Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Εξελίξεις όσον αφορά τα Ρωσο-Ουκρανο-Ευρωπαϊκά Αλίσβερίσια

ΜΕΝΤΒΕΝΤΙΕΦ: Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβιέντιεφ επέρριψε στην Ουκρανία την ευθύνη για τα προβλήματα στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα των ανεύθυνων και αντινομικών ενεργειών της ουκρανικής πλευράς μιά σειρά ευρωπαϊκές χώρες-καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, είπε ο Πρόεδρος σε σημερινή συνάντηση με τον επικεφαλής της «Γκαζπρόμ» Αλεξέι Μίλλερ.

«Παίρνοντας υπόψη ό,τι συμβαίνει, και η «Γκαζπρόμ» υφίσταται ζημιές, — είπε ο Μεντβέντιεφ. Συγκεκριμένα, με μορφή χαμένων εισοδημάτων ή χαμένου οφέλους. Σήμερα ήδη πρέπει να προσκληθούν οι ειδικοί των νομικών υπηρεσιών, καθώς και των εταιριών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της εταιρίας, προκειμένου όχι μόνο να καταγράψουν ό,τι συμβαίνει, εφόσον αυτό το έχουμε ήδη εξασφαλισμένο, αλλά και να υπολογίσουν τις ζημιές. Γιατί τέτοια χρήματα η χώρα μας και μιά από τις κορυφαίες εταιρίες στις τωρινές συνθήκες δεν μπορεί να τα χάσει. Τα δώρα, — υπογράμμισε ο Ντ. Μεντβιέντιεφ, τελείωσαν. Όλα αυτά τα χρήματα, όλα τα είδη χαμένων εισοδημάτων πρέπει να απαιτηθούν από τον εναγόμενο, δηλαδή από τα πρόσωπα, που είναι υπαίτια για τη μη λήψη των σχετικών εσόδων».

Από την άλλη όπως είπε ο Ντ. Μεντβιέντιεφ, η «Γκαζπρόμ» πρέπει να βρίσκεται σε μόνιμη επικοινωνία με τους Ουκρανούς ομόλογους και με τους άλλους μετέχοντες στις διαδικασίες μεταφοράς φυσικού αερίου. Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την ταχύτερη επανέναρξη της διαμετακόμισης φυσικού αερίου υπό όρους αποδεκτούς για τη «Γκαζπρόμ». Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επίσης απαίτησε από την ηγεσία του ομίλου να εισπράξει αναγκαστικά από την Ουκρανία ένα δισεκ. 200 δισεκ. δολάρια, τα οποία η εταιρία έχασε βάσει των συμβολαίων εξαγωγής στην Ευρώπη φυσικού αερίου λόγω του ότι ήταν αδύνατη η διαμετακόμιση του. Αυτό είναι το ποσό, όπως δήλωσε ο Αλεξέι Μίλλερ, το οποίο η «Γκαζπρόμ» δεν πήρε από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης ανάφερε στον Πρόεδρο της χώρας ότι η «Ναφτογκάζ» έχει παρουσιάσει νέο σχέδιο συμφωνίας για τους όρους διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της. Ως μοναδικό όρο η ουκρανική πλευρά θέτει την απαίτηση να της παραχωρηθούν ως ιδιοκτησία 360 εκατ. κβ. μ. φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, 600 εκατ. – το Φεβρουάριο και 600 εκατομμύρια – το Μαρτιο, μάλιστα δωρεάν, για την εξασφάλιση, όπως λένε οι Ουκρανοί ειδικοί, της μεταφοράς του διαμετακομιζόμενου φυσικού αερίου. Δηλαδή, θεωρεί ο Αλεξέι Μίλλερ, στη Ρωσία προτείνεται να δωρίσει στην Ουκρανία 700 εκατ. δολάρια μόνο για την επανέναρξη της τροφοδοσίας καυσίμων. Παρόλο που η «Ναφτογκάζ» έχει όλες οι δυνατότητες, μεταξύ άλλων και τις τεχνικές, για την επανέναρξη της διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας.

