Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου!

Ποιά είναι όμως τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι κύκλοι του Υπ.Εξωτερικών και οδηγούν την Ελλάδα σ΄αυτή την απόφαση.

1)Η μη αναγνώριση του Κοσόβου θα δημιουργήσει για την Ελλάδα άλλο ένα κρατίδιο-μετά την ΠΓΔΜ- στην καρδιά της Βαλκανικής που η ίδια,σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο,δεν αναγνωρίζει, με όλους τους κινδύνους που αυτό εμπεριέχει για τη δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις της περιοχής..

2) Το ζήτημα της ονομασίας και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν καταλήξει,εδώ και χρόνια,οι συνομιλίες με τους Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων.Όσο κι αν ακούγεται παράξενο αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υπόγειο δίκτυο επαφών του Ελληνικού κράτους με την ηγεσία των Αλβανών τόσο του Κοσόβου όσο και των Σκοπίων (κ.Θάτσι και κ.Αχμέτι),με τους οποίους οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο και οι οποίοι είναι κατά πολύ διαλακτικότεροι απ΄ότι οι Σλαβομακεδόνες.Έχοντας ώς δεδομένη την περαιτέρω ισχυροποίησή τους -μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου- και τη μετατροπή τους σε-τουλάχιστον- ισότιμους εταίρους των Σλαβομακεδόνων στην κυβέρνηση του κρατιδίου,η Ελληνική πλευρά προσπαθεί αυτή τη φορά να προλάβει τις εξελίξεις..

3)Η μελλοντική ύπαρξη μιας μεγάλης Αλβανίας θεωρείται σχεδόν απίθανη από κύκλους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των εταίρων της και σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους αλλά στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι το αθέμιτο.

4)Η Ελλάδα μετά την μη αποστολή στρατιωτών της στο Ιράκ και την αναβάθμιση των σχέσεων της σε γεωπολιτικό επίπεδο με τη Ρωσία ψάχνει ένα τρόπο να "χρυσώσει" το χάπι απέναντι στις ΗΠΑ οι οποίες δεν είναι ικανοποιημένες με πολλές ακόμα (εξοπλιστικά προγράμματα κλπ) επιλογές του Κ.Καραμανλή.

5)Η Ελληνο/Σερβική φιλία είναι κάτι που αυτή τη στιγμή,με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη σύμμαχο -κατά τ΄άλλα- χώρα και τη δυσμενέστατη διεθνή της θέση, δε βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Εξ.Πολιτικής.

6)Ο φόβος που υπήρχε για την δημιουργία-έπειτα απ΄την αναγνώριση του Κοσόβου- τετελεσμένου για την περίπτωση της Κύπρου έχει αποκλειστεί μετά και από τις διαβαιβεώσεις που έλαβε η Ντ.Μπακογιάννη τόσο από τους ισχυρούς Ευρωπαίους εταίρους όσο και από την Ουάσινγκτον ενώ και η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη σ'αυτό το ενδεχόμενο για δικούς της,εσωτερικούς λόγους.

7)Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.Ο Κ.Καραμανλής έχει ήδη αποσπάσει την -καταρχήν- θετική στάση του Γ.Παπανδρέου απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν αναμένει ιδιαίτερη αντίδραση από τα κόμματα της αριστεράς.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την αναγνώριση του Κοσόβου στο εσωτερικό της χώρας ως ομόφωνη στάση της Ευρωπαικής Ένωσης την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει.Γι΄αυτό το λόγο ίσως η Ελλάδα να είναι όχι στο πρώτο αλλά στο δεύτερο κύμα χωρών που θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο.
εξελίξεις δεν τοποθετούνται στο απώτερο μέλλον.Θα αρχίσουν να τρέχουν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι ραγδαίες..

Πηγή :
Greece-Salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»