Κατά της απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος η εισήγηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως μετέδωσε το CNN-Turk
Ο Εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου υποβάλλει εισήγηση, σύμφωνα με την οποία δεν θα πρέπει να απαγορευθεί το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία εξαιτίας των ισλαμιστικού χαρακτήρα επιλογών του -που αντιτίθενται στον «κοσμικό» χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, κατά τους επικριτές-μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.
Πρόκειται, σημειωτέον, για μία νομική ενέργεια, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, σε σχέση με την απόφαση για το ζήτημα, η οποία θα ληφθεί μεταγενέστερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.
Είναι, όμως, απαραίτητο να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο αυτή η εισήγηση, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η σχετική νομική διαδικασία, όπως αναφέρουν νομικοί αναλυτές. Υπενθυμίζεται μεγάλος αριθμός σπουδαίων αποφάσεων του ίδιου Δικαστηρίου, που δεν «ακολούθησαν» την εισήγηση του Εισηγητή του.
Κορυφαίος Εισαγγελέας της Τουρκίας ζητεί να απαγορευθεί το κυβερνών κόμμα για επιλογές του, που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, κάτι όμως που το κυβερνών κόμμα αντικρούει πάγια.
Μέσα στον Αύγουστο, πιθανόν στις αρχές του, αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για το κυβερνών κόμμα.
Πηγή: Kαθημερινή με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πάλη εξουσίας και στρατηγών στην Τουρκία
Το άγνωστο για τους πολλούς παρασκήνιο μιας συνεχούς πάλης εξουσίας όχι μόνο ανάμεσα στο κεμαλικό - στρατιωτικό κατεστημένο, αλλά και στις τάξεις του στρατεύματος, αποκαλύπτεται καθώς οι σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης Εργκένεκον βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Καταιγισμός πληροφοριών, εκτιμήσεων και αποκαλύψεων του τουρκικού Τύπου ακολούθησαν την παραπομπή σε δίκη των «86» από τον γενικό Εισαγγελέα Αϊκούτ Εντζίν, προχθές στην Κωνσταντινούπολη.
Οι κατηγορίες εις βάρος απόστρατων στρατηγών, επιχειρηματιών, εκπροσώπων του παρακράτους ή και της μαφίας, αφορούν τη «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα, απόπειρα διά της βίας ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, υποκίνηση του λαού σε εξέγερση κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατοχή εκρηκτικών, χρήση τους και υποκίνηση τρίτων σε εγκληματικές πράξεις, υποκίνηση τρίτων στην ένοπλη επίθεση εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2006 και στην επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον των γραφείων της Τζουμχουριέτ στην Κωνσταντινούπολη, την κατοχή απόρρητων εγγράφων απτόμενων της εθνικής ασφαλείας, παρακίνηση στρατιωτών σε ανυπακοή, απροκάλυπτη υποκίνηση σε μίσος και εχθρότητα». Η διατύπωση και οι κατηγορίες εις βάρος των ενεχομένων στην υπόθεση Εργκένεκον συνοψίζουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τις βασικότερες πτυχές της σκληρής διαμάχης ανάμεσα στον Ερντογάν και στο στράτευμα, φέρνουν όμως στο φως και πτυχές μιας εξίσου σκοτεινής πάλης εξουσίας στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Εντυπωσιακά είναι τα όσα γράφονται, ενώ αναμένεται σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η κατάθεση του αρχικού πορίσματος, από το οποίο θα κριθεί η τύχη του Ερντογάν και του ΑΚΡ.
Με αφορμή την Εργκένεκον στο προσκήνιο επανήλθε η προσπάθεια του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κιβρίκογλου να εμποδίσει τη διαδοχή του στο αξίωμα από τον στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Κιβρίκογλου δεν κατάφερε να κλείσει το δρόμο στον Οζκιόκ, τοποθέτησε όμως σκληροπυρηνικούς δικούς του στη διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων και της χωροφυλακής, που σήμερα οδηγούν στην Εργκένεκον. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Οζκιόκ φέρεται ως ο βασικός συντελεστής που απέτρεψε πραξικόπημα κατά του κ. Ερντογάν.
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των διοικητών του στρατεύματος» διακρίνει στις σημερινές εξελίξεις στην Τουρκία ο Τούρκος αρθρογράφος Μεμέτ Αλί Μπιράντ, αποδίδοντας στον στρατηγό Οζκιόκ το ρόλο του «μάρτυρα - κλειδί», ο οποίος, εφόσον καταθέσει, θα προσδώσει στην έρευνα για την Εργκένεκον την απαραίτητη εγκυρότητα. Ο αρθρογράφος ελπίζει σε ταχεία και ανεπηρέαστη έκβαση της δίκης. Αυτό, όμως, θα κριθεί μεταξύ 1ης και 14ης Αυγούστου από το αρμόδιο να κρίνει Δικαστήριο Σοβαρών Εγκλημάτων, που ενδέχεται να απορρίψει το κατηγορητήριο κατά των «86» ως ανεπαρκές. Χθες, ωστόσο, στην έρευνα για την Εργκένεκον παρενέβη και η στρατιωτική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό TRT, στρατιωτικός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος δύο απόστρατων αξιωματικών για κλοπή χειροβομβίδων με στόχο την ανατροπή του κ. Ερντογάν.
Πηγή: Καθημερινή
4 σχόλια:
χαμός!
να δούμε τι θα βγει κι από αυτό...
Zoύμε στην δεκαετία του '10...
..κάθε μέρα και μια άλλη συγκίνηση!!
καλό!
καλημέρα!
Πολύ καλημέρα φίλε μου... !
Δημοσίευση σχολίου