Η «Ναφτογκάζ Ουκρανίας» ως τώρα δεν επέτρεψε στους επόπτες της «Γκαζπρόμ» να εισέρθουν στο κέντρο ελέγχου της και στις υπόγειες αποθήκες, δήλωσε ο επικεφαλής της «Γκαζπρόμ» Αλεξεϊ Μίλλερ στον πρωθυπουργό Β. Πούτιν στην Κεντρική διεύθυνση ελέγχου της εταιρίας στη Μόσχα. Το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσσενκο σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο ισχυριστηκε ότι οι ρώσοι εμπειρογνώμονες, μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, έχουν πλήρη πρόσβαση στις ουκρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε νωρίτερα η ρωσική πλευρά, τους ρώσους ειδικούς δεν τους αφήνουν να περάσουν εκεί. Γι΄αυτό ο Μίλλερ τόνισε ότι η «Γκαζπρόμ» βρίσκεται σε επαφή με τους ουκρανούς ομόλογους, όμως ελπιδοφόρες πληροφορίες προς το παρόν δεν υπάρχουν. Επίσης δήλωσε ότι βάσει της συμφωνίας, το ρωσικό φυσικό αέριο έχει οδηγηθεί στον αγωγό εξαγωγής, από όπου έπρεπε να είχε διοχετευτεί στην Ευρώπη. Όμως στους ευρωπαίους καταναλωτές δεν έφτασε, παρόλο που καμιά τεχνική αιτία δεν υπάρχει γι΄αυτό, τόνισε ο Μίλλερ.

Πυρά κατά των ΗΠΑ

Δια στόματος του Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, αναπληρωτή διευθυντή της Gazprom, η ρωσική εταιρεία παραγωγής και διακίνησης φυσικού αερίου κατηγόρησε χθες το Κίεβο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χορεύει στους ρυθμούς που του υπαγορεύουν οι ΗΠΑ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ αναφερόταν σε συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας που υπογράφτηκε τον προηγούμενο μήνα στην Ουάσιγκτον, από Ουκρανία και ΗΠΑ, για θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

Από την πλευρά του, το Κίεβο παραδέχτηκε, χθες, ότι παρεμποδίζει τη ροή του φυσικού αερίου εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης που έχει επιβάλει η Gazprom.

Η εταιρεία αερίου Naftogaz κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν ενημέρωσε την ουκρανική πλευρά εκ των προτέρων για το μέγεθος του φορτίου φυσικού αερίου και τη χρονική στιγμή αύξησης της πίεσης, καθιστώντας αδύνατη την προετοιμασία των τεχνικών της ουκρανικής εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο χαρακτήρισε «εκβιασμό» την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου. «Κάθε άτομο που ζει στην Ουκρανία πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που συνέβη δεν είναι εκβιασμός απέναντι στο κράτος μας, αλλά απέναντι στον καθένα μας χωριστά», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Πρωτόκολλο για την παρακολούθηση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας


Με στόχο την διασφάλιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου, που προμηθεύει η εταιρία «Γκαζπρόμ» (JSC Gazprom) στους καταναλωτές στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η κυβέρνηση της Ουκρανίας σύναψαν Συνθήκη για την ταχύτερη σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. Η Συνθήκη τίθεται σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση.

Η λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης εξασφαλίζεται από Διεθνή Επιτροπή με ακόλουθη σύνθεση: Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμπειρογνώμονες της, Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Υπουργείο Καυσίμων και Ενέργειας της Ουκρανίας, εταιρία JSC Gazprom, εταιρία NJSC Naftogas Ukrainy και οι ευρωπαϊκές εταιρίες, που είναι καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου, συγκεκριμένα: GdF Suez S.A (Γαλλία), E.ON Ruhrgas AG, WINGASGmbH (Γερμανία), RWE Transgas a.s. (Δημοκρατία Τσεχίας), SPP a.s. (Σλοβακία), EconGas GmbH (Αυστρία), ENI SpA (Ιταλία),FGSZ Ltd. (Ουγγαρία), EAO Sofiagaz (Βουλγαρία), Δημόσια Επιχείρηση Αερίου — ΔΕΠΑ (Ελλάδα), ОАО «Μολντοβγκαζ» (Μολδαβία), Statoil Hydro (Νορβηγία) και εταιρία Societe General de Surveillance.

