Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Τώρα οι καουμπούδες...μείνανε μόνοι τους!

photo

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα υποστηρίξει στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν, αλλά θα επιμείνει στην επίλυση των προβλημάτων γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό αποσαφήνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, όπου ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Eνωσης, Χαβιέ Σολάνα, για τις συνομιλίες του περασμένου Σαββατοκύριακου, στη Γενεύη, με την ιρανική πλευρά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, τόνισε ότι εναπόκειται τώρα στο Ιράν να απαντήσει στις προτάσεις των «έξι» (των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) προσθέτοντας ότι η Βρετανία, όπως και οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, «εστιάζουν 100% στη διπλωματική οδό». Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Τζον Μακέιν, είχε δηλώσει, αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ «ένα νέο Ολοκαύτωμα» εναντίον των Εβραίων. Διευκρίνισε, δε, ότι τάσσεται υπέρ αποτελεσματικότερων κυρώσεων στο Ιράν υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούμε να μελετήσουμε πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιλογής».

Στον αμερικανικό Τύπο, πάντως, κυριαρχεί η εκτίμηση πως η Τεχεράνη επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των «έξι». Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ιρανική αντιπροσωπεία διένειμε στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης εντελώς προχειρογραμμένο, δισέλιδο έντυπο με κραυγαλέα ορθογραφικά λάθη, προκαλώντας τον καγχασμό ακόμη και του Ρώσου αντιπροσώπου. «Αν επιχειρούσαμε να υλοποιήσουμε τις διαδικαστικές προτάσεις τους, θα εγκαινιάζαμε έναν διάλογο που θα κρατούσε αρκετά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ο Ιρανός αντιπρόσωπος Σαέντ Τζαλιλί εμφανίστηκε αδιάλλακτος στην κεντρική πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας για «αμοιβαίο πάγωμα» (freeze–for–freeze): Δηλαδή, για παράλληλη αναστολή, επί ένα δεκαπενθήμερο, του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου και της επιβολής νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα. Η αδιαλλαξία της Τεχεράνης προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση ύστερα μάλιστα από τη χειρονομία καλής θέλησης των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν για πρώτη φορά στη Γενεύη, για απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς, νούμερο τρία στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κοινή στρατηγική

Περισσότερο εποικοδομητικές διαγράφονται οι εξελίξεις στις σχέσεις του Ιράν με το γειτονικό και παραδοσιακά ανταγωνιστικό Πακιστάν. Ο σύμβουλος του Πακιστανού πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας, Ρεχμάν Μαλίκ, ανακοίνωσε χθες στο Ισλαμαμπάντ, έπειτα από συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, ότι οι δύο χώρες κατέστρωσαν κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών, οι οποίοι δρουν στο Ιράκ έχοντας ορμητήρια στις δύο χώρες. Επιπλέον, το κατά κύριο λόγο σουνιτικό Πακιστάν και το κυρίως σιιτικό Ιράν θα συγκροτήσουν κοινή επιτροπή ιερωμένων σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών στο Πακιστάν.

Πηγή: Γαλλικό Reuters

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Επιστροφή στην Δημοκρατία ;

http://www.codemonkeyramblings.com/files/erdogan23.jpg

Κατά της απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος η εισήγηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως μετέδωσε το CNN-Turk

Ο Εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου υποβάλλει εισήγηση, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να απαγορευθεί το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία εξαιτίας των ισλαμιστικού χαρακτήρα επιλογών του -που αντιτίθενται στον «κοσμικό» χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, κατά τους επικριτές-μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Πρόκειται, σημειωτέον, για μία νομική ενέργεια, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, σε σχέση με την απόφαση για το ζήτημα, η οποία θα ληφθεί μεταγενέστερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Είναι, όμως, απαραίτητο να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο αυτή η εισήγηση, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η σχετική νομική διαδικασία, όπως αναφέρουν νομικοί αναλυτές. Υπενθυμίζεται μεγάλος αριθμός σπουδαίων αποφάσεων του ίδιου Δικαστηρίου, που δεν «ακολούθησαν» την εισήγηση του Εισηγητή του.

