Κλιμακώνεται η σύγκρουση ισλαμιστών-κεμαλιστών στην Τουρκία. Η αστυνομία συνέλαβε δύο απόστρατούς στρατηγούς κατηγορούμενους για συμμετοχή τους στον σχηματισμό του λεγόμενος βαθέως κράτους, Εργκενέκον, λίγες μόνο ώρες πριν από την αγόρευσης του εισαγγελέα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, που ζητεί το κλείσιμο του κυβερνώντος ισλαμικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α. Χουρσίτ Τολόν και ο πρώην αρχηγός της Χωροφυλακής στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουϊγκουρ συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης στις οικίες τους στο συγκρότημα κατοικιών του Στρατού στην Αγκυρα και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση. Στη συνέχεια αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελέα έκαναν έρευνες στα δύο σπίτια.
Ο στρατηγός ε.α. Έρουιγκουρ είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Κεμαλικής Σκέψης, συμμετέχοντας ενεργά το προηγούμενο διάστημα στη διοργάνωση των συλλαλητηρίων σε ολόκληρη την Τουρκία, υπέρ του κοσμικού κεμαλικού καθεστώτος και κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ την οποία κατηγορεί ότι επιδιώκει την εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος, κατάργηση των αρχών του κεμαλικού κράτους και υποχωρητικότητα σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, όπως το Κουρδικό, οι σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ, το Κυπριακό, ο εκδημοκρατισμός κ.ά.
Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών για την εθνικιστική Εργκενέκον, η οποία κατηγορείται για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης με στόχο την ανατροπή της, συνελήφθησαν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας άλλα 25 άτομα, τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου Κεμαλικής Σκέψης. Οι συλλήψεις συνοδεύτηκαν από επιδρομές της αστυνομίας σε διάφορα παραρτήματα του Συνδέσμου, μεταξύ των οποίων και παρατήματα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγιναν οι 17 από το σύνολο των συλλήψεων.
Μεταξύ των συλληφθέντων ξεχωρίζουν τα ονόματα του ανταποκριτή της κεμαλικής εφημερίδας Cumhuriyet στην Αγκυρα, Μουσταφά Μπαλμπάι, του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Tercuman Ουφούκ Μπουγιούκτσαλεμπί, του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας Σινάν Αϊγκιούν, του συγγραφέα Ερόλ Μουτερτζιμλέρ, γνωστού για τιις έρευνές του σχετικά με το τουρκικό βαθύ κράτος, του αρχιπλοίαρχου Ιλκέρ Γκιουβέν.
Σύμφωνα, με δήλωση του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουρί Γκιουργκιούρ, στην τουαλέτα του γραφείου του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας βρέθηκε στις 10 Απριλίου, στη διάρκεια τεχνικών εργασιών, ένα όπλο για το οποίο διεξάγεται έρευνα.
Εν τω μεταξύ, με την αγόρευση του γενικού εισαγγελέα για το κλείσιμο του κόμματος του κ. Ερντογάν (ΑΚP) στην Τουρκία ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 71 στελεχών του, μεταξύ των οποίων του ίδιου του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο εισαγγελέας του Εφετείου εισηγήθηκε την απαγόρευση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Την Πέμπτη το ΑΚP θα παρουσιάσει την υπερασπιστική του γραμμή. Το κόμμα θα εκπροσωπήσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας Τζεμίλ Τσιτσέκ.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
3 σχόλια:
επίσης, άσχημο...
δε πρέπει να σχετίζεται με Ιράκ-Ιράν και τις πρόσφατες κόνξες των Τούρκων;
πιθανότατα εκεί δε φτάνουν οι πύραυλοι του Ιράκ...
σόρρυ
Ιράν
Aυτό δεν το ξέρουμε...
αλλά είναι άξιο απορίας το ότι παρόλο που η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις μεγαλύτερες εσωτερικές (κοινωνικό-πολιτικές κυρίως και έπειτα οικονομικές) αναταράξεις στην ιστορία της, ταυτόχρονα, βρίσκεται ξανά να διαπραγματεύται με όλους τους "μεγάλους" και "μεσαίους" σαν "μεγάλη" και η ίδια.
Διαπραγματεύται με έναν πιο οθωμανικού τύπου και μεγέθους τρόπο. Οι ευκαιρίες στο διεθνές επίπεδο την αφήνουν λιγότερο αδιάφορη και φαίνεται να καταφέρνει να κερδίζει διαπραγματευτικό bonus από όλα όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο γεοπολιτικό χώρο της.
Τώρα όσον αφορά τα εσωστρεφή...δικαστικό πραξικόπημα θα γίνει, στρατιωτικό πραξικόπημα, θρησκευτικό (?αρκετά πιθανό!)ή και κοινωνικό-πολιτική "επανάσταση"...πάντως ένα είναι το μόνο σίγουρο.
Η Τουρκία αναδιαρθρώνεται.
Συνταγματικά, και γενικότερα όσον αφορά την αναδιάρθρωση της "διευθύνουσας εξουσίας".
Πάντως δεν έχει να κάνει τόσο με εξωστρεφείς επιρροές αλλά κυρίως με εσωτερικούς πυρήνες εξουσίας (κυρίως οικονομικής βέβαια). Άλλωστε δεν είναι όλοι οι στρατιωτικοί με τον Στρατό ή όλοι οι πολιτικοί κεμαλιστές ή όλοι οι μουσουλμάνοι με τους κληρικούς.
Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα. Αύριο αυτά που θα πεί ο Ερντογάν και ο Γκιούλ, θα γραφτούν στην Ιστορία.
Δημοσίευση σχολίου