Για την πραγματοποίηση της παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την κυβέρνηση της Ουκρανίας, από κοινού με τις αντίστοιχες εθνικές εταιρίες, θα οριστούν εμπειρογνώμονες-παρατηρητές, όχι παραπάνω από 25 από το κάθε μέρος. Τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεώνονται να ενημερώνουν το ένα το άλλο για τους διορισμούς που έκαναν.

Στις υποχρεώσεις των παρατηρητών περιλαμβάνεται η συλλογή δεδομένων για τα ρεύματα φυσικού αερίου στα σημεία που αναφέρονται πιό κάτω, στο έδαφος της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς και των χωρών-μελών της ΕΕ, και η παραχώρηση αυτών των δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κυβέρνηση της Ουκρανίας και την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να τα χρησιμοποιούν για επίσημους σκοπούς.

Τα συμβαλλόμενα μέρη εγγυούνται πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση των παρατηρητών σε όλες τις εγκαταστάσεις που αφορούν το εν λόγω ζήτημα, μεταξύ άλλων:

  • στο έδαφος της Ουκρανίας: στις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου και τους ακόλουθους σταθμούς μέτρησης: Ορλόβκα, Τεκοβο, Μπερεγκοβο, Ουζγκοροντ, Ντροζντοβιτσι,
  • στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους σταθμούς μέτρησης: Σοχράνοβκα, Σούτζα, Πίσαρεβκα, Βαλούικι, Πλάτοβο,
  • στο έδαφος των χωρών της ΕΕ, που γειτονεύουν με την Ουκρανία: στις εγκαταστάσεις, καθώς και στις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου
  • από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στις χώρες της ΕΕ, όσο χρόνο χρειαστεί.

Για τη λήψη πρόσβασης στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις είναι αρκετή η παρουσίαση πιστοποιημένου αντιγράφου του εν λόγω Πρωτοκόλλου.

Οι πληροφορίες που μαζεύουν οι παρατηρητές και οι ληφθείσες στους σταθμούς μέτρησης πρέπει να διαβιβάζονται χωρίς καθυστέρηση στα αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα και το Κίεβο.

Οι αρχές της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποχρεώνονται να εξασφαλίσουν τις συνθήκες για το έργο των παρατηρητών στο έδαφος της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς και στο έδαφος των χωρών-μελών της ΕΕ, και να μην παρεμβάλλουν εμπόδια στην πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας. Όλες τις χρηματικές δαπάνες, που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των παρατηρητών, τις αναλαμβάνουν τα συμβαλλόμενα μέρη που τους έχουν ορίσει.

Τα συμβαλλόμενα μέρη σκοπεύουν στο άμεσα προσεχές μέλλον να εκπονήσουν και να υπογράψουν πρωτόκολλο για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας, που θα περιέχει πιό λεπτομερή Καθορισμό Αρμοδιοτήτων για τη «Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων». Το εν λόγω έγγραφο Καθορισμού Αρμοδιοτήτων θα αφορά τα ακόλουθα ζητήματα:

  • τον έλεγχο της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων σε ό,τι αφορά τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας,
  • την παρακολούθηση της τεχνικής κατάστασης του συστήματος μεταφοράς αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των υπόγειων αποθηκών αερίου, που βρίσκονται στην Ουκρανία και χρησιμοποιούνται για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • καθώς και άλλα ζητήματα, συγκεκριμένα, την εκπόνηση εισηγήσεων και προτάσεων για τη βελτιστοποίηση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας,
  • την παρακολούθηση στους σταθμούς μέτρησης στο έδαφος της Ρωσίας, ευρισκόμενων στα σημεία σύνδεσης των ρωσικών και ουκρανικών συστημάτων μεταφοράς αερίου, καθώς και τον έλεγχο στους σταθμούς μέτρησης στο έδαφος των χωρών της ΕΕ, που γειτονεύουν με την Ουκρανία.
  • Υπογράφτηκε από τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους των συμβαλλομένων μερών.-

ΠΩΣ ΚΛΕΒΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Πηγή: Strategy-Geopolitics

2 σχόλια:

geokalp είπε...

πολύ διαφωτιστικό!

Τdi είπε...

Indeed!

Αυτά πρέπει να μπαίνουν στο αρχείο!!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»