Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ο αέναος κύκλος - Part No...whatsoever!

Opposition fighters in Somalia appear to have made a major comeback after being ousted by Somali government troops backed up by Ethiopian forces last year.

The fighters and remnants of the Islamic Courts Union first took the key port city of Kismayo and now they say they are making headway across southern Somalia, slowly wresting back from the government control of towns such as Dhoble, near the Kenyan border.

But a Somali government adviser says the opposition is exaggerating the extent of its alleged comeback.

"I think they are less powerful than they were before. But of course they always re-group in areas that are very simple for them to take over," Yusuf Al Azhari told Al Jazeera.

Some Kismayo residents say they are optimistic the lawlessness there will end, just a week after opposition fighters seized the area from clan militias, but others are wary.

"The last time the Islamic fighters controlled the city, we saw some violations .. We urge them not to repeat that again," one elder in Kismayo told Al Jazeera.

Other residents have warned the fighters against imposing a strict Islamic code and to focus instead on achieving peace.

But many southern citizens appear to be expecting the opposition fighters to fulfil their promises of respecting tribal divisions in order to prevent pitfalls of the past.

Although accused by the United States of harbouring al-Qaeda fighters, the Islamic Courts Union is credited by some for bringing a degree of law and order to Somalia after its central government collapsed in 1991, giving way to an all out confrontation between various clan militias.

Source: Al Jazeera

Ταϋλάνδη: Αλλαγή Πολιτεύματος ή Αλλαγή Καθεστώτος ;


ΑΠΕ
Διαδηλωτής εν ώρα ανάπαυσης σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας

Σε κλοιό διαδηλωτών παραμένει η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργούς να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένας διαδηλωτής έχει χάσει τη ζωή του, ενώ δύο χώρες της περιοχής εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία.

«Οι διαδηλωτές καλούνται να απομακρυνθούν από το Κυβερνητικό Μέγαρο» είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ο 73χρονος Σαμάκ, που εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο, όρισε το διοικητή του στρατού επικεφαλής μιας τριμελούς επιτροπής που θα αναλάβει να εφαρμόσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κηρύξει κατάσταση ανάγκης στην Μπανγκόκ. «Η ζωή συνεχίζεται κανόνικα και η κατάσταση ανάγκης δεν θα διαρκέσει πολύ» υποσχέθηκε.

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του στους οπαδούς της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία (PAD), κατηγορώντας τους ότι καταφεύγουν στη βία για να προκαλέσουν την πτώση του.

«Τα μέλη του PAD δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θα σταματήσουν ακόμη και αν παραιτηθώ ή αν προκηρύξω νέες εκλογές. Θέλουν να επιβάλουν ένα νέο πολιτικό σύστημα» υποστήριξε.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ταϊλάνδης στρατηγός Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε ότι ο στρατός δεν θα χρησιμοποιήσει βία ή όπλα κατά των διαδηλωτών.

«Είμαστε με το μέρος του λαού» δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πραξικοπήματος, λέγοντας ότι αυτό δεν θα βοηθήσει στο να λήξει η πολιτική κρίση. «Πρέπει να βρούμε λύση μέσω του δικαστικού και κοινοβουλευτικού συστήματος» πρόσθεσε.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τα τεκταινόμενα στην Ταϊλάνδη ήλθαν από τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, οι κυβερνήσεις των οποίων κάλεσαν τους πολίτες τους να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Οι 5 Αρχές του Μεντβέντεφ για την Ρωσική Εξ.Πολιτική

Με το τέλος του πολέμου στον Καύκασο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προσδιόρισε πέντε αρχές στις οποίες θα βασίζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όπως γράφει στην ανάλυση του ο Πολ Ρέινολντς του BBC, οι πέντε αυτές αρχές δεν συνιστούν την αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου καθώς δεν αφορούν μια παγκόσμια διαμάχη για ιδεολογική και οικονομική επικράτηση. Απλά οριοθετούν τα "εθνικά συμφέροντα" της Ρωσίας.

Οι πέντε αρχές πάντα σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ είναι:

1. Διεθνές Δίκαιο


"Η Ρωσία αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία των βασικών αρχών του διεθνους δικαίου, που καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των πολιτισμένων εθνών. Στα πλαίσια αυτών των αρχών θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με άλλα κράτη".

