Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Η Μπαρουταποθήκη της Γειτονιάς μας


Διαπραγματεύσεις τέλος
Ο κύβος ερρίφθη για το Κόσοβο, ανησυχία παρά τις δεσμεύσεις για αποφυγή βίας


Απειλή συγκρούσεων από παραστρατιωτικές ομάδες στο Κόσοβο

Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις (ή μάλλον προσπάθειες διαπραγματεύσεων) στην περίπτωση του Κοσόβου, ήταν ανώφελες..
Και τα χειρότερα έπονται εμπρός μας.


Με την  Φρουρά του Τσάρου Λαζάρου να ανακοινώνει
«Ο πόλεμος στη Σερβία είναι αναπόφευκτος»(η σερβική παραστρατιωτική οργάνωση, ανακοίνωσε και νέα συγκέντρωση στελεχών της στις 28 Νοεμβρίου, στη διοικητική δίοδο Μερντάνε)

και τον Αλβανικό Εθνικό Στρατό να αντιλέγει
«Απειλούμαστε ακόμα από τη Σερβία και από τη Φρουρά του Τσάρου Λαζάρου. Ο σημαντικότερος εχθρός μας είναι η Σερβία, η Φρουρά του Τσάρου Λαζάρου και οι φίλοι τους, ήτοι η KFOR, η Αστυνομική Υπηρεσία Κοσσυφοπεδίου και η TMK»,

..προσθέτοντας την σημερινή δήλωση «Δυστυχώς τα δύο μέρη δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία» (εκπρόσωπος της ΕΕ Βολφγκανγκ Ίσινγκερ)

..δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα!

Ο εξοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων δεν είναι Ζωνιανά.. Η κατάσταση αν φτάσει σε οργανωμένη σύρραξη, δεν νομίζω ότι θα μπορούν οι διεθνείς δυνάμεις (και μάλλον μπορεί και κάποιους να τους βολεύει αυτό!) να μπορέσουνε να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο..

Δυστυχώς για τον απλό κόσμο, η κατάσταση πάει τελικά να εκτονωθεί με τον χειρότερο τρόπο, παρότι όλοι μας, είχαμε -κατα κάποιο τρόπο- πιστέψει ότι η βαριές συρράξεις τελειώσανε. 

«Η Ρωσία ήταν και παραμένει προσηλωμένη σε μια συμβιβαστική λύση μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο απεσταλμένος της Μόσχας και πρόσθεσε πως «οι συνομιλίες οδήγησαν σε κάποια συγκεκριμένα, φανερά αποτελέσματα».

Ο νοών νοήτο ... ! Ήταν οι συνομιλίες από μόνες τους ή ήταν το πλαίσιο το συνομιλιών που οδήγησε σε «κάποια συγκεκριμένα, φανερά αποτελέσματα»;

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ "ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ" ΝΑΤΟ-ικών ΔΥΝΑΜΕΩΝ



Eνενήντα Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο βόρειο Κόσοβο τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της KFOR, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή, κ. Λορέν Λαρός.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών στο βόρειο Κόσοβο δεν σχετίζεται με τη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος της περιοχής.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR θα σταθμεύσουν στο Νότινγκ Χιλ, κοντά στο Λεπόσαβιτς, για περίπου έναν μήνα.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αντικαταστήσουν αύριο τους Ούγγρους συναδέλφους τους.

Εξάλλου, πριν από δύο ημέρες ξεκίνησε η ανάπτυξη Γερμανών στρατιωτών, από το τμήμα εφέδρων του ΝΑΤΟ, επίσης στο βόρειο Κόσοβο, όπου θα παραμείνουν έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Συνολικά 16.000 στρατιώτες της KFOR υπηρετούν σε διάφορες περιοχές του Κοσόβου και μαζί με την αστυνομία του Κοσόβου και αυτή της UNMIK έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. (πηγή:Ελεύθερος Τύπος)

Αν βάλουμε τα 12.000 μέλη του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, τα οποία εκπαιδεύονται σε καθημερινή βάση και τα (maximum) 5.000 μέλη της Φρουράς του Τσάρου Λαζάρου .. τι να κάνουνε 16.000 στρατιώτες;;

Τα σχόλια δικά σας!

