Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Τελικά ο λαός του Ισραήλ τον θέλει αυτόν το πόλεμο; Με όποιο κόστος;




Αρθρο του Ισραηλινού δημοσιογράφου Gideon Levy

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα Ηνωμένα Έθνη και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη απαίτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ;

Για όλες τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων και τις καταστροφές κάθε λογής υποδομής, για τους χιλιάδες τραυματίες και τα ασφυκτικά πλήρη νοσοκομεία και νεκροταφεία, για τα ολοσχερώς διαλυμένα σπίτια και την παντελή έλλειψη ασφάλειας ενός ολόκληρου λαού, κάποιος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος.

Μετά τη Σερβία και τη Ρουάντα, ίσως ήρθε η σειρά και του Ισραήλ. Για τις εξαίρετες ηγετικές τους ικανότητες και ψύχραιμες αποφάσεις, τρεις άνθρωποι παίρνουν τα εύσημα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Ολμέρτ, ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Εχούν Μπάρακ και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζίπι Λίβνι.

Ο Ολμέρτ αποτελεί τον μοναδικό ισραηλινό πρωθυπουργό που έστειλε τον στρατό του σε δύο πολέμους από επιλογή κι όχι λόγω συνθηκών, μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα . Κι ενώ, κατά τη διάρκεια της θητείας του, προχωρούσε σε βαρύγδουπες δηλώσεις περί ειρήνης, έχει καταφέρει να διενεργήσει δύο εξαιρετικά αιματηρούς πολέμους. Τουλάχιστον, η ιστορία θα έχει κάτι να τον θυμάται.

O Μπάρακ, από την άλλη, θα επωμιστεί το βάρος όλων των εγκλημάτων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, οι οποίες ενεργούσαν υπό την κηδεμονία του. O βομβαρδισμός αστικών κέντρων, οι επιθέσεις κατά νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού, τα εκατοντάδες νεκρά και τραυματισμένα γυναικόπαιδα, οι εκτόξευση βομβών φωσφόρου κατά πολιτών αποτελούν δικά του επιτεύγματα.

Με την ενίσχυση, τη νομιμοποίηση και αποσιώπηση των πράξεων αυτών, με την υπόσχεση «διαφορετικών πολιτικών» αλλά με πλήρη συνεργασία με τους ανωτέρω τελικά, η Λίβνι κερδίζει επάξια μια θέση στο βάθρο των τριών ισραηλινών εγκληματιών πολέμου.

Η ισραηλινή κοινή γνώμη πως απαντά σ’ αυτά;

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη χώρα, ο Μπαράκ και η Λίβνι εμφανίζουν σημαντική άνοδο!

Πηγή: TVXS.gr

4 σχόλια:

ELvA είπε...

'Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη χώρα, ο Μπαράκ και η Λίβνι εμφανίζουν σημαντική άνοδο'! Αυτο λεει πολλα, για τη πλειοψηφια των Ισραηλινων, δυστυχως.
Πιθανοτατα εγινε κι εκει κατι αναλογο,οπως στον πολεμο του Ιρακ, οπου τα μονα που εβλεπε ο κοσμος στην TV ηταν οι στρατηγικοι
στοχοι που κατ αυτους
'επληγησαν επιτυχως' και οχι τα θυματα και το αιμα των αμαχων στους δρομους...

Τdi είπε...

Ή η προπαγάνδα που πουλά το Εθνος είναι πάρα πολύ ισχυρή και διεισδύει σε όλους τους μηχανισμούς πληροφόρησης παραποιώντας χειρουργικά την αντιπροσωπευτική γνώμη!

Τdi είπε...

Αν βέβαια θεωρήσουμε ότι οι γνώμες μπορούν να τμηματοποιηθούν και αγνοώντας τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτού του τύπου την τμηματοποίηση...

Τdi είπε...

...τότε καλό κουτόχορτο τρώμε και εμείς!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»