2. Πολυ-πολικός κόσμος

"Ο κόσμος πρέπει να είναι πολυ-πολικός. Ο μονο-πολικός κόσμος είναι απαράδεκτος και η κυριαρχία (ενός έθνους) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν αποδεχόμαστε μια διεθνή τάξη στην οποία όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια χώρα, όσο σοβαρές και αξιόπιστες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ενας τέτοιος κόσμος είναι ασταθής και πλήρης συγκρούσεων".

3. Όχι στην απομόνωση

"Η Ρωσία δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με καμιά χώρα; η Ρωσία δεν πρόκειται να οδηγηθεί στην απομόνωση. Θα αναπτύξουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, φιλικές σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και με άλλα κράτη του κόσμου".

4. Προστασία πολιτών

"Η αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα μας είναι να διασφαλίσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών μας, όπου και εάν βρίσκονται. Αυτό θα μας καθοδηγεί στην εξωτερική πολιτική μας. Επίσης θα προστατέψουμε τα συμφέροντα του επιχειρηματικού τομέα μας στο εξωτερικό. Θα πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όποιος κάνει επιθετικές κινήσεις, θα πάρει απάντηση".

5. Σφαίρα επιρροής

"Η Ρωσία, όπως και άλλες χώρες στο κόσμο, έχει περιοχές στις οποίες έχει προνομιακά συμφέροντα. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν χώρες με τις οποίες υπάρχουν παραδοσιακά φιλικές και ιστορικές ειδικές σχέσεις".

Ερωτηθείς εάν σε αυτές τις περιοχές ανήκουν οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες ο Μεντβέντεφ απάντησε: "Βεβαίως οι περιοχές που συνορεύουν (με τη Ρωσία), αλλά όχι μόνο αυτές...Όσον αφορά το μέλλον, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται και από τους φίλους μας και την διεθνή κοινότητα. Έχουν την επιλογή".

Όπως σχολιάζει ο συντάκτης του BBC, τα σημαντικότερα σημεία της εξαγγελίας Μεντβέντεφ είναι η πολυ-πολικότητα , η προστασία των Ρώσων πολιτών και η σφαίρα επιρροής.

Με την προώθηση της πολυ-πολικότητας η Μόσχα τονίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί από εδώ και πέρα την ηγετική θέση των ΗΠΑ ως μόνη υπερδύναμη. Η Ρωσία προωθεί τα δικά της συμφέροντα και απαιτεί από την διεθνή κοινότητα να τα σέβεται.

Στην προστασία των Ρώσων πολιτών η φράση-κλειδί είναι "όπου και εάν βρίσκονται". Αυτό αποτέλεσε τη βάση της στρατιωτικής εκστρατείας στη Ν. Οσετία και προσδιορίζει το σκεπτικό μελλοντικών επεμβάσεων, όπως π.χ. στη Κριμαία όπου η πλειοψηφία είναι Ρώσοι αλλά ανήκει στην Ουκρανία από το 1954.

Τέλος ο Μεντβέντεφ ζήτησε να γίνει σεβαστή η "σφαίρα επιρροής" της Ρωσίας, ιδιαίτερα σε γειτονικές χώρες που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο νέων συρράξεων στο μέλλον εάν αγνοηθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας, επισημαίνει ο Ρέινολντς.

Πηγή: Foreign Press

Τουρκία: Ανοίγματα σε Καύκασο και Αφρική

Δραστήρια εμφανίζεται η τουρκική εξωτερική πολιτική τόσο στο Καύκασο όσο και στην Αφρική, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του στρατηγικού της ειδικού βάρους και την αποτελεσματική προώθηση των εθνικών της συμφερόντων.

Για τη περιοχή του Καυκάσου, η Άγκυρα προτείνει τη σύσταση περιφερειακής ομάδας συνεργασίας υπό το τίτλο «Πλατφόρμα Συνεργασίας και Σταθεροποίησης του Καυκάσου» στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από την Τουρκία, η Ρωσία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, χώρα με την οποία η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν παρουσίασε τη τουρκική πρωτοβουλία στη Γεωργιανή ομόλογό του Εκα Τκεσελασβίλι, ενημέρωσε ότι είχε ήδη συζητήσεις και με τον Αζέρο ΥΠΕΞ, ενώ τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Αρμενία αυτήν την εβδομάδα. Αύριο θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, για συνάντηση με τον Αλί Μπαμπατζάν, κατά την οποία θα συζητηθεί η τουρκική πρόταση για την περιφερειακή συνεργασία.

