Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2007

Είναι τελικά το καρτέλ, καρτέλ;Τα καρτέλ σαν οντότητες αξιωματικά προϋποθέτουν την ύπαρξη κοινών και θεμελιωδών συμφερόντων, τα οποία άλλωστε είναι και η πλατφόρμα πάνω στην οποία κινούνται τα πιόνια αυτών, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος λήψης αποφάσεων που αφορούν ή θα αφορούν το κάθε ένα μέλος ξεχωριστά αλλά και την οικογένεια των μελών. Δηλαδή την αύξηση της εθνικής αλλά και της οικογενειακής κυριαρχίας.Τι γίνεται, στην περίπτωση όπου τα συμφέροντα ορισμένων από τα μέλη της οικογένειας, δεν συμβαδίζουν τόσο με τα συμφέροντα άλλων μελών της οικογένειας, ή ακόμα είναι και αντίθετα;(Chavez warns US at Opec summit)

Εξαρτάται. Από το μέγεθος της αποσυσπείρωσης κατ' αρχάς. Αν τα ποσοστά των "ανταρτών" του καρτέλ είναι της τάξεως του 26% τότε υπάρχει μια αδύναμη πλειοψηφία απέναντι σε μια ισχυρή μειοψηφεία, γιατί ένα καρτέλ
απαιτεί απόλυτο συντονισμό των μεγεθών.Μια ανταρσία του
1/4 (και έπεται παραπάνω) των συνολικών μεγεθών του καρτέλ θα δημιουργήσει μεγάλο handicapp στις συντονισμένες προσπάθειες των υπολοίπων μελών να επικρατήσουν επί των εξω-καρτελικών ανταγωνιστών.

Ας παραθέσουμε τώρα κάποια διασαφηνιστικά ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα
στην κουβέντα μας γιατί Scripta Manent και ..η μαγεία υπάρχει στους αριθμούς!

The Organization now has thirteen member states.
They are listed below with their affiliation dates. Note that although the official language of a 7-nation majority of OPEC member-states is Arabic, OPEC's official language is English. Only one member nation (Nigeria) has English as an official language. OPEC started out with 5 founding countries, but has since then added 9.

Οι Γειτονιές και οι Αρχηγοί των γειτονιών.

Africa
Angola (January 1, 2007)
Libya (December 1962)
Nigeria (July 1971)
Algeria (1969)

Middle East
Iran (September 1960)
Iraq (September 1960) (Excluded from OPEC production quotas since 1998)
Kuwait (September, 1960)
Qatar (December 1961)
Saudi Arabia (September 1960)
United Arab Emirates (November 1967)

South America
Ecuador (1963–1993, since 2007)[7]
Venezuela (September 1960)

Southeast Asia
Indonesia (December 1962; membership under review as Indonesia is no longer considered a net oil exporter by OPEC)

Prospective Members
Bolivia, Mexico, Sudan and Syria have been invited by OPEC to join.[8]
Sudan is currently seeking membership.[9]

Former Members
Gabon (full member from 1975 to 1995)


  (Venezuela+Iran= 26% of Τοtal Quotas)


Βέβαια, ας σημειωθεί ότι ταυτόχρονα υπάρχει από το 1968 ο OAPEC
o οποίος είναι ουσιαστικά ένας πυρήνας μέσα στο ίδιο το καρτέλ, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων "φίλων", 
οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να είναι στο μεγάλο λόμπυ.
(Organization of Arab Petroleum Exporting Countries)

Algeria, Bahrain, Egypt, Iraq, Kuwait, Libya, Qatar, Saudi Arabia, Syria,
Tunisia(προς αποχώρηση),and the United Arab Emirates.Τι κάνει μια χώρα Αραβική (Arab); Tι είναι δηλαδή το καρτέλ μέσα στο καρτέλ;

Είναι η επι της ουσίας μια θεσμική οντότητα (που μαζί με την οργανωμένη μορφή
των ισλαμικών παραγόντων) "δένουν" τον Αραβικό κόσμο και τον προστατεύουν
από τα εξω-αραβικά συμφέροντα. Κάτι σαν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα
και Χάλυβα, η οποία ήταν και το πρώτο στάδιο της σημερινής ΕE.