Υ.Γ.Το άρθρο θα ανατροφοδοτείται σε τακτική βάση αυτές τις κρίσιμες μέρες και θα ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη.
___________________________________________________________

UPDATE  30/11/2007   
12:17 (source:Newsroom ΔΟΛ)



Η Σερβία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στο Κόσοβο αν ανακηρύξει την ανεξαρτησία του μετά τις 10 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς.

«Η Σερβία δεν βλέπει την KFOR (την ΝΑΤΟϊκή δύναμη) σαν εχθρό» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αντίθετα, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι 16.000 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες στο Κόσοβο θα επέμβουν για να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής που θα οδηγούσε σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια.

Σχόλιο: Πως φορτώνουμε στο ΝΑΤΟ τις ευθύνες για ότι γίνει....
_________________________________________________________________

UPDATE : 31/12/2007
(Source: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό)


Αύριο, ο εκπρόσωπος της ΕΕ Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, της Ρωσίας Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Φρανκ Ουίσνερ θα επισκεφθούν το Βελιγράδι και τη Πρίστινα, προτού ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν στις 10 Δεκεμβρίου την έκθεσή τους στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Οι Αλβανοί Κοσοβάροι έχουν διακηρύξει πως κινούνται άμεσα προς ανεξαρτησία. Αφότου απέτυχε και ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, ο πρώην διοικητής του UCK Χασίμ Θάτσι, που θα αναλάβει σύντομα την πρωθυπουργία του Κοσόβου, επανέλαβε ότι μετά την 10η Δεκεμβρίου η Πρίστινα θα συντονίσει μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ την πορεία της προς την ανεξαρτησία

______________________________________________________________

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Είναι τελικά το καρτέλ, καρτέλ;



Τα καρτέλ σαν οντότητες αξιωματικά προϋποθέτουν την ύπαρξη κοινών και θεμελιωδών συμφερόντων, τα οποία άλλωστε είναι και η πλατφόρμα πάνω στην οποία κινούνται τα πιόνια αυτών, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος λήψης αποφάσεων που αφορούν ή θα αφορούν το κάθε ένα μέλος ξεχωριστά αλλά και την οικογένεια των μελών. Δηλαδή την αύξηση της εθνικής αλλά και της οικογενειακής κυριαρχίας.



Τι γίνεται, στην περίπτωση όπου τα συμφέροντα ορισμένων από τα μέλη της οικογένειας, δεν συμβαδίζουν τόσο με τα συμφέροντα άλλων μελών της οικογένειας, ή ακόμα είναι και αντίθετα;(Chavez warns US at Opec summit)

Εξαρτάται. Από το μέγεθος της αποσυσπείρωσης κατ' αρχάς. Αν τα ποσοστά των "ανταρτών" του καρτέλ είναι της τάξεως του 26% τότε υπάρχει μια αδύναμη πλειοψηφία απέναντι σε μια ισχυρή μειοψηφεία, γιατί ένα καρτέλ
απαιτεί απόλυτο συντονισμό των μεγεθών.



Μια ανταρσία του
1/4 (και έπεται παραπάνω) των συνολικών μεγεθών του καρτέλ θα δημιουργήσει μεγάλο handicapp στις συντονισμένες προσπάθειες των υπολοίπων μελών να επικρατήσουν επί των εξω-καρτελικών ανταγωνιστών.

Ας παραθέσουμε τώρα κάποια διασαφηνιστικά ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα
στην κουβέντα μας γιατί Scripta Manent και ..η μαγεία υπάρχει στους αριθμούς!

The Organization now has thirteen member states.
They are listed below with their affiliation dates. Note that although the official language of a 7-nation majority of OPEC member-states is Arabic, OPEC's official language is English. Only one member nation (Nigeria) has English as an official language. OPEC started out with 5 founding countries, but has since then added 9.

Οι Γειτονιές και οι Αρχηγοί των γειτονιών.

