Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα υποστηρίξει στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν, αλλά θα επιμείνει στην επίλυση των προβλημάτων γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό αποσαφήνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, όπου ενημερώθηκαν από τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Eνωσης, Χαβιέ Σολάνα, για τις συνομιλίες του περασμένου Σαββατοκύριακου, στη Γενεύη, με την ιρανική πλευρά.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, τόνισε ότι εναπόκειται τώρα στο Ιράν να απαντήσει στις προτάσεις των «έξι» (των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) προσθέτοντας ότι η Βρετανία, όπως και οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, «εστιάζουν 100% στη διπλωματική οδό». Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Τζον Μακέιν, είχε δηλώσει, αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ «ένα νέο Ολοκαύτωμα» εναντίον των Εβραίων. Διευκρίνισε, δε, ότι τάσσεται υπέρ αποτελεσματικότερων κυρώσεων στο Ιράν υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούμε να μελετήσουμε πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιλογής».
Στον αμερικανικό Τύπο, πάντως, κυριαρχεί η εκτίμηση πως η Τεχεράνη επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των «έξι». Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ιρανική αντιπροσωπεία διένειμε στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης εντελώς προχειρογραμμένο, δισέλιδο έντυπο με κραυγαλέα ορθογραφικά λάθη, προκαλώντας τον καγχασμό ακόμη και του Ρώσου αντιπροσώπου. «Αν επιχειρούσαμε να υλοποιήσουμε τις διαδικαστικές προτάσεις τους, θα εγκαινιάζαμε έναν διάλογο που θα κρατούσε αρκετά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ο Ιρανός αντιπρόσωπος Σαέντ Τζαλιλί εμφανίστηκε αδιάλλακτος στην κεντρική πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας για «αμοιβαίο πάγωμα» (freeze–for–freeze): Δηλαδή, για παράλληλη αναστολή, επί ένα δεκαπενθήμερο, του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου και της επιβολής νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα. Η αδιαλλαξία της Τεχεράνης προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση ύστερα μάλιστα από τη χειρονομία καλής θέλησης των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν για πρώτη φορά στη Γενεύη, για απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς, νούμερο τρία στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κοινή στρατηγική
Περισσότερο εποικοδομητικές διαγράφονται οι εξελίξεις στις σχέσεις του Ιράν με το γειτονικό και παραδοσιακά ανταγωνιστικό Πακιστάν. Ο σύμβουλος του Πακιστανού πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας, Ρεχμάν Μαλίκ, ανακοίνωσε χθες στο Ισλαμαμπάντ, έπειτα από συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, ότι οι δύο χώρες κατέστρωσαν κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών, οι οποίοι δρουν στο Ιράκ έχοντας ορμητήρια στις δύο χώρες. Επιπλέον, το κατά κύριο λόγο σουνιτικό Πακιστάν και το κυρίως σιιτικό Ιράν θα συγκροτήσουν κοινή επιτροπή ιερωμένων σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών στο Πακιστάν.
Πηγή: Γαλλικό Reuters