Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ταϋλάνδη: Αλλαγή Πολιτεύματος ή Αλλαγή Καθεστώτος ;


ΑΠΕ
Διαδηλωτής εν ώρα ανάπαυσης σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας

Σε κλοιό διαδηλωτών παραμένει η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργούς να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένας διαδηλωτής έχει χάσει τη ζωή του, ενώ δύο χώρες της περιοχής εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία.

«Οι διαδηλωτές καλούνται να απομακρυνθούν από το Κυβερνητικό Μέγαρο» είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ο 73χρονος Σαμάκ, που εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο, όρισε το διοικητή του στρατού επικεφαλής μιας τριμελούς επιτροπής που θα αναλάβει να εφαρμόσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κηρύξει κατάσταση ανάγκης στην Μπανγκόκ. «Η ζωή συνεχίζεται κανόνικα και η κατάσταση ανάγκης δεν θα διαρκέσει πολύ» υποσχέθηκε.

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του στους οπαδούς της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία (PAD), κατηγορώντας τους ότι καταφεύγουν στη βία για να προκαλέσουν την πτώση του.

«Τα μέλη του PAD δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θα σταματήσουν ακόμη και αν παραιτηθώ ή αν προκηρύξω νέες εκλογές. Θέλουν να επιβάλουν ένα νέο πολιτικό σύστημα» υποστήριξε.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ταϊλάνδης στρατηγός Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε ότι ο στρατός δεν θα χρησιμοποιήσει βία ή όπλα κατά των διαδηλωτών.

«Είμαστε με το μέρος του λαού» δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πραξικοπήματος, λέγοντας ότι αυτό δεν θα βοηθήσει στο να λήξει η πολιτική κρίση. «Πρέπει να βρούμε λύση μέσω του δικαστικού και κοινοβουλευτικού συστήματος» πρόσθεσε.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα τεκταινόμενα στην Ταϊλάνδη ήλθαν από τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, οι κυβερνήσεις των οποίων κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»