Κορυφαίος Εισαγγελέας της Τουρκίας ζητεί να απαγορευθεί το κυβερνών κόμμα για επιλογές του, που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, κάτι όμως που το κυβερνών κόμμα αντικρούει πάγια.

Μέσα στον Αύγουστο, πιθανόν στις αρχές του, αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για το κυβερνών κόμμα.

Πηγή: Kαθημερινή με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πάλη εξουσίας και στρατηγών στην Τουρκία

Το άγνωστο για τους πολλούς παρασκήνιο μιας συνεχούς πάλης εξουσίας όχι μόνο ανάμεσα στο κεμαλικό - στρατιωτικό κατεστημένο, αλλά και στις τάξεις του στρατεύματος, αποκαλύπτεται καθώς οι σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης Εργκένεκον βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Καταιγισμός πληροφοριών, εκτιμήσεων και αποκαλύψεων του τουρκικού Τύπου ακολούθησαν την παραπομπή σε δίκη των «86» από τον γενικό Εισαγγελέα Αϊκούτ Εντζίν, προχθές στην Κωνσταντινούπολη.

Οι κατηγορίες εις βάρος απόστρατων στρατηγών, επιχειρηματιών, εκπροσώπων του παρακράτους ή και της μαφίας, αφορούν τη «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα, απόπειρα διά της βίας ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, υποκίνηση του λαού σε εξέγερση κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατοχή εκρηκτικών, χρήση τους και υποκίνηση τρίτων σε εγκληματικές πράξεις, υποκίνηση τρίτων στην ένοπλη επίθεση εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2006 και στην επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον των γραφείων της Τζουμχουριέτ στην Κωνσταντινούπολη, την κατοχή απόρρητων εγγράφων απτόμενων της εθνικής ασφαλείας, παρακίνηση στρατιωτών σε ανυπακοή, απροκάλυπτη υποκίνηση σε μίσος και εχθρότητα». Η διατύπωση και οι κατηγορίες εις βάρος των ενεχομένων στην υπόθεση Εργκένεκον συνοψίζουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τις βασικότερες πτυχές της σκληρής διαμάχης ανάμεσα στον Ερντογάν και στο στράτευμα, φέρνουν όμως στο φως και πτυχές μιας εξίσου σκοτεινής πάλης εξουσίας στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Εντυπωσιακά είναι τα όσα γράφονται, ενώ αναμένεται σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η κατάθεση του αρχικού πορίσματος, από το οποίο θα κριθεί η τύχη του Ερντογάν και του ΑΚΡ.

Με αφορμή την Εργκένεκον στο προσκήνιο επανήλθε η προσπάθεια του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κιβρίκογλου να εμποδίσει τη διαδοχή του στο αξίωμα από τον στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Κιβρίκογλου δεν κατάφερε να κλείσει το δρόμο στον Οζκιόκ, τοποθέτησε όμως σκληροπυρηνικούς δικούς του στη διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων και της χωροφυλακής, που σήμερα οδηγούν στην Εργκένεκον. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Οζκιόκ φέρεται ως ο βασικός συντελεστής που απέτρεψε πραξικόπημα κατά του κ. Ερντογάν.

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των διοικητών του στρατεύματος» διακρίνει στις σημερινές εξελίξεις στην Τουρκία ο Τούρκος αρθρογράφος Μεμέτ Αλί Μπιράντ, αποδίδοντας στον στρατηγό Οζκιόκ το ρόλο του «μάρτυρα - κλειδί», ο οποίος, εφόσον καταθέσει, θα προσδώσει στην έρευνα για την Εργκένεκον την απαραίτητη εγκυρότητα. Ο αρθρογράφος ελπίζει σε ταχεία και ανεπηρέαστη έκβαση της δίκης. Αυτό, όμως, θα κριθεί μεταξύ 1ης και 14ης Αυγούστου από το αρμόδιο να κρίνει Δικαστήριο Σοβαρών Εγκλημάτων, που ενδέχεται να απορρίψει το κατηγορητήριο κατά των «86» ως ανεπαρκές. Χθες, ωστόσο, στην έρευνα για την Εργκένεκον παρενέβη και η στρατιωτική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό TRT, στρατιωτικός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος δύο απόστρατων αξιωματικών για κλοπή χειροβομβίδων με στόχο την ανατροπή του κ. Ερντογάν.

