Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Οι 5 Αρχές του Μεντβέντεφ για την Ρωσική Εξ.Πολιτική

Με το τέλος του πολέμου στον Καύκασο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προσδιόρισε πέντε αρχές στις οποίες θα βασίζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όπως γράφει στην ανάλυση του ο Πολ Ρέινολντς του BBC, οι πέντε αυτές αρχές δεν συνιστούν την αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου καθώς δεν αφορούν μια παγκόσμια διαμάχη για ιδεολογική και οικονομική επικράτηση. Απλά οριοθετούν τα "εθνικά συμφέροντα" της Ρωσίας.

Οι πέντε αρχές πάντα σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ είναι:

1. Διεθνές Δίκαιο


"Η Ρωσία αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία των βασικών αρχών του διεθνους δικαίου, που καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των πολιτισμένων εθνών. Στα πλαίσια αυτών των αρχών θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με άλλα κράτη".

2. Πολυ-πολικός κόσμος

"Ο κόσμος πρέπει να είναι πολυ-πολικός. Ο μονο-πολικός κόσμος είναι απαράδεκτος και η κυριαρχία (ενός έθνους) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν αποδεχόμαστε μια διεθνή τάξη στην οποία όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια χώρα, όσο σοβαρές και αξιόπιστες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ενας τέτοιος κόσμος είναι ασταθής και πλήρης συγκρούσεων".

3. Όχι στην απομόνωση

"Η Ρωσία δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με καμιά χώρα; η Ρωσία δεν πρόκειται να οδηγηθεί στην απομόνωση. Θα αναπτύξουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, φιλικές σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και με άλλα κράτη του κόσμου".

4. Προστασία πολιτών

"Η αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα μας είναι να διασφαλίσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών μας, όπου και εάν βρίσκονται. Αυτό θα μας καθοδηγεί στην εξωτερική πολιτική μας. Επίσης θα προστατέψουμε τα συμφέροντα του επιχειρηματικού τομέα μας στο εξωτερικό. Θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όποιος κάνει επιθετικές κινήσεις, θα πάρει απάντηση".

5. Σφαίρα επιρροής

"Η Ρωσία, όπως και άλλες χώρες στο κόσμο, έχει περιοχές στις οποίες έχει προνομιακά συμφέροντα. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν χώρες με τις οποίες υπάρχουν παραδοσιακά φιλικές και ιστορικές ειδικές σχέσεις".

Ερωτηθείς εάν σε αυτές τις περιοχές ανήκουν οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες ο Μεντβέντεφ απάντησε: "Βεβαίως οι περιοχές που συνορεύουν (με τη Ρωσία), αλλά όχι μόνο αυτές...Όσον αφορά το μέλλον, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται και από τους φίλους μας και την διεθνή κοινότητα. Έχουν την επιλογή".

Όπως σχολιάζει ο συντάκτης του BBC, τα σημαντικότερα σημεία της εξαγγελίας Μεντβέντεφ είναι η πολυ-πολικότητα , η προστασία των Ρώσων πολιτών και η σφαίρα επιρροής.

Με την προώθηση της πολυ-πολικότητας η Μόσχα τονίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί από εδώ και πέρα την ηγετική θέση των ΗΠΑ ως μόνη υπερδύναμη. Η Ρωσία προωθεί τα δικά της συμφέροντα και απαιτεί από την διεθνή κοινότητα να τα σέβεται.

Στην προστασία των Ρώσων πολιτών η φράση-κλειδί είναι "όπου και εάν βρίσκονται". Αυτό αποτέλεσε τη βάση της στρατιωτικής εκστρατείας στη Ν. Οσετία και προσδιορίζει το σκεπτικό μελλοντικών επεμβάσεων, όπως π.χ. στη Κριμαία όπου η πλειοψηφία είναι Ρώσοι αλλά ανήκει στην Ουκρανία από το 1954.

Τέλος ο Μεντβέντεφ ζήτησε να γίνει σεβαστή η "σφαίρα επιρροής" της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο νέων συρράξεων στο μέλλον εάν αγνοηθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας, επισημαίνει ο Ρέινολντς.

Πηγή: Foreign Press

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

ώστε δεν καταργήθηκαν οι σφαίρες επιρροής,ε;

πολύ καλό!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»