Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Οι σύμβουλοι των πειρατών

Οι Σομαλοί πειρατές παίρνουν οδηγίες και πληροφορίες για τους στόχους τους από ανθρώπους τους που έχουν βάση την αγγλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Λονδίνου «Evening Standard».

Ειδικοί στα θέματα ασφαλείας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, πιστεύουν ότι οι Σομαλοί πειρατές, διαθέτουν ένα δίκτυο «συμβούλων» οι οποίοι τους δίνουν πληροφορίες για τα πλοία που είναι ευάλωτα.

Η κατάληψη από τους πειρατές πρόσφατα ενός τούρκικου, ενός ελληνικού και ενός ισπανικού πλοίου ήταν αποτέλεσμα πληροφοριών που διέρρευσαν από το Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι η αγγλική πρωτεύουσα είναι το κέντρο της διεθνούς ναυτιλίας και το παγκόσμιο κέντρο για ναυλώσεις και ασφάλιση πλοίων.

Ο ιδιοκτήτης του τουρκικού πλοίου το οποίο μετέφερε χημικά προϊόντα όταν καταλήφθηκε από πειρατές, αποκάλυψε στην εφημερίδα «Evening Standard» ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι πειρατές ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το Λονδίνο.

«Γνώριζαν πολύ καλά το πλοίο, γνώριζαν το εμπόρευμά του, γνώριζαν τον προορισμό του και το λιμάνι ανεφοδιασμού του, γνώριζαν τα πάντα», δήλωσε ο Τούρκος εφοπλιστής Χάλμουντ Ντίνσελ.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

Manoliscus είπε...

Είδηση που έρχεται να επιβεβαιώσει πως η θαλάσσια πειρατεία παραμένει παραδοσιακά βρετανική υπόθεση ;)

Τdi είπε...

Φαντάζομαι η ύπαρξη insiders μπορεί να δικαιλογηθεί με δύο ενδεχόμενα σενάρια:

1. Είτε οι "πειρατές" έχουν γίνει πια μαφία, δηλ. οργανωμένο έγλημα με κανονικότατους μάνατζερ και στρατηγική, γεγονός που καταλήγει ότι έχουν τα κεφάλαια και τις διασυνδέσεις ώστε να προσλαμβάνουν τέτοιους "συμβούλους".

2. Είτε το φαινόμενο είναι παραφυάδα μιας πολύ πιο οργανωμένης στρατηγικής παρασκηνίου για να εκφοβίζεται ο ανταγωνισμός, να μπορούν να ξεφορτώνονται κάθε λογής απόβλητα ανενόχλητα και τ'ελος να δικαιολογηθεί κάποια στιγμή μια οργανωμένη pro-active επίθεση στις ανυπάκουες περιοχές της ανατολικής αφρικάνικης ακτής...στρατηγικότατης σημασίας αν σκεφθεί κανείς ότι ένα τρομαχτικό ποσοστό εμπορευμάτων από την Ασία αναπόφευκτα πρέπει να περάσει από τούτα τα στενά για να βγεί στο Σουέζ...

Εν κατακλείδι, έχεις απόλυτο δίκιο.

Όντως η Βρετανία έχει το μεγαλύτερο know-how όσον αφορά την πειρατεία...

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»