Τι μέλλει γενέσθαι...;
Για την ευρω-προσανατολιζόμενη αλλά ισλαμική επικοινωνιακά γείτονα Τουρκία..
Για το τριχοτομημένο Ιράκ, που δεν δείχνει να "ηρεμεί" και να σταθεροποιείται για το επόμενο τουλάχιστον βραχυχρόνιο χρονικό διάστημα...
Για το -σχεδόν διεθνώς- "πολεμώμενο" Ιράν, που αποκτά για πρώτη φορά στη ιστορία έναν
όχι απλά ηγετικό περιφεριακό ρόλο, αλλά μια διεθνή και εκτοπιστική γεωπολιτική
παρουσία...
Οι "μεγάλοι" κινούν τα πιόνια, και από ότι φαίνεται, οι κινήσεις δείχνουν επιθετικό
χαρακτήρα..
Οι αποτιμήσεις των υδρογονανθράκων καθορίστηκαν σε επίπεδα ρεκόρ όχι απλά γιατί "θα γίνει πόλεμος",
αλλά, γιατί προεξοφλείται (και ακόμα παίζεται πολύ σοβαρά) η πιθανότητα, η Δύση, και κατ'επέκταση οι αγορές της (μέσω των οποίων κερδοσκοπούν οι συσχετισμοί της) να μην κυριαρχήσει επί των -υπαρχόντων και μη- διεθνών ενεργειακών πόρων στο εξής μέλλον...
Η νομοτελειακή επέμβαση -με όποιο τρόπο και άν γίνει της Τουρκίας στο κουρδικό βόρειο Ιράκ (Turkey approves Iraq incursion) ,
οι πλάτες του Πούτιν στο Ιράν (Caspian summit rejects Iran attack) και τις στρατηγικές προθέσεις του,
η προκλητικότατη υποδοχή του Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον (China summons U.S. envoy over Dalai Lama award) και την αναφορά του Μπους για συζήτηση μεταξύ "ηγετών" Θιβέτ και Κίνας(Bush urges China to meet with the Dalai Lama),
και τέλος, η διεκδίκηση δικαιωμάτων (εκμετάλλευσης κατά κύριο λόγο) επί του Ανταρκτικού εδάφους από την Μ.Βρετανία (Δικαιώματα στην Ανταρκτική ζητά η Βρετανία),
..αν μη, τι άλλο, προμηνύει μια ΠΟΛΥ σοβαρή "ανακατάταξη" παγκόσμιου γεωπολιτικού χώρου (Κυρίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, που "πατά" πάνω από το 60% των παγκοσμίων κοιτασμάτων υδογονανθράκων και μετέπειτα σε Βόρειο Ωκεανό, Λατινική Αμερική, Αφρική και .. Ανταρκτική!).
Μάλλον, ήρθε ο καιρός να ξαναχωριστούν οι ζώνες επιρροής των "μεγάλων" με την μέθοδο της Γιάλτας...
Το ζήτημα από κει και μετά, είναι να αποφασιστεί το ποιός θα παίξει τον κακό -με άλλα λόγια τον τρομοκράτη/υποβοηθό τρομοκρατών- σε μέγεθος Χίτλερ, για να μπορεί να δικαιολογηθεί και το αντίστοιχο μέγεθος βίας και μεταπολεμικών εμφυλίων που θα παραχθούν κατά την διάρκεια των γεωπολιτικών ανακατατάξεων...
Αυτή είναι η σκακιέρα και οι κανόνες...Oι "παίχτες" διακρίνονται .. και δεν είναι λίγοι.
Η ΠΡΟΣΦΟΡA:
KAI H ZHTHΣH:
Προσέξτε ότι άλλοι οι παίχτες του διαγράμματος της Ζήτησης
Και άλλοι οι παίχτες του διαγράμματος της Προσφοράς
OMΩΣ..
..τα δεδομένα αλλάζουν όταν κοιτάμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το φυσικό αέριο από τότε που η Ρωσία ανακάλυψε την πηγή North Dome.. και αυτό φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα που δείχνει τις 13 μεγαλύτερες πηγές φυσικού αερίου στον κόσμο.
..επισημαίνεται ότι τα 2/3 των πηγών της λίστας ανήκουν στην Ρωσία..
Και η ζήτηση διαμορφώνεται σχεδόν πανομοιότυπα με το παραπάνω διάγραμμα που αφορά το πετρέλαιο.
