Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Δολοφονήθηκε η Μπεναζίρ Μπούτο σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν !

























Ισλαμαμπάντ

Τελευταία ενημέρωση 19:40

Η ηγέτιδα της πακιστανικής αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο δολοφονήθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Ραβαλπίντι. Εκρηκτικό σκηνικό δημιουργείται στο Πακιστάν, θρήνος και κραυγές οργής από τους υποστηρικτές της κατά του Περβέζ Μουσάραφ. Διεθνής καταδίκη και ανησυχία για ξέσπασμα βίας...

«Έγινε μάρτυρας» διακήρυξε το Λαϊκό Κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο τη στιγμή που η είδηση του θανάτου της έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου. Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν διεκομίσθη μετά την επίθεση στο νοσοκομείο και υπέκυψε στα τραύματά της στις 15:16 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι της Πέμπτης σε ηλικία 54 ετών.

Η τελευταία πράξη για την Μπεναζίρ Μπούτο γράφτηκε με τρεις σφαίρες στο λαιμό και το στήθος τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό της μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής συγκέντρωσης. Αφού την πυροβόλησε, ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σπέρνοντας περισσότερο θάνατο.

Στο νοσοκομείο του Ραβαλπίντι επικράτησαν σκηνές χάους. Υποστηρικτές της Μπούτο ξέσπασαν σε λυγμούς, κάποιοι θρυμμάτισαν την κεντρική πύλη της μονάδας επειγόντων, άλλοι φώναζαν χτυπώντας το στήθος τους συνθήματα κατά του Περβέζ Μουσάραφ.

Η επίθεση αυτοκτονίας οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον άλλους 20 ανθρώπους, οι περισσότεροι σωματοφύλακες της Μπεναζίρ Μπούτο.

Από το Ισλαμαμπάντ ο Περβέζ Μουσάραφ απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και ηρεμία, λέγοντας πως η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί. Ο Πακιστανός πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κυβέρνησης και στρατού για να αποφασιστούν κινήσεις προς διασφάλιση της τάξης και το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης είναι ορατό.

Ο Π.Μουσάραφ κατηγόρησε για την επίθεση τρομοκράτες και δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειες καταπολέμησής τους.

«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να εξουδετερώσουμε αυτούς τους τρομοκράτες» δήλωσε, κηρήσσοντας τριήμερο πένθος για το θάνατο της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Μοχαμέντμιαν Σούμρο υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση «θα φέρει στο φως τη συνωμοσία» κατά του Πακιστάν, χαρακτηρίζοντας την πράξη δειλή και άνανδρη.

Την ίδια ώρα τα βίαια επεισόδια επεκτείνονται στο Πακιστάν μετά την δολοφονία της Μπούτο. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν μετά την επίθεση κατά της Μπ.Μπούτο, δύο στη Λαχώρη και δύο στην επαρχεία Σιντ.

Εξαγριωμένοι οπαδοί της συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πυρπόλησαν οχήματα, κτίρια και τα γραφεία του φίλο-κυβερνητικού πολιτικού κόμματος Μουσουλμανική Ένωση του Πακιστάν- Κουέιντ.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε χωριό του Πακιστάν, όπου πυρπολήθηκαν και 20 σπίτια.

Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν με ρήψη δακρυγόνων διαδήλωση περισσότερων από 100 ατόμων στο Πεσαβάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ διαδηλώσεις κατά του Περβέζ Μουσάραφ διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε το Πακιστάν τις παραστρατιωτικές δυνάμεις μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν εξαιτίας της δολοφονίας της Μπούτο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν τις μεγαλύτερες πόλεις και χωριά, μιας και σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ταραχές επικρατούν σχεδόν παντού.

Η Μπούτο ηγήθηκε του αγώνα της αντιπολίτευσης για να βγει η χώρα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να οδηγηθεί σε δίκαιες και ελεύθερες βουλευτικές εκλογές.

Η Μπούτο υπηρέτησε δύο θητείες στην πρωθυπουργία του Πακιστάν ανάμεσα στα έτη 1988 και 1996. Επέστρεψε στο Πακιστάν στις 18 Οκτωβρίου έπειτα από οκτώ χρόνια αυτοεξορίας. Η τελετή της υποδοχής της στο Καράτσι είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο καμικάζι που παρέσυρε στο θάνατο 140 ανθρώπους. Τότε η Μπεναζίρ Μπούτο είχε γλιτώσει...








Σαρίφ: «Θα διεξάγω τον πόλεμό σας»

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τη σοκαριστική είδηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο, ο έτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ υποσχέθηκε στους Πακιστανούς «να διεξάγει τον πόλεμό τους». Ο Σαρίφ μίλησε προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο όπου υπέκυψε η Μπούτο μετά τον σοβαρό τραυματισμό της.

Πριν από την επίθεση αυτοκτονίας στη συγκέντρωση της Μπεναζίρ Μπούτο ένοπλοι είχαν σκοτώσει τρεις υποστηρικτές του Ναουάζ Σαρίφ, έτερου ηγέτη της πακιστανικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού που ανετράπη το 1999 από τον Περβέζ Μουσάραφ με αναίμακτο πραξικόπημα.

Τα πυρά ερρίφθησαν όταν οπαδοί του Ναουάζ Σαρίφ επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό κοντά σε γραφείο αντιπάλου υποψηφίου στην πόλη Ραβαλπίντι. Ο Ναουάζ Σαρίφ επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στους οπαδούς του κόμματος που υποστηρίζει τον Περβέζ Μουσάραφ. Η παράταξη Μουσάραφ από πλευράς της αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη υποστηρικτών της.

Την ώρα του επεισοδίου ο Ναουάζ Σαρίφ βρισκόνταν καθ' οδόν προς το Ραβαλπίντι, έχοντας ολοκληρώσει μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση σε κοντινή περιοχή. Μετά τους πυροβολισμούς η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας και ο Σαρίφ επιβιβάστηκε σε θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Λίγο νωρίτερα, στην προεκλογική του ομιλία ο Ναουάζ Σαρίφ καλούσε τους Πακιστανούς να «κάνουν επανάσταση» στις κάλπες για να ηττηθεί η παράταξη του Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος τον ανέτρεψε το 1999 για να ηγηθεί μέχρι πρότεινος του Πακιστάν φορώντας παράλληλα τη στολή του στρατηγού.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Τι γράφει το Al Jazeera.

Τι γράφει το ΒBC.

Tι γράφει το Ria Novosti

Tι γράφει η Deutsche Welle

Tι γράφει το Reuters

Τι γράφει το Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»