Όλως περιέργως, λείπουνε και οι δύο "αντάρτες" του OPEC. Ο ένας γιατί δεν είναι αραβικό κράτος (Βενεζουέλα) και ο άλλος επειδή απλά δεν τον παίζουν οι γείτονές του (Ιράν).

Αύξηση της παραγωγής του O.P.E.C. ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σάμιουελ Μπόντμαν, αν και παραδέχθηκε ότι η τελική απόφαση έγκειται στο ίδιο το καρτέλ.

«Είμαι σε τακτική επαφή με τους υπουργούς Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και ζήτησα αύξηση της παραγωγής. Δεν έχω καμία προσδοκία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, όμως πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους προμηθευτές να εξασφαλίσουν επαρκή προσφορά στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόντμαν. (Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ζητούν οι ΗΠΑ)

Εντάξει..

Από την άλλη, ορισμένοι εξω-καρτελικοί παίχτες, αγωνιούν να δείξουν μια εικόνα σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και παράλληλα να ενισχύσει την παραγωγή, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Βίκτορ Χριστένκο, σε συνέντευξή του στη WSJ.

H Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον κ. Χριστένκο, θα παράγει περίπου 10,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2010, ενώ το τρέχον έτος η παραγωγή ανέρχεται στα 9,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε ότι η αύξηση, που σημειώθηκε στις αρχές αυτής της δεκαετίας, η οποία ήταν πάνω από 10% το χρόνο, δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Διαβεβαίωσε όμως ότι η παραγωγή στη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται, τη στιγμή που όλες οι παγκόσμιες αγορές ανησυχούν για την έλλειψη αποθεμάτων πετρελαίου. (Πετρέλαιο: Μικρή αύξηση παραγωγής από τη Ρωσία)

Με άλλα λόγια, θα αυξήσουμε την παραγωγή, αλλά όχι αρκετά. Καλές οι παλιές εποχές αλλά δεν είναι κάθε μέρα πασχαλιά.

Στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών, το πετρέλαιο έφτασε μία ανάσα πριν αγγίξει το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι, αν και τις τελευταίες ημέρες υποχώρησε ελαφρώς .. προς το παρών...Και η απάντηση στον τίτλο του άρθρου, όλη δική σας στα σχόλια!

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τα σχόλιά σας ... από τα πιο τεκμηριωμένα έως τα πιο απλά
και τυπικά.

--- FEEDBACK ---

Στα ύψη το πετρέλαιο, κάτω οι μετοχές

What is driving oil prices so high?

Opec pledges reliable oil supply

13 σχόλια:

geokalp είπε...

να προσθέσω ότι το "καρτέλ" προϋποθέτει και συμφωνίες που δεν δημοσιεύονται προκειμένου να υπάρχει έλεγχος επί της τιμής.
και γι' αυτό η λέξη "καρτέλ" έχει αρνητική χροιά ενώ ταυτόχρονα διώκεται!
(όχι στην Ελλάδα! - εδώ έχουμε σωστές τιμές στα γαλακτοκομικά!)

fotis1926 είπε...

TDI einai i proti fora pou blepo to bog sou, ta grapta sou deixnoun epipedo kai klasi se oti afora gnosi kai parousiasi dithnon ekselikseon. I antilipsi peri diafthoras tautoxrona einai sinepos mia anipostati agathoergia.

Ta sigxartiria mou kai katatheto tis ipiresies mou sta podia sas, bromere prigkipa.

SARaS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τdi είπε...

@geocalp

"το "καρτέλ" προϋποθέτει και συμφωνίες που δεν δημοσιεύονται προκειμένου να υπάρχει έλεγχος επί της τιμής"

και ο φίλος μας Αχμαντινετζαντ λέει

"Iran president says fossil energy below real price"

Μάλλον κάποιοι εκβιάζουν, ή μάλλον καλύτερα, τα λένε στη νύφη να τα ακούει η πεθερά!

Άλλοι δυτικοί οικονομολόγοι διαλαλούν επικείμενη επιβράδυνση και φόβους για την δημιουργία φαινομένων στασιμοπληθωρισμού, και άλλοι αφήνουν ανοιχτά μικρόφωνα να "προδίδουν" κουβέντες στο παρασκήνιο..Επίσης κάποιοι άλλοι απλά δείχνουν και εκφράζουν χαρούμενοι για την δύσκολη θέση που έρχεται η -πλήρως εξαρτημένη από τους υδρογονάνθρακες- οικονομία των ΗΠΑ και κατ'επέκταση η Ευρώπη. Πολύ σωστά γράφεις στο χθεσινό σου άρθρο.

Ότι δηλαδή, το πετρέλαιο, είναι το αγαπημένο άθλημα των κερδοσκόπων..τα τελευταία 150 χρόνια..

Και έχουμε μια άλλη πρώτη ύλη η οποία ακόμα ΔΕΝ διαπραγματεύεται στις παγκόσμιες οργανωμένες αγορές όπως το πετρέλαιο. Τίποτα λοιπόν δεν είδαμε ακόμα. Τώρα αρχίζει το ράλι.
Μάλιστα, στο Economist του Νοεμβρίου γράφεται ότι αν το πετρέλαιο ξεπεράσει το φράγμα των 100$, πιθανά να αντιπετωπίσουμε τιμές έως και 4 $/litre (σε τιμές καταναλωτή)!
Δεν μ'αρέσει να είμαι απαισιόδοξος, αλλά όσον αφορά το ενεργειακό θέμα, όταν μιλάμε για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είμαστε καταδικασμένοι να υποκείμεθα σε διεθνή κερδοσκοπικά και γεωπολιτικά (μαζί πάνε) παιχίδια. Είναι εκεί που οι "Παίχτες" αποφασίζουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, και να ξαναεπαναφέρουν την "δικαιοσύνη και την ελευθερία" στους άμοιρους καταπιεσμένους λαούς, βοηθόντας τους βέβαια σαν σοφοί που είναι, να εκμεταλλευτούν τα καλούδια στο υπέδαφός τους και να πολεμήσουνε την τρομοκρατία...

Μην πάμε στα όπλα, κλάδος ο οποίος επίσης πουλάει κυρίως σε $ και έχει και αυτός ένα τζιράκο διεθνώς..

@fotis1926

Καλέ μου φίλε, εσύ με κάτι παρεξηγήθηκες τώρα και δεν έχω καταλάβει για ποιόν λόγο. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος?

Τι εννοεί ο ποιητής όταν λέει "Η αντίληψη περί διαφθοράς ταυτόχρονα είναι συνεπώς μια ανυπόστατη αγαθοεργία."?

Τα τελευταία σχόλια ήταν χαριτωμένα και ιδιαίτερα ποιητικά πάντως..

Τdi είπε...

Η πυρηνική τεχνολογία, είναι ένα αρκετά "ψωμάτο" θέμα, για το οποίο υπόσχομαι ότι στο εγγύης μέλλον θα γίνει αναφορά.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια saras. Καλή επιτυχία με την νέα σου προσπάθεια!

SARaS είπε...

Κατ'αρχήν τα συγχαρητήριά μου για την ποιότητα του blog και την ποσότητα των πληροφοριών του. (Να κάνω και τη διαφήμισή μου, δείτε τα εξής blog : www.sklir.blogspot.com,www.projectsaras.blogspot.com)
Βλέπουμε λοιπόν ότι το παιχνίδι (όπως λέει ο TDI) έχει αρχίσει για τα καλά... Θα ήθελα όμως αν είναι δυνατόν να στρέψουμε λίγο την προσοχή μας στις 'εναλλακτικές' μορφές ενέργειας. Ποία μορφή ενέργειας αναμένετε ότι θα επικρατήσει και ποία η γνώμη σας για την πηρυνική ενέργεια και τις προοπτικές της; Αν μπορούσε ο TDI μια που είναι αρκετά ενημερωμένος να γράψει ένα άρθρο πάνω σε αυτό το θέμα και τις γεωγραφικές,πολιτικές,οικονομικές... αιτίες-συνέπειές του νομίζω θα άξιζε. (ειδάλλως ενημερώστε με αν σαν ενδιαφέρει και θα προσπαθήσω να αναρτήσω στο www.projectsaras.blogspot.com σχετικά σύντομα ένα άρθρο πάνω σε αυτό το θέμα)

Ανώνυμος είπε...

de katalavaino ayto to eironiko ifaki foti 1926
de ta leei kala o TDI?

