ουρά και η Γερμανία με το Ευρωμαχητικό, που πέραν αυτών ικανοποιεί και Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία, αλλά και οι Σουηδοί με το δικό τους μαχητικό «Γκρίπεν», οι οποίοι ποντάρουν στη χαμηλή τιμή του και στο μικρό κόστος ώρας πτήσης.
Ευρωπαϊκά
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι εξοπλισμοί για την επόμενη τριετία θα έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς θα πρέπει να «στηρίξουμε την Ευρώπη για να μας στηρίξει και αυτή». Αυτό στην ουσία αποκλείει το ενδεχόμενο της προμήθειας αμερικανικών αεροσκαφών, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια. Προσπαθώντας να κρατήσουν όμως και κάποιες ισορροπίες, οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μέσα στην επόμενη πενταετία να υπάρξει ενδιαφέρον της Ελλάδας για το νέο αμερικανικό μαχητικό JSF, προμήθεια που έχει βάθος χρόνου το 2020.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου