Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

NATO Vs "Piracy" - Part 2

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην αποστολή ναυτικής δύναμης μέχρι και δέκα πολεμικών πλοίων ανοιχτά των Σομαλικών ακτών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, σε αντικατάσταση της σημερινής δύναμης πέντε πλοίων, η αποστολή της οποίας λήγει στις 28 Ιουνίου.

«Αποφασίσαμε να διαθέσουμε τη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group) για την καταπολέμηση της πειρατείας, προκειμένου να συνδράμουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις που δρουν ήδη στο Κέρας της Αφρικής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπομπ Έινσγουορθ, ύστερα από συνάντηση με τους ομολόγους του από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Η Συμμαχία είχε συμφωνήσει κατ' αρχήν να συνεχίσει την τρέχουσα αποστολή με μία άλλη μεγαλύτερης θητείας, αλλά την Πέμπτη το απόγευμα οι υπουργοί αντιμετώπισαν το δίλλημα εάν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης -που συνήθως εδρεύει στη Μεσόγειο- ή να δημιουργήσουν καινούρια δύναμη.

Η παρούσα αποστολή αντιμετώπιζε προβλήματα νομικής φύσης, καθώς το κάθε πολεμικό πλοίο δρα βάσει της εθνικής του νομοθεσίας, και μερικά νομικά συστήματα δεν διαθέτουν διατάξεις για τη μεταχείριση πειρατών που συλλαμβάνονται σε διεθνή ύδατα.

Αυτό δημιουργεί περιπλοκές, όπως αυτή της 18ης Απριλίου όπου τρία νατοϊκά πολεμικά πλοία και δύο ελικόπτερα συνέλαβαν επτά πειρατές, ύστερα από ολονύκτια καταδίωξη, αλλά στη συνέχεια ήταν αναγκασμένα να τους ελευθερώσουν «σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επίσης έχει αποστείλει μικρή ναυτική δύναμη στην περιοχή, επέλυσε το πρόβλημα, συνάπτοντας συμφωνία μεταφοράς κρατουμένων με την Κένυα. Την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται προς την ίδια κατεύθυνση».

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, πιθανοί εταίροι είναι η Κένυα, οι Σεϋχέλλες και δύο άλλες χώρες της περιοχής.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»