Tseroki-dis είπε...

Τα συγχαρητήριά μου τdi, και να συνεχίσεις έτσι και ακόμα καλύτερα.

Μου έδωσες πολύ δυνατά ερεθίσματα για ψαξούρα ρε φίλε. Δεν ήξερα ότι παίζουν τόσο καλές πηγές πληροφόρησης από ελληνικά blogs (τώρα έβαλα adsl) και σε προτείνω ανεπιφύλακτα. Επίσης πολύ δυνατοί και οι σύνδεσμοί σου.

## Ρε fotis1926, με τι ξενέρωσες και κάθεσαι και λες τέτοια πράγματα.
Δεν ήταν καλό το άρθρο ή τα λέει λάθος ο τdi?
Κάνε καμιά άλλη δουλειά ρε φίλε και άσε τις ΝΤΕΜΕΚ κουλτουριαρίστικες κριτικές. Άνοιξε λίγο το μυαλό σου!

Μπράβο ξανά τdi !

Τdi είπε...

Ευχαριστώ πολύ Tseroki-dis, με τιμά ιδιαίτερα ο σχολιασμός σου και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Θα ήθελα πάντως να συνεχίζαμε την ανάλυση του άρθρου και εντός των σχολίων και να μην δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στους σχολιασμούς των άλλων επισκεπτών όταν δεν έχουνε να κάνουνε με το εκάστοτε θέμα που αναρτάται.

Ευχαριστώ ξανά για το ενδιαφέρον σας και τον χρόνο που ξοδέψατε για να διαβάσετε τα άρθρα. Ελπίζω με τον καιρό, να γίνω καλύτερος και σ'αυτό μπορείτε εσείς να βοηθήσετε με την καλόβουλη κριτική και τους ΟΠΟΙΟΥΣ σχολιασμούς σας.

Εξάλλου, η ενημέρωση στο WhisperSpot είναι αμφίδρομη!

geokalp είπε...

με αφορμή το link που έβαλες και μου απάντησες...

δεν έχω καταλάβει τελικά τι γίνεται με το Ιραν...
1. πριν μήνες ο τεξανός έβγαζε σπυριά...
2. οι Ρώσοι μάλλον δεν θέλουν να πειραχθεί το Ιραν (δεν μπορούν να τα δώσουν κι όλα...)
3. ο Ιρανός πήγε επίσημη επίσκεψη... δεν πας έτσι επίσημη επίσκεψη... πρέπει να έχεις να κάνεις κάποια συμφωνία... να πάρεις (εύνοια) και να δώσεις (υποταγή)... έτσι γίνεται με όποιον πάει...
4. μετά, πρώτα πήγε εκεί κι ο Σαρκοζί, μετά η Μέρκελ... μολίς συναντήθηκαν μεταξύ τους έβγαλαν χολή για το Ιράν...
5. Ο Ιρανός λέει από τηλεοράσεως ότι το πρόγραμμα πυρηνικών πάει καλά...

τον κρατάνε καβάτζα αλά Σαντάμ και συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της τρομοκρατίας που έχει αρχίσει να ξεφτίζει???????

ετοιμάζονται για εισβολή ενόψη ύφεσης σε μελετημένο σχέδιο χωρίς πολλές απώλειες?

ελιγμοί καθώς ο εχθρός είναι μάλλον μόνο η Κίνα?

(και στο μεταξύ ο Ρώσος τρίβει τα χέρια του και ίσως ακονίζει κι αυτός μαχαίρια...)

σκέψεις που ακόμα ψάχνονται...

Τdi είπε...

