Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Η Μπαρουταποθήκη της Γειτονιάς μας


Διαπραγματεύσεις τέλος
Ο κύβος ερρίφθη για το Κόσοβο, ανησυχία παρά τις δεσμεύσεις για αποφυγή βίας


Απειλή συγκρούσεων από παραστρατιωτικές ομάδες στο Κόσοβο

Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις (ή μάλλον προσπάθειες διαπραγματεύσεων) στην περίπτωση του Κοσόβου, ήταν ανώφελες..
Και τα χειρότερα έπονται εμπρός μας.


Με την  Φρουρά του Τσάρου Λαζάρου να ανακοινώνει
«Ο πόλεμος στη Σερβία είναι αναπόφευκτος»(η σερβική παραστρατιωτική οργάνωση, ανακοίνωσε και νέα συγκέντρωση στελεχών της στις 28 Νοεμβρίου, στη διοικητική δίοδο Μερντάνε)

και τον Αλβανικό Εθνικό Στρατό να αντιλέγει
«Απειλούμαστε ακόμα από τη Σερβία και από τη Φρουρά του Τσάρου Λαζάρου. Ο σημαντικότερος εχθρός μας είναι η Σερβία, η Φρουρά του Τσάρου Λαζάρου και οι φίλοι τους, ήτοι η KFOR, η Αστυνομική Υπηρεσία Κοσσυφοπεδίου και η TMK»,

..προσθέτοντας την σημερινή δήλωση «Δυστυχώς τα δύο μέρη δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία» (εκπρόσωπος της ΕΕ Βολφγκανγκ Ίσινγκερ)

..δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα!

Ο εξοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων δεν είναι Ζωνιανά.. Η κατάσταση αν φτάσει σε οργανωμένη σύρραξη, δεν νομίζω ότι θα μπορούν οι διεθνείς δυνάμεις (και μάλλον μπορεί και κάποιους να τους βολεύει αυτό!) να μπορέσουνε να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο..

Δυστυχώς για τον απλό κόσμο, η κατάσταση πάει τελικά να εκτονωθεί με τον χειρότερο τρόπο, παρότι όλοι μας, είχαμε -κατα κάποιο τρόπο- πιστέψει ότι η βαριές συρράξεις τελειώσανε. 

«Η Ρωσία ήταν και παραμένει προσηλωμένη σε μια συμβιβαστική λύση μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο απεσταλμένος της Μόσχας και πρόσθεσε πως «οι συνομιλίες οδήγησαν σε κάποια συγκεκριμένα, φανερά αποτελέσματα».

Ο νοών νοήτο ... ! Ήταν οι συνομιλίες από μόνες τους ή ήταν το πλαίσιο το συνομιλιών που οδήγησε σε «κάποια συγκεκριμένα, φανερά αποτελέσματα»;

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ "ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ" ΝΑΤΟ-ικών ΔΥΝΑΜΕΩΝ



Eνενήντα Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο βόρειο Κόσοβο τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της KFOR, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή, κ. Λορέν Λαρός.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών στο βόρειο Κόσοβο δεν σχετίζεται με τη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος της περιοχής.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR θα σταθμεύσουν στο Νότινγκ Χιλ, κοντά στο Λεπόσαβιτς, για περίπου έναν μήνα.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αντικαταστήσουν αύριο τους Ούγγρους συναδέλφους τους.

Εξάλλου, πριν από δύο ημέρες ξεκίνησε η ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών, από το τμήμα εφέδρων του ΝΑΤΟ, επίσης στο βόρειο Κόσοβο, όπου θα παραμείνουν έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Συνολικά 16.000 στρατιώτες της KFOR υπηρετούν σε διάφορες περιοχές του Κοσόβου και μαζί με την αστυνομία του Κοσόβου και αυτή της UNMIK έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. (πηγή:Ελεύθερος Τύπος)

Αν βάλουμε τα 12.000 μέλη του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, τα οποία εκπαιδεύονται σε καθημερινή βάση και τα (maximum) 5.000 μέλη της Φρουράς του Τσάρου Λαζάρου .. τι να κάνουνε 16.000 στρατιώτες;;

Τα σχόλια δικά σας!

Υ.Γ.Το άρθρο θα ανατροφοδοτείται σε τακτική βάση αυτές τις κρίσιμες μέρες και θα ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη.
___________________________________________________________

UPDATE  30/11/2007   
12:17 (source:Newsroom ΔΟΛ)



Η Σερβία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στο Κόσοβο αν ανακηρύξει την ανεξαρτησία του μετά τις 10 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς.

«Η Σερβία δεν βλέπει την KFOR (την ΝΑΤΟϊκή δύναμη) σαν εχθρό» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αντίθετα, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι 16.000 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες στο Κόσοβο θα επέμβουν για να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής που θα οδηγούσε σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.

Σχόλιο: Πως φορτώνουμε στο ΝΑΤΟ τις ευθύνες για ότι γίνει....
_________________________________________________________________

UPDATE : 31/12/2007
(Source: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό)


Αύριο, ο εκπρόσωπος της ΕΕ Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, της Ρωσίας Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Φρανκ Ουίσνερ θα επισκεφθούν το Βελιγράδι και τη Πρίστινα, προτού ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν στις 10 Δεκεμβρίου την έκθεσή τους στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Οι Αλβανοί Κοσοβάροι έχουν διακηρύξει πως κινούνται άμεσα προς ανεξαρτησία. Αφότου απέτυχε και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, ο πρώην διοικητής του UCK Χασίμ Θάτσι, που θα αναλάβει σύντομα την πρωθυπουργία του Κοσόβου, επανέλαβε ότι μετά την 10η Δεκεμβρίου η Πρίστινα θα συντονίσει μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ την πορεία της προς την ανεξαρτησία

______________________________________________________________

3 σχόλια:

geokalp είπε...

βαλκάνια και μέση ανατολή...
υπάρχουν κι αλλού τέτοιες εστίες που δεν μπορούν/γίνεται να σβήσουν;

ωραία η τελευταία φώτο!

Τdi είπε...

Αν έπρεπε να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για κάθε θύμα του 20ου αιώνα, ο 20ος θα ήταν ένας βουβός αιώνας!

Τις καλημέρες μου!

Τdi είπε...

Υ.Γ. Μα κάποιος πρέπει να ξοδέψει αυτά τα πυρομαχικά που μείνανε το '98-'99 !!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»