Πηγή: Καθημερινή

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Ξεκίνησαν οι θυσίες των Ιφιγενιών !

Ο σταρτηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ σε στιγμιότυπο του 2003, όταν ήταν αρχηγός της Χωροφυλακής

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ισλαμιστών-κεμαλιστών στην Τουρκία. Η αστυνομία συνέλαβε δύο απόστρατούς στρατηγούς κατηγορούμενους για συμμετοχή τους στον σχηματισμό του λεγόμενος βαθέως κράτους, Εργκενέκον, λίγες μόνο ώρες πριν από την αγόρευσης του εισαγγελέα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, που ζητεί το κλείσιμο του κυβερνώντος ισλαμικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α. Χουρσίτ Τολόν και ο πρώην αρχηγός της Χωροφυλακής στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουϊγκουρ συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης στις οικίες τους στο συγκρότημα κατοικιών του Στρατού στην Αγκυρα και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση. Στη συνέχεια αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελέα έκαναν έρευνες στα δύο σπίτια.

Ο στρατηγός ε.α. Έρουιγκουρ είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Κεμαλικής Σκέψης, συμμετέχοντας ενεργά το προηγούμενο διάστημα στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων σε ολόκληρη την Τουρκία, υπέρ του κοσμικού κεμαλικού καθεστώτος και κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ την οποία κατηγορεί ότι επιδιώκει την εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος, κατάργηση των αρχών του κεμαλικού κράτους και υποχωρητικότητα σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, όπως το Κουρδικό, οι σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ, το Κυπριακό, ο εκδημοκρατισμός κ.ά.

Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών για την εθνικιστική Εργκενέκον, η οποία κατηγορείται για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης με στόχο την ανατροπή της, συνελήφθησαν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας άλλα 25 άτομα, τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου Κεμαλικής Σκέψης. Οι συλλήψεις συνοδεύτηκαν από επιδρομές της αστυνομίας σε διάφορα παραρτήματα του Συνδέσμου, μεταξύ των οποίων και παρατήματα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγιναν οι 17 από το σύνολο των συλλήψεων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ξεχωρίζουν τα ονόματα του ανταποκριτή της κεμαλικής εφημερίδας Cumhuriyet στην Αγκυρα, Μουσταφά Μπαλμπάι, του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Tercuman Ουφούκ Μπουγιούκτσαλεμπί, του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας Σινάν Αϊγκιούν, του συγγραφέα Ερόλ Μουτερτζιμλέρ, γνωστού για τιις έρευνές του σχετικά με το τουρκικό βαθύ κράτος, του αρχιπλοίαρχου Ιλκέρ Γκιουβέν.

Σύμφωνα, με δήλωση του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουρί Γκιουργκιούρ, στην τουαλέτα του γραφείου του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας βρέθηκε στις 10 Απριλίου, στη διάρκεια τεχνικών εργασιών, ένα όπλο για το οποίο διεξάγεται έρευνα.

Εν τω μεταξύ, με την αγόρευση του γενικού εισαγγελέα για το κλείσιμο του κόμματος του κ. Ερντογάν (ΑΚP) στην Τουρκία ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 71 στελεχών του, μεταξύ των οποίων του ίδιου του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο εισαγγελέας του Εφετείου εισηγήθηκε την απαγόρευση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Την Πέμπτη το ΑΚP θα παρουσιάσει την υπερασπιστική του γραμμή. Το κόμμα θα εκπροσωπήσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Αιθιοπία - Σομαλία: Αναζωπύρωση συρράξεων

Τουλάχιστον 26 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων επτά στρατιώτες από την Αιθιοπία, σε βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν μία ενέδρα ισλαμιστών ανταρτών εναντίον φάλαγγας αυτοκινήτων του αιθιοπικού στρατού, 450 χιλιόμετρα βόρεια του Μογκαντίσου, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

«Οι συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί όταν αιθιοπικά στρατεύματα προερχόμενα από την περιοχή Γκουγκουριέλ και κατευθυνόμενα στην περιοχή Ματαμπάν, στα σύνορα με την Αιθιοπία, έπεσαν σε ενέδρα ισλαμιστών ανταρτών», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός στρατιωτικός αξιωματούχος.

«Πολλά άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στην πλειοψηφία τους μαχητές από τις δύο πλευρές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είδε 18 πτώματα στην περιοχή και στα περίχωρα της Ματαμπάν. Ο ίδιος είπε ότι σκοτώθηκαν και επτά Αιθίοπες στρατιώτες. Σύμφωνα με ένα κάτοικο «στις συγκρούσεις στη Ματαμπαν σκοτώθηκε ένα παιδί».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

$ 400.000.000 για "ειδικές σταυροφορίες"



Η κυβέρνηση Μπους έχει αυξήσει σημαντικά τις «ειδικές» στρατιωτικές αποστολές μέσα στο έδαφος του Ιράν με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, σύμφωνα με άρθρο του γνωστού Αμερικανού δημοσιογράφου, Σέιμορ Χερς.

Ο Χερς, στο
άρθρο του στο περιοδικό New Yorker, επικαλούμενος πηγές των μυστικών υπηρεσιών και του Κογκρέσου, γράφει ότι ο Τζορτζ Μπους διέταξε την κλιμάκωση των επιχειρήσεων της CIA και των ειδικών δυνάμεων στο Ιράν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Κογκρέσο ενέκρινε το αίτημα του προέδρου για κονδύλια ύψους $400 εκατομμυρίων για την χρηματοδότηση ειδικών αποστολών.

Μεταξύ αυτών είναι η υποστήριξη αποσχιστικών κινημάτων, οι απαγωγές μελών της αλ-Κουντς (οι επίλεκτες δυνάμεις της Επαναστατικής Φρουράς) που μεταφέρονται στο Ιράκ για ανάκριση, και η σύλληψη ή η δολοφονία στόχων «υψηλής αξίας» στα πλαίσια του «πολέμου κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνιση τους δημοσιεύματα στα Ιρανικά ΜΜΕ που αναφέρουν «παράξενες» δολοφονίες στρατιωτικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Τεχεράνη απέδωσε την ευθύνη στις Αμερικανικές και Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο άρθρο του ο Χερς –που αποκάλυψε το «φιάσκο» των μυστικών υπηρεσιών πριν την εισβολή στο Ιράκ – σημειώνει ότι υπάρχουν «σημαντικές αντιρρήσεις» από το Πεντάγωνο και τον υπουργό Αμύνης, Ρόμπερτ Γκέιτς, στα σχέδια του Λευκού Οίκου για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν.

Πηγή: Foreign Press

Σχετικά άρθρα από Foreign Press


Το Ισραήλ "σχεδιάζει" επίθεση κατά του Ιράν

Εν καιρώ ειρήνης...ετοιμάζεται κανείς για πόλεμο !

[0319p10b.jpg]
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν από τη Βρετανία τις «110 τελευταίες πυρηνικές βόμβες» καθιστούν την Αεροπορική Βάση του Incirlik στα Άδανα της Τουρκίας ως τη στρατιωτική εγκατάσταση με τα περισσότερα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. Τα όπλα αυτά προέρχονται από την αεροπορική βάση της RAF στο Σάφολκ όπου ήταν αποθηκευμένες από το 1954, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Η απομάκρυνσή τους δεν ανακοινώθηκε επισήμως αλλά επιβεβαιώθηκε από διάφορες πηγές, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Χανς Κρίστενσεν, ο οποίος συνέταξε σχετική έκθεση. Εάν οι πληροφορίες είναι σωστές, τότε οι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη είναι πλέον αποθηκευμένες σε τουλάχιστον έξι βάσεις, στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και στην Τουρκία.

Πηγή: Strategy Geopolitics

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»