Παράλληλα, η Άγκυρα επιδιώκει την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της αφρικανικής ηπείρου. Μεταξύ 18-20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η Συνάντηση Εργασίας Τουρκίας - Αφρικής, που διοργανώθηκε από την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικών Σχέσεων Εξωτερικού (DEİK).

Σε μια από τις συνεδριάσεις συμμετείχε και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις εξωτερικές σχέσεις με τις χώρες της Αφρικής, ανεβάζοντας τον αριθμό των πρεσβειών που διατηρεί η Τουρκία στην Αφρική από 12 που είναι σήμερα σε 27. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Απριλίου 2005 η Τουρκία έλαβε τον τίτλο του παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση, ενώ στη συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα στην Αδίς Αμπέμπα τον Ιανουάριο του 2008, η Τουρκία ανακυρήχθηκε στρατηγικός εταίρος της Αφρικανικής Ένωσης.

Στο τέλος των εργασιών της εν λόγω συνάντησης αποφασίστηκε η ίδρυση Επιμελητηρίου Αφρικής-Τουρκίας, το οποίο θα έχει ως στόχο να συντονίζει και να υποβοηθά την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και των αφρικανικών χωρών.

Πηγή: Strategy-Geopolitics

Λίγο πιο πριν... έλεγε ο Ερντογάν: «Δεν τίθεται θέμα να αγνοήσουμε τη Ρωσία»

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «δεν τίθεται θέμα να αγνοήσουμε τη Ρωσία» λόγω της κρίσης της Γεωργίας και υπογράμμισε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να επιβάλει μια ισορροπία όσον αφορά την διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες που δυσχεραίνει τις εμπορικές συναλλαγές.

«Η Ρωσία για εμάς είναι μια χώρα με την οποία διατηρούμε πολύ σημαντικές εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

Ο Ερντογάν προέβη στη δήλωση αυτή την παραμονή της επίσκεψης εργασίας του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο ομόλογό του, Αλί Μπαμπατζάν.

«Όταν κοιτάξετε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη Ρωσία. Η Τουρκία θα επιβάλει μια ισορροπία στο πλαίσιο των συμφερόντων της», υπογράμμισε.

Χθες, Δευτέρα το πρωί ο τούρκος υπουργός Εμπορίου Κουρσάτ Τουζμέν ανακοίνωσε ότι η χώρα του επέβαλε τελωνειακούς περιορισμούς στη Μόσχα σε απάντηση των ρωσικών περιορισμών. Αργότερα στο υπουργικό συμβούλιο ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι έχει ληφθεί τέτοιο μέτρο.

Τα ρωσικά τελωνεία επιβάλλουν εδώ και σχεδόν ένα μήνα στα τουρκικά φορτηγά λεπτομερείς επιθεωρήσεις για τα εμπορεύματά τους, μέτρο που τα αναγκάζει να σταθμεύουν στα σύνορα επί αρκετές ημέρες, ίσως αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα των τελωνειακών ελέγχων αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση Λαβρόφ-Μπαμπατζάν.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, πόσο μάλλον αφού εξαρτάται από τη χώρα αυτή στον τομέα της ενέργειας. «Η Ρωσία είναι για εμάς σημαντική πηγή ενέργειας», τόνισε.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ανήλθε πέρυσι σε 28,2 δισεκατομμύρια δολάρια (18,9 δισεκατομμύρια ευρώ). Η Ρωσία τροφοδοτεί την Τουρκία με το 63% του φυσικού της αερίου και το 29% του πετρελαίου της.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ρωσικοί τελωνειακοί περιορισμοί μπορεί να εφαρμόστηκαν ως μέτρο αντιποίνων στην τουρκική υποστήριξη προς τη Γεωργία κατά τη σύγκρουση της Νότιας Οσετίας.

Η Άγκυρα τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας χωρίς να καταδικάσει ανοιχτά τη ρωσική παρέμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»