Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Βόρειος Πόλος ή Commercial Highway



Plain sailing on the Northwest Passage

Νέες διαδρομές σημαίνει ότι η βιομηχανία πλωτών μεταφορών ανασχηματίζει πια τον χάρτη μεταφορικών υπηρεσιών ώστε το σύνολο της απόστασης να ελαχιστοποιεί το κόστος ή πολύ καλύτερα να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα ... (Ας θυμήσουμε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το 90% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ, όπου η ναυπηγική βιομηχανία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών €20 δισ. και απασχολεί 350.000 εργαζόμενους.)




Νέες «κρίσιμες διαδρομές» δημιουργούνται, με αποτέλεσμα τα κράτη που υποδέχονται τις διαδρομές αυτές να αδράξουνε την διπλωματική ευκαιρία και να δημιουργήσουν νέα κανάλια πίεσης στην Διεθνή Διπλωματία ...

(Ας μην ενδώσουμε και βάλουμε και πάλι τους υδρογονάνθρακες στην κουβέντα, αν και σαφώς, το μεταφορικό πάει χέρι χέρι με το ενεργειακό ....)

Αν κοιτάξουμε καλά τον χάρτη δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε τους Παίχτες..


Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι Νορβηγοί και Δανοί για πρώτη φορά είναι διατεθιμένοι να συζητήσουν με τους Ρώσους θέματα που αφορούν την υφαλοκριπίδα του Βόρειου Ωκεανού.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο Καναδάς συμφωνεί περισσότερο με την πλευρά των ΗΠΑ για μη συζήτηση ακόμα του προαναφερθέντος θέματος.

Προκαλώ τον σχολιασμό σας ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»