@geokalp

Τα νέα μεταψυχροπολεμικά χαρακώματα αρχίζουνε και διακρίνονται κατά την ταπεινή άποψή μου.. Ότι και αν προσχηματικά τίθεται, είναι για να γεμίζουνε οι σειρές και για να χύνεται μελάνι πολιτικής προπαγάνδας. Αυτό διαφαίνεται από τα εξής γεγονότα:

1. To Ιράν παλεύει ενάντια σχεδόν σε όλη την διεθνή κοινότητα για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων (ελαφρού και βαρέου ύδατος ένα και το αυτό είναι..και οι εκάστοτε κυβερνήσεις το ξέρουνε αυτό) ενώ η Τουρκία απλά το ανακοίνωσε και κανένας (ούτε καν η Ελλάδα) δεν τους αντιπαρατέθηκε.

2. Η μάχη με το πετρέλαιο αρχίζει και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με το αντίπαλο στρατόπεδο στην Κεντρική Ασία (Ρωσία-Κίνα-Ιράν), έτσι ο τεξανός πάει να κάνει πράξη αυτό που οι Βρετανοί τους μάθανε χρόνια τωρα να κάνουνε σ'αυτές τις περιπτώσεις..Διαίρει και Βασίλευε, Τρομοκρατία Vs Δημοκρατία κτλ κτλ.

3. Η προετοιμασία για τον νέο κύκλο διεκδικήσεων ξεκινά, καθώς όντως (!) η Κίνα ολοένα και περισσότερο επηρεάζει τις διεθνείς εξελίξεις (βλέπε κατάσταση στο Σουδάν, China, Sudan trade records billions).

4. Έχουμε επίσης το North Passage ή North Commercial Highway, δήλ. το πέρασμα του Βορείου Πόλου, το οποίο αποδείχτηκε πολύ ισχυρό handicapp για τις ΗΠΑ και αντίστοιχα ένα από τα ατού των Ρώσων. Αυτό, ξέρει ο τεξανός και ο Χαλιμπάρτονίστας, one way or another πρέπει να αντισταθμιστεί, γιατί αν δεν αντισταθμιστεί, η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του κόσμου, θα ζοριστεί ιδιαίτερα να ζητά άδεια και μερίδιο από τον Πούτιν, τους Νορβηγούς και τους Δανούς!

5. Όσο για τον Σαρκοζί και την Μέρκελ, μάλλον κάτι που να αφορά την Τουρκία μου φαίνεται εμένα συμφωνήθηκε, και απλά δεν βγήκε στη φόρα..Η αναφορά στο Ιράν, δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση ότι κάτι συμφωνήθηκε.

6. Επιχείρηση Ασπίδα στη Ρωσία = μάλλον λιγάκι ΦΙΑΣΚΟ, αλλά δεν μπορούσε να μην πράξουν οι ΗΠΑ έτσι, καθώς το βάρος της ευθύνης πιάνει κυρίως Τσεχία, Πολωνία κτλ που θέλουνε να απογαλακτιστούνε, και μ'αυτόν τον τρόπο φέρνουνε (οι ΗΠΑ) άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους.

ΠΑΝΤΩΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝΕ ΕΞΩ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ!

Το διπολικό ούτε να την χωνέψει μπορεί όυτε να την αγνοήσει μπορεί.. Για εμένα, η καίρια κίνηση θα είναι η στάση της Ρωσίας από εδώ και στο εξής, η οποία και συνορεύει με τον κόκκινο γίγαντα, και οι επιρροές του γίγαντα δεν αφήνουνε αλώβητα τα ρωσικά συμφέροντα..
Η στάση της Ρωσίας είναι το κλειδί των αυριανών συσχετισμών, και βλέπουμε ότι και ο Πούτιν το έχει αντιληφθεί προ πολλού.
Δεν πάει άλλωστε να ξανακάνει τον κύκλο της εξουσίας γιατί είναι απλά αλαζόνας (όπως θέλει η Δυτική προπαγάνδα να εκφράζει), αλλά γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η περίοδος των ισορροπιών δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα!

Υ.Γ. Το Αφγανιστάν είναι η χώρα κλειδί ή μπορούμε να πούμε, ένας δείκτης που δείχνει προς τα που "γέρνει" το νέο σημείο ισορροπίας στη Ευρασία..

Τdi είπε...

Καλημέρα !

Τdi είπε...

Και μια γεύση ακόμα από Αφρική

Ownership of the oil-rich Bakassi peninsula?

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»