Africa
Angola (January 1, 2007)
Libya (December 1962)
Nigeria (July 1971)
Algeria (1969)

Middle East
Iran (September 1960)
Iraq (September 1960) (Excluded from OPEC production quotas since 1998)
Kuwait (September, 1960)
Qatar (December 1961)
Saudi Arabia (September 1960)
United Arab Emirates (November 1967)

South America
Ecuador (1963–1993, since 2007)[7]
Venezuela (September 1960)

Southeast Asia
Indonesia (December 1962; membership under review as Indonesia is no longer considered a net oil exporter by OPEC)

Prospective Members
Bolivia, Mexico, Sudan and Syria have been invited by OPEC to join.[8]
Sudan is currently seeking membership.[9]

Former Members
Gabon (full member from 1975 to 1995)


  (Venezuela+Iran= 26% of Τοtal Quotas)


Βέβαια, ας σημειωθεί ότι ταυτόχρονα υπάρχει από το 1968 ο OAPEC
o οποίος είναι ουσιαστικά ένας πυρήνας μέσα στο ίδιο το καρτέλ, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων "φίλων", 
οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να είναι στο μεγάλο λόμπυ.
(Organization of Arab Petroleum Exporting Countries)

Algeria, Bahrain, Egypt, Iraq, Kuwait, Libya, Qatar, Saudi Arabia, Syria,
Tunisia(προς αποχώρηση),and the United Arab Emirates.



Τι κάνει μια χώρα Αραβική (Arab); Tι είναι δηλαδή το καρτέλ μέσα στο καρτέλ;

Είναι η επι της ουσίας μια θεσμική οντότητα (που μαζί με την οργανωμένη μορφή
των ισλαμικών παραγόντων) "δένουν" τον Αραβικό κόσμο και τον προστατεύουν
από τα εξω-αραβικά συμφέροντα. Κάτι σαν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα
και Χάλυβα, η οποία ήταν και το πρώτο στάδιο της σημερινής ΕE.

Όλως περιέργως, λείπουνε και οι δύο "αντάρτες" του OPEC. Ο ένας γιατί δεν είναι αραβικό κράτος (Βενεζουέλα) και ο άλλος επειδή απλά δεν τον παίζουν οι γείτονές του (Ιράν).

Αύξηση της παραγωγής του O.P.E.C. ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Σάμιουελ Μπόντμαν, αν και παραδέχθηκε ότι η τελική απόφαση έγκειται στο ίδιο το καρτέλ.

«Είμαι σε τακτική επαφή με τους υπουργούς Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και ζήτησα αύξηση της παραγωγής. Δεν έχω καμία προσδοκία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, όμως πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους προμηθευτές να εξασφαλίσουν επαρκή προσφορά στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόντμαν. (Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ζητούν οι ΗΠΑ)

Εντάξει..

Από την άλλη, ορισμένοι εξω-καρτελικοί παίχτες, αγωνιούν να δείξουν μια εικόνα σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και παράλληλα να ενισχύσει την παραγωγή, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Βίκτορ Χριστένκο, σε συνέντευξή του στη WSJ.

H Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον κ. Χριστένκο, θα παράγει περίπου 10,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2010, ενώ το τρέχον έτος η παραγωγή ανέρχεται στα 9,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε ότι η αύξηση, που σημειώθηκε στις αρχές αυτής της δεκαετίας, η οποία ήταν πάνω από 10% το χρόνο, δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Διαβεβαίωσε όμως ότι η παραγωγή στη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται, τη στιγμή που όλες οι παγκόσμιες αγορές ανησυχούν για την έλλειψη αποθεμάτων πετρελαίου. (Πετρέλαιο: Μικρή αύξηση παραγωγής από τη Ρωσία)

Με άλλα λόγια, θα αυξήσουμε την παραγωγή, αλλά όχι αρκετά. Καλές οι παλιές εποχές αλλά δεν είναι κάθε μέρα πασχαλιά.

Στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών, το πετρέλαιο έφτασε μία ανάσα πριν αγγίξει το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι, αν και τις τελευταίες ημέρες υποχώρησε ελαφρώς .. προς το παρών...



Και η απάντηση στον τίτλο του άρθρου, όλη δική σας στα σχόλια!

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τα σχόλιά σας ... από τα πιο τεκμηριωμένα έως τα πιο απλά
και τυπικά.

--- FEEDBACK ---

Στα ύψη το πετρέλαιο, κάτω οι μετοχές

What is driving oil prices so high?

Opec pledges reliable oil supply

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Ατλαντίδα ή Ελ Ντοράντο

Ο τελευταίος Νέος Κόσμος



Ήθελα να κάνω λιγάκι υπομονή για το επόμενο άρθρο το οποίο θα έγραφα, γιατί τα θέματα που εξελίσσονται την περίοδο αυτή είναι πολλά και καυτά.

Σαν τις εξελίξεις, όμως, οι οποίες διακρίνονται εντός της επόμενης δεκαετίας, και θα απασχολούν το "μοίρασμα" της Ανταρκτικής, δύσκολα θα τις ξαναζήσουμε. Απλά ... γιατί μας τελειώσανε οι ήπειροι!

Δεν υπάρχουν άλλες ήπειροι προς ανθρώπινη εκμετάλλευση, γι'αυτό και η προαναφερθήσα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο «μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι».

Θα σας παραθέσω κάποια στοιχεία, τα οποία πιστεύω μπορούν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε κάποιο ταπεινό συμπέρασμα.


Έκταση:
14,000,000 km² (από τα οποία 280,000 km² είναι έδαφος χωρίς πάγο και 13,720,000 km² καλύπτονται από πάγο)

Σύγκριση Ευρώπης - Ανταρκτικής


Πληθυσμός: Περίπου 1000 μή μόνιμοι κάτοικοι (σχεδόν όλοι ανοίκουν σε διεθνείς επιστημονικές ομάδες)

Συνθήκη:
Στις 1/12/1959 υπογράφτηκε και στις 23/6/1961 άρχισε να εφαρμόζεται.
(The Antarctic Treaty System)
Αλλά το 2011 σταματά να ισχύει, και ... αναθεωρείται!

Μπορεί τότε στα μέσα της ψυχροπολεμικής περιόδου τα πράγματα να συμφωνήθηκαν όπως συμφωνήθηκαν, αλλά περάσανε αυτές οι εποχές «συγκαταβατικότητας» και οι πόλοι δεν έμειναν οι ίδιοι.. όπως επισης και οι παίχτες.


Οι -έως την υπογραφή- Εδαφικές Διεκδικήσεις


Date    Country
1908   United Kingdom (British Antarctic Territory -- 20°W to 80°W)
1923   New Zealand (Ross Dependency - 150°W to 160°E)
1924   France (Adélie Land - 142°2′E to 136°11′E)
1929   Norway (Peter I Island - 68°50′S, 90°35′W)
1933   Australia (Australian Antarctic Territory-160°E to 142°2′W and 136°11′W to 44°38′E)
1939   Norway (Queen Maud Land - 44°38′E to 20°W)
1940  Chile (Antarctic Chilean Territory - 53°W to 90°W)
1943  Argentina (Argentine Antarctica - 25°W to 74°W)

Unclaimed territory 90°W to 150°W (except the Peter I Island)

Και βεβαίως οι κύριοι middlemen της συμφωνίας χωρίς να διεκδικούν ΗΠΑ και πρώην ΕΣΣΔ-νυν Ρωσία.

Αυτές οι χώρες ήταν οι κύριοι παίχτες.

Σήμερα όμως τα πράγματα αλλάζουν, κυρίως λόγω ισορροπιών αλλά και λόγω εισροής νέων δυναμικών παιχτών όπως λ.χ. η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Όμως, η συνθήκη, επιβάλλει το εξής.
Καμία διεκδίκηση μεταγενέστερη της υπογραφής της Συνθήκης ΔΕΝ αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο. Καμία διεκδίκηση δεν μπορεί να αλλάξει μορφή και περιεχόμενο.