Επίσης, μπορούμε να διακρίνουμε, την "αχαλίνωτη" διάθεση, για ανεξαρτοποίηση του Ιράν
από τους υδρογονάνθρακες του, για την ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης, με άλλους πιο αποδοτικούς τρόπους..αντιδραστήρες που αποσβένεται η επένδυσή τους σε minimum 20-25 χρόνια (?) ...
Με λίγα λόγια, τον Ιράν λέει ότι, είναι πολύ πολύτιμοι οι υδρογονάνθρακές μου, για να τους
ξοδεύω για παραγωγή εγχώριας ενεργειας...Και κάποιοι ανησυχούν, γιατί αν συμπεριφέρεται έτσι ο παραγωγός, κάτι ξέρει.
Πάντως, ο ίδιος ο Πούτιν, δείχνοντας να μένει σταθερός στο πρόγραμμά του, τόνισε πως θα συζητήσει με την ηγεσία του Ιράν το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, στο οποίο η Ρωσία είναι άμεσα αναμεμειγμένη. Συμπλήρωσε δε με νόημα πως η προσπάθεια εκφοβισμού της ηγεσίας ή του λαού του Ιράν είναι χωρίς προοπτική.
«Δεν θα φοβηθούν, πιστέψτε με», είπε, την ώρα που η συνομιλήτριά του Α. Μέρκελ τασσόταν εκ νέου υπέρ της επιβολής νέων, πιο αυστηρών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Τεχεράνης, εφόσον αυτή δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.
«Αυτό που μας απασχολεί είναι οι επενδύσεις σε τομείς που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και εάν σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται να λάβουμε πρόσθετα μέτρα», δήλωσε η Μέρκελ μετά τις διμερείς συνομιλίες που έγιναν στο Βισμπάντεν. Πρόσθεσε δε ότι «ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν και στη Ρωσία», αναφέροντας ως παράδειγμα ένα νόμο, ο οποίος απαγορεύει σε ξένους να αποκτήσουν τον έλεγχο πλειοψηφικών πακέτων ρωσικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα του Ν. Σαρκοζί.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε μάλιστα ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του να επιτρέψει σε γαλλικά κεφάλαια να εισέλθουν στην Gazprom - κι ο Πούτιν, με τη σειρά του, είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τον αεροναυπηγικό όμιλο της EADS. source: imerisia.gr
Όσον αφορά το Ιράκ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε:
«Συμφωνώ με τον Αμερικανό πρόεδρο. Πιστεύω πως ότι έχει δίκιο όταν λέει ότι η διεθνής δύναμη πρέπει να αποχωρήσει μόνο όταν η ιρακινή ηγεσία είναι ικανή να έχει από μόνη της την κατάσταση υπό έλεγχο», επισημαίνοντας όμως: «Εκεί που διαφέρουμε είναι ότι πιστεύει πως δεν πρέπει να οριστεί μία ημερομηνία αποχώρησης». «Είναι απολύτως απαράδεκτο να παραμείνει εσαεί στο Ιράκ η δύναμη κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι όταν κάποιος Ρώσος πολίτης ρώτησε τον κ.Πούτιν (στα πλαίσια μιας question-and-answer εκπομπής που κάνει τώρα τελευταία ο Ρώσος πρόεδρος)
τι θα γίνει αν οι ΗΠΑ θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα τεράστια αποθέματα της Σιβηρίας, αυτός απάντησε "Ευτυχώς η Ρωσία...δεν είναι Ιράκ!"
Οι αγοραστές-παίχτες "πιέζονται", και υπάρχει ανάγκη το μειονέκτημα αυτό να εξισσοροποιηθεί με ένα "αντίστοιχο μειονέκτημα" από την πλευρά της προσφοράς.. Ακόμα και αν δεν υπάρχει -προς το παρών-(?)
Έτσι από την αντίπερα όχθη έχουμε δηλώσεις του τύπου:
«Εχουμε έναν Ιρανό ηγέτη που ανακοίνωσε ότι θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ», επεσήμανε ο Μπους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 17/10 στον Λευκό Οίκο, συμπληρώνοντας: «Για το λόγο αυτό είπα στους ηγέτες των κρατών του Κόσμου: Αν επιθυμείτε να αποφύγετε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τους εμποδίσετε να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις για να κατασκευάσουν πυρηνικό όπλο».
(Κίνδυνος για «Γ Παγκόσμιο Πόλεμο» ...προμηνύει ο Μπούς )
Αμφιβάλλω πολύ, επίσης, ότι οι ΗΠΑ, δεν συνειδητοποιούσαν όταν αναγνωρίζανε την γενοκτονία των Αρμενίων, ότι, οι Τούρκοι ήδη ψάχνανε αφορμή για επέμβαση στην κούρδικη πλευρά..Κάτι παραείναι "αναμενόμενο"...
«Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και με ανησυχία την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου», αναφέρει ο Ελ Μπάτρνι υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα δεδομένα της αγοράς δεν δικαιολογούν τις τιμές – ρεκόρ στις οποίες έχει αναρριχηθεί ο «μαύρος χρυσός».
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΠΕΚ, η τρελή κούρσα των τιμών του πετρελαίου οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στη δράση κερδοσκόπων.
Κάτι μας είπε..
Τέλος, αναμένουμε για να διαψευστούμε ή να επιβεβαιωθούμε.. το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση είναι πλήρως ρευστή.
..το "παιχνίδι" δεν σταματά και σίγουρα δεν περιμένει..
Υ.Γ. Το άρθρο θα ανατροφοδοτείται συνεχώς για την εγκυρότερη και εγκαιρότερη παρουσίαση της κατάστασης.
----- FeedBack -----
Νέες κατηγορίες Ερντογάν κατά των ΗΠΑ
Turkish troops missing after raid
Turkey weighs PKK raid response
PKK vows to confront Turkish forces
7 σχόλια:
To ερώτημα σχετικά με την Τουρκία είναι εάν οι Δημοκρατικοί μόνοι τους (?) είπαν να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων - αναγνωρίζοντας εμμέσως και τους ίδιους - ή είναι ένα τρελά στημένο παιχνίδι - τώρα θυμήθηκαν να το κάνουν; - με απροσδόκητη εξέλιξη..
η ζυγαριά παλατζάρει μεταξύ Ιράκ - νέου περιφερειακού πολέμου.. που θα κάτσει; (και στα δύο;)
τέλος, όλα δείχνουν ότι οι επιδιώξεις όλων πλέον σχετίζονται 95% με την ενέργεια και τους πόρους της.
όντως το θέμα με την "αναγνώριση" μπορεί να είναι εσωτερικό..αλλά πολύ σύμπτωση να υλοποιηθεί, σε μια χρονική στιγμή τόσο ακατάλληλη (υποτίθεται οι ΗΠΑ έχουν στρατεύματα στο Ιράκ, και η Τουρκία είναι σύμμαχος..και έχει ξεκαθαρίσει πολλά εξ'αρχής..)που θα μπορούσε να πεί κάποιος συνωμοσιολάτρης ότι "ανοίξανε" τον δρόμο στην Τουρκία για να κάνει αυτό που απειλούσε από την αρχή του πολέμου..
Μήπως οι ΗΠΑ μοιράζουν μερίδες λέοντος στην περιφέρια (βλ.Σαουδική Αραβία, Συρία) μπας και μπούνε λιγότερο μέσα από όλη την ιστορία? Εξάλλου, το Κουρδιστάν παίζει το ρόλο του και προς την άλλη γεωγραφική κατεύθυνση (βλ.Ιράν)..Και δεν είναι ότι κατακρίνουν ουσιαστικά την κίνηση των Τούρκων. Απλά την "καταδικάζουν"..με δικά τους όπλα.
Οι πλάτες του Πούτιν επίσης με τράβηξε πολύ το ενδιαφέρον..Καθόλου τυχαία η επίσκεψη, μια μετά την άλλη..
Και δηλώσεις όχι και τόσο "έχουμε κοινά συμφέροντα στην περιοχή".
Αναμένουμε ειδήσεις κυρίως για το μέτωπο της Ανατολίας..
Το πετρέλαιο, ε, δεν θα με αφήσει έκπληκτο αν ακουμπήσει τα 100 έως 31/12..
Πεσ'τα ρε TDI... Eίσαι ο πρώτος..
Πεσ'τα ρε TDI... Eίσαι ο πρώτος..
Πεσ'τα ρε TDI... Eίσαι ο πρώτος..
τα σπαει ο tdi
tdi eisai trela
Δημοσίευση σχολίου