Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Τουρκία: Ανοίγματα σε Καύκασο και Αφρική

Δραστήρια εμφανίζεται η τουρκική εξωτερική πολιτική τόσο στο Καύκασο όσο και στην Αφρική, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του στρατηγικού της ειδικού βάρους και την αποτελεσματική προώθηση των εθνικών της συμφερόντων.

Για τη περιοχή του Καυκάσου, η Άγκυρα προτείνει τη σύσταση περιφερειακής ομάδας συνεργασίας υπό το τίτλο «Πλατφόρμα Συνεργασίας και Σταθεροποίησης του Καυκάσου» στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από την Τουρκία, η Ρωσία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, χώρα με την οποία η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν παρουσίασε τη τουρκική πρωτοβουλία στη Γεωργιανή ομόλογό του Εκα Τκεσελασβίλι, ενημέρωσε ότι είχε ήδη συζητήσεις και με τον Αζέρο ΥΠΕΞ, ενώ τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Αρμενία αυτήν την εβδομάδα. Αύριο θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, για συνάντηση με τον Αλί Μπαμπατζάν, κατά την οποία θα συζητηθεί η τουρκική πρόταση για την περιφερειακή συνεργασία.

Παράλληλα, η Άγκυρα επιδιώκει την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της αφρικανικής ηπείρου. Μεταξύ 18-20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η Συνάντηση Εργασίας Τουρκίας - Αφρικής, που διοργανώθηκε από την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικών Σχέσεων Εξωτερικού (DEİK).

Σε μια από τις συνεδριάσεις συμμετείχε και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις εξωτερικές σχέσεις με τις χώρες της Αφρικής, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρεσβειών που διατηρεί η Τουρκία στην Αφρική από 12 που είναι σήμερα σε 27. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Απριλίου 2005 η Τουρκία έλαβε τον τίτλο του παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση, ενώ στη συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα στην Αδίς Αμπέμπα τον Ιανουάριο του 2008, η Τουρκία ανακυρήχθηκε στρατηγικός εταίρος της Αφρικανικής Ένωσης.

Στο τέλος των εργασιών της εν λόγω συνάντησης αποφασίστηκε η ίδρυση Επιμελητηρίου Αφρικής-Τουρκίας, το οποίο θα έχει ως στόχο να συντονίζει και να υποβοηθά την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των αφρικανικών χωρών.

Πηγή: Strategy-Geopolitics

Λίγο πιο πριν... έλεγε ο Ερντογάν: «Δεν τίθεται θέμα να αγνοήσουμε τη Ρωσία»

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «δεν τίθεται θέμα να αγνοήσουμε τη Ρωσία» λόγω της κρίσης της Γεωργίας και υπογράμμισε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να επιβάλει μια ισορροπία όσον αφορά την διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες που δυσχεραίνει τις εμπορικές συναλλαγές.

«Η Ρωσία για εμάς είναι μια χώρα με την οποία διατηρούμε πολύ σημαντικές εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

Ο Ερντογάν προέβη στη δήλωση αυτή την παραμονή της επίσκεψης εργασίας του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο ομόλογό του, Αλί Μπαμπατζάν.

«Όταν κοιτάξετε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη Ρωσία. Η Τουρκία θα επιβάλει μια ισορροπία στο πλαίσιο των συμφερόντων της», υπογράμμισε.

Χθες, Δευτέρα το πρωί ο τούρκος υπουργός Εμπορίου Κουρσάτ Τουζμέν ανακοίνωσε ότι η χώρα του επέβαλε τελωνειακούς περιορισμούς στη Μόσχα σε απάντηση των ρωσικών περιορισμών. Αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι έχει ληφθεί τέτοιο μέτρο.

Τα ρωσικά τελωνεία επιβάλλουν εδώ και σχεδόν ένα μήνα στα τουρκικά φορτηγά λεπτομερείς επιθεωρήσεις για τα εμπορεύματά τους, μέτρο που τα αναγκάζει να σταθμεύουν στα σύνορα επί αρκετές ημέρες, ίσως αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα των τελωνειακών ελέγχων αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση Λαβρόφ-Μπαμπατζάν.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, πόσο μάλλον αφού εξαρτάται από τη χώρα αυτή στον τομέα της ενέργειας. «Η Ρωσία είναι για εμάς σημαντική πηγή ενέργειας», τόνισε.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ανήλθε πέρυσι σε 28,2 δισεκατομμύρια δολάρια (18,9 δισεκατομμύρια ευρώ). Η Ρωσία τροφοδοτεί την Τουρκία με το 63% του φυσικού της αερίου και το 29% του πετρελαίου της.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ρωσικοί τελωνειακοί περιορισμοί μπορεί να εφαρμόστηκαν ως μέτρο αντιποίνων στην τουρκική υποστήριξη προς τη Γεωργία κατά τη σύγκρουση της Νότιας Οσετίας.

Η Άγκυρα τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας χωρίς να καταδικάσει ανοιχτά τη ρωσική παρέμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

όπως πάντα με τα μάτια ανοιχτά!
ακροβατεί για να πετύχει τα περισσότερα!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»