Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Παρέμβαση της Ρωσίας και για το Κυπριακό.

Παρέμβαση Λαβρόφ από τη Λευκωσία
Κατά «τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων» για το Κυπριακό τάσσεται η Ρωσία

ΑΠΕ
Ο Σεργκέι Λαβρόφ με την Ερατώ Μαρκουλλή στη Λευκωσία
Λευκωσία


Τη ρωσική αντίθεση στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για ανάγκη λύσης του Κυπριακού εντός του 2008 εξέφρασε ο Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Λευκωσία. Τεχνητά χρονοδιαγράμματα που επιβάλλονται έξωθεν δεν φέρνουν αποτέλεσμα, τονίζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αυτός που διαμορφώνει τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των συνομιλιών, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές.

Σχετικά ανέφερε ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, που θα εγκριθεί τις επόμενες μέρες, δεν θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα (σ.σ. στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί ψήφισμα για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP στο νησί).

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι σε βάρος της εξεύρεσης μιας αμοιβαίας συμβιβαστικής λύσης του Κυπριακού. Τεχνητά χρονοδιαγράμματα, που επιβάλλονται έξωθεν, δεν φέρουν αποτέλεσμα, επισήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν και απέφυγε να επιρρίψει ευθύνη στην τουρκοκυπριακή ηγεσία για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος για έναρξη συνομιλιών.

Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε τη θέση της χώρας του ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή και να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επαφές στη Λευκωσία

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Λευκωσία ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνάντηση με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή, στην οποία και απηύθυνε πρόσκληση να μεταβεί στη Μόσχα. Οι συνομιλίες κάλυψαν, εκτός από το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το θέμα του Κοσόβου, τη συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς και διμερή θέματα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό και διαβεβαίωσε για την πολιτική βούληση της Κυπριακής κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του προβλήματος.

Στο ζήτημα του Κοσόβου, ο Λαβρόφ διεμήνυσε ότι η υπόσκαψη του διεθνούς δικαίου περιέχει ρίσκο, υπέδειξε ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία στα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, και τόνισε ότι τα χρονοδιαγράμματα για το Κόσοβο δεν είναι δεσμευτικά.

Τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Θα επισκεφθεί, επίσης, το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

(Πηγή : Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2 σχόλια:

osela είπε...

στην πολιτική -ευτυχώς ίσως- όλα αγοράζονται. η παρέμβαση, το βέτο....ακόμα και η συμπαράσταση. μας κόστισε κτ παραπάνω βέβαια, αλλά ελπίζω ν' αξίζει τον κόπο.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

φίλε, μας ενημερώνεις..εξαιρετικά.
Δεν τα προλαβαίνουμε, όλα.
Καλησπέρα...

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»