Και ήδη, από την αρχή της συνθήκης οι δύο middlemen έχουν -και θεσμικά- εκφράσει την αντίθεσή τους με αυτό το άρθρο. 

Επίσης, υπάρχει και μια ανεπίσημη διεκδίκηση από την Βραζιλία (Brazilian Antarctica - 28°W
to 53°W 1986) που αφορά εδάφη εντός των διεκδικούμενων εδαφών της Αργεντινής.

Διακρίνουμε τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία) τα οποία έχουν τα μάτια τους στην ήπειρο του Νέου Κόσμου, και με το πέρας του 2011 θα πραγματοποιήσουν «αναθεώρηση» της Συνθήκης.

Και είναι προφανές από την πρόσφατη ανακοίνωση από την Βρετανία
(Britain to claim huge area of Antarctic seabed ) ότι το παιχνίδι τώρα αρχίζει.


Η Ανταρκτική κατέχει το 90% των πάγων του κόσμου και το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων φρέσκου πόσιμου νερού.

Μήπως μιλάμε για μια πρώτη ύλη η οποία επηρεάζει την πορεία, όχι απλά
της οικονομίας, αλλά του ανθρώπινου πολιτισμού γενικότερα..?

Επίσης είναι αρκετά πλούσια σε άλλα στοιχεία όπως φαίνεται από το σχήμα,
και ήδη πολλά project χρηματοδοτούν επιστημονικές έρευνες και ανασκαφές
για την ψυχή της μάνας τους και για χάρη της διάδοσης των επιστημών (?!)...


Όσον αφορά τα ενεργειακά, που έως τώρα δεν είπαμε τίποτα, μόνο η Weddell και η Ross Sea προβλέπεται ότι κάθονται πάνω σε περίπου 50 δις βαρέλια αργού πετρελαίου - ποσότητα οριακά μεγαλύτερη από τα συνολικά προβλεπόμενα αποθέματα πετρελαίου στην
Αλάσκα! Επίσης, το Great South Basin, το οποίο εκτείνεται 450km από το νοτιό κομμάτι της Νέας Ζηλανδίας προς την ανταρκτική ακτή, υπολογίζεται ότι περιέχει ποσότητα υδρογονανθράκων (κυρίως φυσικού αερίου) ισότιμη με 10 δις βαρέλια πετρελαίου (ΕΙΑ). Τέλος, επιβεβαιώνεται ότι το 1/4 των συνολικών υδρογονανθράκων «κοιμούνται» εντός του ανταρκτικού κύκλου (U.S. Geological Survey).

Έως τώρα μιλήσαμε για δύο περιοχές -μόνο- εντός του Ανταρκτικού κύκλου όπου τα μεγέθη μιλανε από μόνα τους και είναι κοινό μυστικό. Πόσα άλλα μη κοινά μυστικά υπάρχουν; Ποιά η σχέση των Φώλκλάντς με τις βρετανικές κινήσεις σήμερα; Τα θέματα που
θα αρχίσουν να προκύπτουν είναι πάρα πολλά, και μόνο ο χρόνος θα δείξει προς ποιά
κατεύθυνση και με ποιούς συσχετισμούς θα υπάρξει γεωπολιτική αντιπαράθεση.

Βέβαια, σε μια εποχή όπου η αποτίμηση του πετρελαίου φτάνει τα 100 $, είναι φυσικό να επιδιώκεται κουβέντα για προαναφερθέντα
«κοιμώμενα κοιτάσματα», και να γίνεται δημόσιος διάλογος, ώστε ο κόσμος να αρχίζει να συνηθίζει στην ιδέα, ότι δηλαδή, η Ανταρκτική πρέπει να τεθεί προς
εκμετάλλευση για «το καλό του μέλλοντός μας»!



Analysis: U.K. opens race for Antarctica

Resource Sharing in Antarctica: "For Whose Benefit?" by Francesco Francioni

The Antarctic Treaty System: Resource Development,
Environmental Protection or Disintegration?
by Donald R. Rothwell

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»